Шанс проявити себе фахiвцем

На технологічній базі «Навчально-практичного центру» Нетішинського професійного ліцею відбувся 1 обласний етап Всеукраїнського конкурсу  професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» за напрямом – «Зварювальні роботи». У ньому взяли участь одинадцять конкурсантів, які представляли професійні ліцеї області.

Для проведення конкурсу Нетішин було обрано не випадково. Нетішинський професійний ліцей на даний момент - єдиний заклад профтехосвіти у Хмельницькій області, який у своєму розпорядженні має сучасний навчально-практичний центр із підготовки зварювальників. У перевагах НПЦ та його особливостях переконалися учасники обласного конкурсу.

«Навчально-практичний центр»  розмістився у реконструйованому приміщенні. Тут обладнано п'ятнадцять робочих місць для практичної підготовки зварювальників на сучасному обладнанні. У окремому приміщенні знаходиться комп’ютеризований тренажер індивідуального зварювання. Електронна система дає можливість початківцям вивчати зварювальні процеси за допомогою індивідуальних вправ, щоб поступово розвинути технічну навичку правильного вибору параметрів. На тренажері  можна змоделювати практично будь-яку ситуацію, досконально вивчити зварювальний процес без жодних захисних пристроїв або зварювального обладнання. Крім того, віртуальний інструктор допоможе скоригувати рухи, які необхідно виконати для того, щоб отримати ідеальну траєкторію зварювального пальника. Зварювальний тренажер також дозволяє змоделювати зварювальний шов, що до­з­воляє учням, які проходять навчання, візуально оцінювати результати процесу. За його допомогою учні швидко освоять всі базові правила і принципи роботи роботизованої техніки, виробничого обладнання. Така система може бути встановлена у звичайній лабораторії або аудиторії. У комплекті із тренажером поставляється комп'ю­теризований стенд із сенсорним дисплеєм, а також макети реалістичного зварювального устаткування і заготовки для імітації процесу зварювання. У процесі навчання в учня є можливість зберігати свої дані для перегляду і подальшого аналізу.

Щодо технологічних можливостей  «Навчально-практичного центру», то вони стануть у пригоді не тільки для підготовки учнів ліцею, а й фахівців у різних галузях економ­і­­ки, народного господарства, де активно практикується використання сучасних методів зварювання.

Конкурс зварювальників розпочався із консультацій з фахівцями. Учням ліцеїв було надано інформацію про умови проведення конкурсу, відбувся первинний інструктаж. Саме ж практичне завдання включає два тури – зварювання пластин методом 111 (ручне дугове зварювання покритим електродом) та зварювання пластин методом 135 (дугове зварювання металевим плавким електродом).

Для контролю за перебігом конкурсу професійної майстерності була залучена група журі та експертів, які мають багаторічний практичний досвід ведення зварювальних робіт, навчання персоналу. Роботу суддівської колегії очолив директор ТОВ «Енергокомлекс» УБ ХАЕС» Анатолій Бондарчук. Його асистентами стали електрогазозварювальник 5 розряду транспортного цеху ХАЕС Володимир Борилюк та майстер з ремонту дільниці з ремонтного обслуговування та експлуатації вантажопідйомних механізмів цеху з ремонтного обслуговування та експлуатації вантажопідйомних механізмів енергоремонтного підрозділу ХАЕС Андрій Шпакович. Обов’язки експертів виконували представники професійних ліцеїв Хмельниччини Іван Булік, Андрій Стьопкін та Василь Матвійчук.

За перебігом конкурсу також спостерігав начальник служби зварювання енергоремонтного підрозділу Хмельницької АЕС Сергій Іванов.

- У нашого підрозділу є багаторі­чна традиція плідної співпраці із викладацьким складом Нетішинського професійного ліцею, - розпові­дає Сергій Борисович. - Майже вісімдесят відсотків зварювальників, які працюють на нашій електростанції, – випускники цього закладу. Ми задоволені їх підготовкою. Але хочу наголосити, що справжніми професіоналами молоді спеці­алісти можуть стати тільки у команді досвідчених працівників. У нас добре відпрацьована система наставництва. На ХАЕС під час ремонтних кампаній до відповідальних зварювальних робіт допускають найдосвідченіших працівників. Для того, щоб одержати таке право, зварювальники повинні постійно демонструвати належні знання та практичні навички.

