«Нам  – 25!  Ми  сповнені  енергії»

Так проанонсував колектив зразко­вого хореографічного ансамблю бальних танців Будинку дитячої творчості «Шарм» власний потенціал, виступаючи з кон­цертом на рідній нетішинській сцені з нагоди свого двадця­тип’ятиліття. Юні танцюристи справді сповнені сил, а незмінний керівник колек­тиву Лариса Грищук впродовж усіх років діяльності вміло скеровує цей ентузіазм та природ­ній талант у творче русло. За чверть віку воно нітрохи не зміліло, не втратило своєї життєдайності. «Шарму» є з чим іти до гляда­­ча, є чим його заворожити. Неспро­ста кожного року колектив збирає аншла­ги у Палаці культури, впевнено почуває себе перед публікою вдома та далеко поза межами міста, виборюючи звання лауреата чи дипломанта конкурсу облас­ного, всеукраїнського, а то й міжнарод­ного.

Визнання прийшло не відразу, але натхненна праця наставника колективу, зусилля батьків та старання дітей зро­би­ли свою справу. Тепер глядачі з нетерпін­ням чекають виступу «Шарму», свого  бага­торічного улюбленця, котрий з-поміж усіх інших танцювальних колективів Неті­ши­на вирізняється особливим, неповтор­ним стилем, має багатий репертуар, досяг високої майстерності, гідної поваги. Мовою танцю учасники «Шарму» можуть створити надто проникливі сюжети, глибокозмістовні картини життя з його радощами і печалями. Кожного разу, виступаючи наприкінці навчального року перед глядачами, колектив обов’язково дарує танець, яким передає усі тривоги воєнного лихоліття і радість переможного травня 1945 року. І кожного разу це виходить щемлива історія про нашу минувшину, про почуття, яких не в силі здолати війна, про пам'ять, яку зобов’язані зберегти на віки.

У кожної вікової групи  є свої напрацю­вання, своя родзинка, свій успіх і репер­туар. Загалом колектив чудово опанував бальні танці, сучасні ритми, створив чудові хореографічні сценки, використо­вуючи народні мелодії. За таку багатожанровість, яка під силу юним танцюристам, і люб­лять «Шарм» глядачі. Ловлю себе на думці, що назва колек­тиву досить влучна і сповна відо­б­ражає його неповторність, отой шарм, який притаманний саме цьому ансамблю, і втрачати його юні не впра­ві.

Сповнені емоціями, гості не скупилися на епітети, виказуючи свою вдячність митцям-аматорам. Зрештою, цілком ймовірно, що хтось із нинішніх учасників «Шарму» виявить бажання своє захоп­лення зробити професією. Присутня на концерті професор кафедри хореографії Рівненсь­кого державного гуманітарного університету Лілія Савчин висловила сподівання, що хтось із сьогоднішніх учнів Лариси Грищук в майбутньому продовжить навчання в їхньому вузі. Його, до речі, успішно закінчила в поточному році, отримавши диплом магістра з відзнакою сама керівник «Шарму». Її двадцятип’ятирічну працю в колективі відзначено Грамотою Хмельни­ць­кої обласної ради, яку по завершенню концерту вручив секретар Нетішинської міської ради Олександр Марчук. Щирі слова подяки за звитяжну працю, творчий пошук і мистецький доробок прозвучали на адресу колективу, його керівника та всієї команди, котра дбає за музичний супровід, режисуру, тих, хто залишається за кулісами. Їх висловили Лілія Савчин, Олександр Марчук, спеціаліст з дошкіль­ного вихо­вання відділу освіти Наталія Рабченюк, заступник генерального дире­к­тора Хме­льницької АЕС з економіки і фі­нансів Альвіна Шестак, директор Будинку дитячої творчості Тетяна Горбова. Від батьків теплі слова вітань з 25-літтям та побажання нових творчих злетів і пере­мог на малих і великих сценах побажала Віра Петровська, дякували зі сцени своїй наставниці Ларисі Грищук її вихованці. За все, чому научила, за те, «що ви раділи за нас, коли ми перші, і підтри­мували, коли перші не ми».

Концерт, а точніше свято танцю і високих емоцій, закінчився урочистим врученням його учасникам великого іменинного торта. Іменинники його заслужили.

Ольга Сокол

Фото Галини Косік