Ще один провідний світовий виробник  устаткування для АЕС буде працювати з Енергоатомом без посередників

Провідний світовий виробник електроприводів і редукторів для автома­тизації трубопровідної арматури - німецька компанія AUMA (Armaturen Und Maschinen Antriebe) погодила технічні умови на виготовлення електроприводів багатооборотних типу SAI/SARI для атомних електростанцій з Державною інспекцією ядерного регулювання України. Таким чином, компанія AUMA отримала можливість укладати контракти на поставку відповідного обладнання безпосередньо з підрозділами НАЕК «Енергоатом», із застосуванням процедури закупівлі через систему електронних закупівель ProZorro.

Як зазначає директор компанії «АЗВ-КИЇВ» - представника AUMA з постачання продукції для атомних електростанцій України Артак Заргарян, отриманню Листа погодження­ технічних умов на електроприводи AUMA від Держатомрегулювання переду­вала кропітка робота з ви­­вчення­­ виробничих можливостей компанії та аналізу якості її продукції українськими фахівцями. «Дещо спростити цю роботу нам допоміг той факт, що електроприводи клапанів швидко­діючої редукційної установки скидання пари в атмосферу (ШРУ-А), виробництва AUMA, були встановлені на енергоблоці №1 ЮУАЕС ще у 2013 році, в рамках виконання заходів з продовження експлуатації блока. Устаткування AUMA зарекомендувало себе як надійне та якісне. На жаль, плани щодо подальшого впрова­дження обладнання AUMA на укра­їн­ських АЕС у 2014 році не були реалізов­ані. Енергоатом цілком обґрунтовано відмовився працювати з компанією AUMA через посередни­ків, у яких відповідне обладнання для ЮУАЕС закуповувалося раніше. Нарешті, в цьому році, завдяки злаго­дженій роботі фахівців Держатомрегулювання України, Енергоатома та AUMA нам вдалося усунути цю пере­шкоду, отримавши від Держ­атом­регулювання Лист про погодження технічних умов на наші електроприводи», - зазначив Артак Заргарян.

Він висловив надію на подальшу плідну співпрацю Енергоатома і AUMA в сфері підвищення надійності експлуатації енергоблоків українських АЕС.

Одним з найбільш перспективних напрямків такої співпраці може стати і вже згадана модернізація ШРУ-А. Як пояснює заступник головного інженера з модернізації і реконструкції Южно-Української АЕС Андрій Біндюков, на енерго­блоках АЕС України з реакторами ВВЕР 1000 серії В 320 встановлені ШРУ-А, виготовлені російським під­приємством «ЧЗЕМ». «У технічних умовах на це обладнання не вистачає інформації про атестації роботи арматури ШРУ-А на воді та пароводяній суміші. Для усунення цієї невідповідності існує два варіанти рішень. Перший - заміна арматури ШРУ-А, що експлуатується зараз, на арматуру, яка відповідає чинним правилам і нормам з безпеки в атомній енергетиці. Другий - модернізація ШРУ-А шляхом заміни виймальних частин і приводів арматури на аналоги, які відповідають нормам безпеки. На першому енерго­блоці Юж­но-Української станції був застосований другий варіант рішення - замість редукторів електроприводів ШРУ-А виробництва «ЧЗЕМ» були встановлені електроприводи AUMA», - уточнив Андрій Біндюков.

Він зазначив, що стійка робота електроприводів AUMA була підтверджена в умовах механічних і сейс­мічних впливів. «Високотемпературне виконання електроприводів у поєднанні з високим ступенем захисту оболонки (IP68) забезпечує працездатність електроприводів в «жорст­ких» умовах навколишнього середовища.

У ході випробувань, що проводилися в німецькому місті Мюльхайм, підтверджена працездатність електроприводів в режимі регулювання з частотою спрацьовування до 110 пусків/год з досягненням ресурсу  10 000 циклів. Даний режим відпо­відає вимогам ШРУ-А і був уніка­льним для електроприводу, що розвиває обертовий момент до 6000 Нм», - повідомив заступник головного інженера ЮУАЕС.

Підсумовуючи він підкреслив, що за час дослідної експлуатації електроприводів AUMA на першому енергоблоці ЮУАЕС дефектів, несправностей або інших невідповідностей не виявлено.

«Аналіз інформації про роботу обладнання AUMA з моменту його введення в експлуатацію 20 травня 2014 року і по листопад 2018 року показує, що електроприводи ШРУ-А підтверджують свою працездатність в реальних умовах експлуатації і від­повідають вимогам технічної специ­фікації», - додав Андрій Біндюков.

Оцінка українських фахівців стала черговим підтвердженням високої якості обладнання AUMA, над вдосконаленням якого компанія працює вже більше 50 років. Сама абревіатура AUMA розшифровується, як Арматурні та машинні приводи. Компанія є одним з визнаних світових лідерів з виробництва електроприводів і редукторів для автоматизації трубопровідної арматури. Устаткування AUMA знаходить широке застосування на атомних електростанціях багатьох країн світу.

Електроприводи AUMA керують трубопровідною арматурою, яка встановлюється на трубопроводах і призначена для управління потоками робочих середовищ шляхом зміни площі прохідного перетину. Електроприводи SAI/SARI мають модульну конструкцію і модульний принцип комплектації, тобто привід може видозмінюватися за рахунок введення додаткових опцій, без зміни базової конструкції. Що ж стосується специ­фічних вимог, що висуваються до обладн­ання для атомних електро­станцій, то, як вже було сказано,  SAI/SARI повністю їм відповідають. Приводи для АЕС поставляються у високотемпературному виконанні, захист оболонки відповідає міжнародному стандарту IP 68, для захисту від впливу радіації застосовуються більш стійкі ущільнення і вимикачі. Крім того, на електроприводах AUMA для атомних електростанцій застосовано більш високий ступінь антикорозійного покриття, що робить їх стійкими до речовин, які використовуються при проведенні дезактивації.

В цілому, модульна конструкція електроприводів дозволяє гнучко вирішувати виробничі завдання без придбання додаткових опцій. Електроприводи AUMA можна модернізувати вже на місці експлуатації, якщо в цьому є виробнича необхідність.

Розробляючи електроприводи для АЕС, фахівці компанії AUMA виходя­ть з того, що від надійності їх обладнання безпосередньо залежить надійність роботи енерго­блоків атомних електростанцій. Адже саме електроприводи визначають хід чітко скоординованого технологічного процесу. Надійність почина­ється з продуманого проектування, ретельного підбору матері­алів і використання найсучасніших техноло­гій виробництва. Всі етапи виробництва чітко регулюються і контролюються. Підтверджено це міжнародними сертифікатами яко­сті та відповідності, які має обладнання AUMA. Однак, підтримка високих стандартів якості - процес безперервний. Численні перевірки, що проводяться не тільки споживачами, але і різними незалежними організаціями, підтверджують від­повідність продукції AUMA високим стандартам і вимогам.