Що таке лептоспіроз?  

Як захиститися від цієї небезпечної хвороби?

Лептоспіроз – гостре ін­фек­ційне захворювання, що вражає людей і тварин. Викликається воно мікроорганізмами – лептоспірами. Джерелом збудника інфекції для людей є гризуни, дикі ссавці, сільськогосподарські, свійсь­кі та промислові тварини, хутрові звірі, собаки. У містах основним носієм інфекції є пацюки.

Лептоспіри потрапляють у водойми із сечею хворих тварин, де вони можуть зберігатися від 7 до 30 днів і більше. Щури і мишоподібні гризуни можуть заражати також і харчові продукти, де вони зберігаються від декількох годин до декількох днів. Людина заражається лептоспірозом при купанні в дрібних водоймах, ставках, озерах і під час рибної ловлі. Кількість хворих на лептоспіроз збільшу­ється в теплий період року – з травня по жовтень.

У зимовий­ період інфікування лептоспірозом може бути при вживанні забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами та оброблен­ні туш, якщо не дотримуються правил особистої гігієни. Необхідно па­м’я­тати, що лепто­спіри можуть проникати в людський орга­нізм не тільки через шлунково-кишковий тракт, а й через­ пошкоджену шкіру і слизові оболонки. Навіть непомітні ушкодження, подряпини можуть стати місцем проникнення інфекції.

В поточному році в місті Нетішин випадків захворювання на лептоспіроз не реєструвалося. Чого не скажеш про 2015 рік, у нас був зареєстрований один випадок лептоспірозу.

Від моменту попадання збудників в організм людини до початку захворювання проходить у середньому від 6-8 до 14 днів. Хвороба почина­ється раптово з ознобу та загальної слабкості. Температура підвищується до 39-40°, з’являються нудота, блювання, головний біль, біль у всьому тілі. Характерною ознакою захворювання є біль у литкових м’язах. Іноді хворі не можуть не тільки ходити, але й триматися на ногах. Можуть  спостерігатися   жовтушність  склер, висип на шкірі, крововиливи в сітківку ока, внутрішні органи. Без своєчасного лікування захворювання лепто­спірозом може призвести до тяжких наслідків (ураження нирок, печінки і т. д.), високий ризик смерті. Тому так важлива своєчасна госпіталізація і лікування хворого на лепто­спіроз. При появі перших ознак захворювання необхідно негайно звернутися до лікаря, в жодному разі не можна займатися самолікуванням.

Від людини до людини лептоспіроз не передає­ться.

Профілактика лептоспірозу базується на комплексі медико-санітарних та ветеринарно-санітарних заходів.

Величезне значення мають захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень сільсь­ко­господарськими тваринами і гризунами, знищення щурів і мишей.

Люди повинні знати, що користуватися випадковими невпорядкованими джерелами водопостачання небезпечно, що харчові продукти і вода повинні бути надійно захищені від виділень мишей і пацюків. А ті, які зберігаються у відкритому вигляді - картопля, гарбузи, овочі та фрукти­ тощо, потрібно добре помити чистою проточною водою. Забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водойм.

Купатися необхідно в спе­ці­ально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та проковтуванні води.

Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцевостях.

На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – надягати гумові або кирзові чоботи, рукавички, які захистять від механічних пошкоджень шкіри. Якщо ж пошкодження відбулося, то шкіряні покрови негайно треба змастити 5-% розчином йоду. Не помивши рук чистою водою з милом не слід приступати до їжі, паління цигарок.

Якщо зараженню запобігти не вдалось, негайно звертайтесь за медичною допомогою!

Юлія Занько, 

завідувач відділення  організації епідеміологічних досліджень,  лікар епідеміолог  Нетішинського міськра­йонного відділу  ДУ  «Хмельницький ОЛЦ МОЗ України»