Шабельний похiд за медалями

Фехтування з легкої руки Валерія Вікторовича Штурбабіна у Нетішині стало спортом №1, хоча за масовістю, звичайно не може позмагатись з футболом, волейболом, на­віть боротьбою, бо вимагає дорогого екіпірування, певної матеріальної бази. Але, як мовиться, не числом, а вмін­ням перемагають вихованці школи Штурбабіних, хоча офі­ційна її назва – секція фехтування КДЮСШ ППО Хмельницької АЕС. Досягнення нетішинських фехтувальників відомі далеко за межами України. Олімпійські чемпіонки Пекіна-2008 Галина Пундик та Ольга Жовнір, учасники Олімпіад Дар’я Недашковська, Олег Штурбабін та Денис Бойко. Крім вищеозначених спортсменів майстрами спор­ту­ міжнародного класу, а відтак і переможцями чемпіо­натів Європи, першостей світу стали Аліна Комащук, Олександр Торчук, Дмитро Пундик, Ірина Кравчук, Стас Конопацький, Єв­ген Аулов. З числа названих спортсменів за­служеними майстрами спорту стали Г.Пундик, О.Жов­нір, Д.Бойко, О.Штурбабін, А.Комащук. Про останню спорт­­сменку хочеться сказати кілька окремих слів, бо останніми роками вона демон­струвала прекрасну форму і у квітні 2013 року здобула золоту медаль юніорського чемпіонату світу, що проходив у хорватському місті Пореч. Того ж року у Будапешті разом з командою шаблісток здобула золоту медаль чемпіонки світу. У червні 2015-го стала переможцем у командних змаганнях на 1-х Європейських іграх у Баку. У Москві на чемпіонаті світу також у командних змаганнях виборола срібло. В результа­ті такого стрімкого злету у 2014 році  вона стала володаркою спортивного “Оскара” відразу у двох номінаціях: “Олім­пій­сь­ка надія України”, а також відчула себе невід’ємною частинкою “Най­кращої команди року”, яку відзначали на подіумі НСК “Олімпійський”. Нині вона член збірної України, разом з подругами боре­ть­ся за можливість брати участь у наступних Олімпійських іграх.

Наставником національної команди шаблісток нині є все той же Вале­рій Вік­торович Штурба­бін, який готував першу хвилю видатних спортсменів Нетішина. Разом з ним цю благородну і непрос­ту місію здійс­нювали Вадим Ва­лерійович та Ольга Каральтдинівна Штур­бабіни, а останніми роками один з вихован­ців знаменитого тренерського штабу – Віталій Миколайо­вич Цисарук. Саме йому належить першість у підготовці до значного рівня нинішньої надії українського фехтування Аліни Комащук. Нещодавно Віталій отримав посвідчення «Заслуженого тренера України» і став четвертим у фехтуванні і сьомим у нетішинському спорті трене­ром, що удостоєні такого висо­кого звання. В числі його вихованців також чергова зірка – Ірина Щукла. Це юне дарування стало переможницею етапу Кубку світу з фехтування на шаблях серед юніорів, який відбувся у польському місті Сосновець. Вона ж на чемпіонаті Європи з фехтування серед молоді, який відбувся у Тбілісі (Грузія), посіла третю сходинку п’єдесталу.

Гарні результати демонструють інші вихованці фехтувальної школи Нетішина, зокрема Віктор Тарикін, Марія Цимбота, Володимир Данилюк.

Ось лише кілька свідчень про успіхи наших фехтувальників. На початку року у Києві  відбувся  турнір найсильніших «Дитяча ліга-2015». Виступали по шістнадцять спортсменів різних вікових груп: шаблісти, шпажисти і рапіристи. На турнірі серед учасниць 2002-2003 р.н. шаблістка Катерина Савчук із Нетішина виборола бронзову медаль.

У Черкасах відбувся турнір найсильніших шаблістів серед юніорів. Маргарита Смір­нова вирвала перемогу у нетішинки Марії Цимботи, яка у підсумку стала срібним призером. Бронзові нагороди у юнаків дістались киянину Борису Мельникову та нетішинцю Віктору Тарикіну.

За підсумками 2015 року, обласна влада відзначила преміями групу спортсменів, тренерів та спортивних функ­ці­онерів.

Вже тра­ди­ційно, що серед наго­ро­джених у олім­пій­сь­ких видах біль­шість фехту­валь­ни­ків, ви­хо­ванці КДЮСШ м.Не­тішин. Зокрема премією від­значили Дмитра Пундика, Алі­ну Комащук, Ольгу Жовнір, Галину Пундик, Дмитра Бойка, Ірину Щуклу. Нас­тавник  більшості з них заслужений працівн­ик фізичного виховання Ольга Ка­ра­льт­динівна Штур­ба­біна в числі кращих тренерів з олімпійських видів спорту.

Під час нашої зус­трічі у Спорткомплексі ХАЕС новоспечені за­служені тренери України – фехтувальний настав­ник Віта­лій Цисарук та вихованець футбольних зірок Володимир Моцюк обговорювали проблеми, що стоять перед ними у поточному році. Вони не збираються зменшувати оборотів, бо живуть спортом, живуть досягненнями вихованців, докладають зусилля, аби підготувати гідну зміну, яка прославлятиме нетішинський спорт.

 Віктор Гусаров

Фото автора

P.S. Цьогоріч Неті­шинській КДЮСШ ППО ХАЕС виповнюється 30 років. Школа є кращою у Атомпрофспілці і неодноразово входила до найкращих в державі. В 2010 році школа посіла друге місце у Всеукраїн­ському огляді-конкур­сі на кращу постановку роботи в спортивних школах СТП «Україна».

У 2009 році за підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу з розвитку олімпійських видів спорту, який відбувався за ініціативи Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту, Нетішинська КДЮСШ ППО ХАЕС посіла третє, а у 2011 році перше місце серед всіх спортивних шкіл України відповідної категорії.

Серед спортсменів школи підготовлено 12 заслужених майстрів спорту України, 20 майстрів спорту України міжнародного класу, понад 60 майстрів спорту України. До занять спортом щорічно залучаються близько 1000 дітей  працівників ВП ХАЕС та інших жителів міста.