У службі зварювання дві дільниці:  зварювання та наплавлення і ремонту зварювального обладнання. Всі спеціалісти, починаючи із 5 розряду, однаково володіють знаннями і навичками роботи аргонно-дугового та електродугового зварювання.  Відтак у колективі можуть довірити будь-яку роботу будь-якому спеціалісту. Ми також практикуємо і проведення конкурсів професійної майстерності. Вони складаються з двох етапів – теоретичної та практичної частин.

Начальник служби зварювання Сергій Іванов причетний до процесу підготовки зварювальників у навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС. Він разом із інструктором Олексієм Шевченком  розробив методологію навчання, яка пройшла зафтвердження та апробацію. Варто нагадати, що спеціалістів, які вміють працювати та атестовані на право виконувати роботи на напівавтоматах, готують тільки у навчально-тренувальному центрі Хмельницької АЕС. Під час ремонтних кампаній на енергоблоках до забезпечення надійності обладнання підхід ретельний. Головна увага звертається на зменшення ймовірності допущення персоналом помилок, технологічних дефектів, які призводять, як правило,  до відмови обладнання і порушення технологічного процесу. Знання, набуті персоналом, дозволяють поліпшити якість проведення зварювальних операцій, підвищити фаховий рівень працівників. Але первинним етапом для становлення молодих працівників, як спеці­алістів, все ж таки є успішне навчання у ліцеях, технікумах, вузах.

Про специфіку підготовки молодих спеціалістів може детально розповідати Андрій Шпакович. Він до переходу на роботу на Хмельницьку АЕС п’ять років присвятив навчанню учнів Нетішинського ліцею мудростям зварювальної справи. Його професійний досвід важко переоцінити. Свого часу Андрію Дмитровичу випала нагода брати участь у вдосконаленні конструкцій автобусів на заводі у Львові. Тепер він як інженер-технолог сприяє успішному проведенню ремонтних кампаній на діючих енергоблоках Хмельницької АЕС.

Під час проведення конкурсу професійної майстерності випала нагода поспілкуватись із методистом відділу професійної підготовки науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області Наталією Півторацькою. За її словами,  Конкурс «WorldSkills» – це своєрідні олімпійські ігри для учнів закладів професійно-технічної освіти, молодих кваліфікованих робітників і фахівців від 18 до 22 років. Змагання проводяться що два роки у міжнародному форматі за пріоритетними секторами світової економіки. Україна офіційно долучилася до руху «WorldSkills International» 2016-го. Всеукраїнський конкурс профе­сі­йної майстерності «WorldSkills Ukraine» проводиться вже чотири роки поспіль. Він є важливим для популяризації робітничих професій, а також розвитку державно-громадського партнерства в системі освіти.

Цьогоріч започатковано новий формат конкурсу -  два етапи. Перший –  відбірковий – відбувається на обласному рівні. Другий, фінальний етап, відбудеться на Всеукраїнському рівні в квітні-травні наступного року, про що організатори заздалегідь повідомляють учасників. Переможцеві Всеукраїнського конкурсу буде надано право представляти Україну на міжнародному рівні серед переможців у різних країнах світу.

- Щороку «WorldSkills Ukraine» проходить за визначеною кількістю робітничих професій, - коментує Наталія Півторацька. Цьогоріч  учасники вперше змагатимуться за 17-ма напрямами, серед яких кладка цегли, токарні роботи, експлуатація та обслуговування залізничного транспорту, експлуатація навантажувально-розвантажувальної техніки, технології моди, тощо. Хмельниччина вибрала напрям «Зварювальні роботи». І не випадково. Завдяки діяльності «Навчально-практичного центру» Нетішинського професійного ліцею є шанс зробити Хмельниччину базовою саме з підготовки зварювальників. Сьогодні актуальним завданням є створення робочих місць в Україні, забезпечення достойних заробітків, аби українці не шукали кращої долі за межами країни. Саме тому потрібно дати людям достойну освіту і достойну роботу.

Під час проведення конкурсу професійної майстерності йшлося про реальні пропозиції праце­влаштування успішних випускників ліцею. Заступник голови правління УБ ХАЕС, співзасновник ТОВ «Інтермонтажбуд» Олександр Степанюк сказав, що їх фірма радо прийме на роботу молодих зварювальників і створить для них хороші умови для підвищення кваліфікації.

Олександр Шустерук

Фото автора