Сергiй Король - колекцiонер екзотичних рослин

«Перші цитруси вирощував у шкільні роки з кісточок, – зізнається Сергій Король, колекціонер екзотичних рослин зі Славути. – Вони з часом, як правило, пропадали. Напевно, випадково залив їх водою, або ж грунт для них не підходить. Перший «справжній» цитрус придбав у Нетішині. Тоді мені було 25 років, я винаймав там житло. Якось, коли я вкотре завітав до квіткового відділу місцевого універмагу, побачив знижений у ціні мандарин з польською етикеткою. Заінтригувала ціна у 12 гривень, а також залишок цвітоносу, що свідчило про «культурність» цитрусу. Приблизно через декілька місяців придбав у тому ж відділі лимон пондерозу (теж польського походження) за велику на той час суму 25 гривень. Перше відчутне поповнення колекції відбулось під час мого відпочинку у Масандрі, тоді я придбав 7 цитрусів. З того часу рослин ставало все більше. Придбав три сортових апельсини та грейпфрут у постачальника італійських цитрусових в Україні, згодом почала передавати рослини мама з Італії. Випадково знайшов електронну адресу колекціонера рослин з Чехії. Написав йому і отримав живці, які я вдало привив і після цього моя колекція сягнула сорока рослин».

Постало питання, де утримувати рослини в холодну пору року, адже місця на утепленій лоджії уже не вистачало. Тоді Сергій викопав свою першу траншейну теплицю, ідею якої знайшов у старій книзі Капніцеля «Выращивание цитрусовых культур в Ростовской области». «Теплиця була схожа на яму, стіни були обкладені шифером, зверху був каркас, оббитий плівкою. На зиму я поверх плівки уклав пінопласт для захисту від морозів. Рослини там перезимували успішно, тож зрозумів багато нюансів щодо зимівлі цитрусів у теплиці без обігріву. Паралельно створив сайт та форум, де викладав свої статті щодо вирощування цитрусів та обговорював інформацію з іншими учасниками форуму, - розповідає славутчанин. - Через рік після першої теплиці викопав ще одну, більших розмірів. Колекція також збільшилась, адже з’явилась можливість отримувати живці з США, Франції, Італії. Купував десятками рослини в Італії, Чехії. Так до 2012 року колекція вже нараховувала більше 200 сортів. Знову постало питання про побудову нової теплиці. Досвіду було вже багато, були теоретичні ідеї. Влітку з батьком побудували на місці обох старих теплиць нову зі стінами з блоків, які були утеплені зовні товстим шаром пінопласту. Покрівля була укрита подвійним шаром полікарбонату для кращого збереження тепла. До 2012 року колекція сягнула 350 сортів, прийняв рішення побудувати ще одну теплицю, такого ж самого розміру, але розташовану під кутом 90 градусів до попередньої. Це дало змогу оцінити поведінку теплиць з різною орієнтацією щодо сторін світу. У 2018 році колекція нараховувала близько 500 сортів. Окрім цитрусових в теплицях не вирощую майже нічого, лише ананас та декілька пальм. Ще пальми, а також бамбуки, лавр та один цитрус - понцирус трифоліата вирощую у відкритому грунті, досліджую їхню поведінку в умовах нашого клімату, поки рослини почуваються добре».

Його теплиці оснащені саморобною автоматикою, що дозволяє автоматично відчиняти та зачиняти віконні фрамуги, вмикати підігрів повітря та грунту, провітрювання. Відбувається моніторинг температур, вологості повітря, освітленості, атмосферного тиску. З часом буде можливість перегляду параметрів та керування теплицею через інтернет. «Річ в тому, що за освітою я радіоінженер конструктор-технолог, закінчив Вінницький державний технічний університет. А наразі працюю провідним інженером  цеху ТАВ на Хмельницькій атомній електростанції, - пояснює Сергій Король. - Вирощувати цитруси можна й у квартирі чи будинку. Однак це потребує зусиль, адже на успішність впливають чимало факторів. До прикладу, розмір та орієнтація вікон. Найкраща орієнтація вікон – південь, можна також вирощувати при орієнтації на схід чи захід. Орієнтація вікон на схід краща, ніж на захід, особливо взимку. Якщо рослині не вистачає природного освітлення, то можна додати штучного. Краще з ЛЕД-світильниками або лампами ДНАТ. Бажано підтримувати вологість повітря не менше 50%. Можна ізолювати рослину від сухого кімнатного повітря прозорою плівкою, але найкраще винести на утеплену лоджію чи балкон. Цитруси на балконі легко витримують тимчасове зниження температури до декількох градусів вище нуля, головне щоб горщик не промерзав. При зниженні температури цитрус набагато легше сприймає сухість повітря, бо знижується випаровування вологи листям. Не варто забувати, що сухість повітря в жодному разі не компенсується сильними та частими поливами грунту. Я б сказав навпаки, цитруси взимку потрібно поливати обережно, невеликими порціями води, адже коріння легко може загнивати. Вважається, що краще грунт пересушити, ніж залити, бо коренева система – це найслабкіша ланка цитрусу».

Андрій Заверуха