щоб хвороби відступали

Ще зі шкільних років пригадалась така загадка: «Коли маємо – не цінуємо, а коли втратимо – плачемо?». Так, відгадка тут нібито й проста: мовиться про наше здоров’я. Ставлення до нього залежить від багатьох факторів самоусвідомлення кожної людини. Особливо, коли йдеться про персонал такого важливого промислового об’єкта, як Хмельницька АЕС. Так, здоров’я – найцінніший скарб людини, а якщо вона спеціаліст, на підготовку якого затрачено великі ресурси та чимало часу, то воно, здоров’я, набуває державної ваги. Як показує життєвий досвід, покращення нашого фізіологічного стану не завжди пов’язане з інтенсивним лікуванням. Насамперед, потрібно дотримуватися основних принципів профілактики. Саме про це розмова із начальником відділу охорони здоров’я служби охорони праці Хмельницької АЕС Сергієм Стратюком.

– Здоров’я – це перша і найважливіша потреба людини, яка визначає її здібність до праці і забезпечує гармонійний розвиток особистості, – розповідає Сергій Анатолійович. – Воно є найважливішою передумовою до пізнання навколишнього світу, до самоутвердження та щастя людини. За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), «здоров’я — це стан фізичного, духовного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів». Здоровий спосіб життя заснований на принципах моральності, раціонально організований, активний, трудовий, що загартовує та водночас захищає від несприятливого впливу довкілля, що дозволяє до глибокої старості зберігати моральне, психічне та фізичне здоров’я. При цьому необхідно врахувати, що здоровий спосіб життя людини та сім’ї не складається сам по собі в залежності від обставин, а формується протягом життя цілеспрямовано та постійно.

– Які є основні настанови для ведення здорового способу життя?

 – Здоровий спосіб життя як форма активної фізичної життєвої діяльності людини містить такі основні елементи: розпорядок дня, раціональний режим праці та відпочинку, гігієна харчування, правильне дихання, повноцінний режим сну, викорінення шкідливих звичок, оптимальний руховий режим, масаж, фізичне загартування. Особливе місце в режимі здорового способу життя належить розпорядку дня, який задає певний ритм життю та діяльності людини. Режим кожної людини повинен передбачати певний час для роботи, відпочинку, приймання їжі, сну. Розподіл часу повинен бути оптимальний для всіх складових. Безлад в режимі дня руйнує умовні рефлекси людини. Розпорядок дня є своєрідним стрижнем, на якому повинно базуватися проведення як буденних, так і вихідних днів. Перерви між прийомами їжі не повинні перевищувати 5-6 годин. Раціональний режим праці та відпочинку — необхідний елемент здорового способу життя. При правильному режимі, що суворо дотримується, виробляється чіткий і необхідний ритм функціонування організму, що створює оптимальні умови для роботи та відпочинку, і тим самим сприяє зміцненню здоров’я, покращанню працездатності та підвищенню продуктивності праці.  Праця як фізична, так і розумова, не тільки не шкідлива, але, навпаки, систематична, помірна, і добре організована  надзвичайно благодатно впливає на нервову систему, серце та судини, кістково-м’язовий апарат — на весь організм людини. Навпаки, бездіяльність веде до  атрофії м'язів, порушення обміну речовин, ожиріння та передчасного одряхління. Необхідною умовою збереження міцного здоров’я  є чергування роботи та відпочинку.

– Сергію Анатолійовичу, згідно з дослідженням лікаря Річарда Вайлера з університетського коледжу в Лондоні, лише половина британських студентів-медиків проходили протягом курсу навчання аспекти фізичної активності. На фармакологію, якщо порівнювати, студенти витрачали 109 годин навчального часу, а на вивчення корисних аспектів фізичної активності 4,2 години.

– Це проблема не тільки британської медицини. У нашій державі увага медиків також сконцентрована на лікуванні хвороб без попередження їхнього виникнення. Не варто забувати, що відсутність фізичної активності – основна причина багатьох хронічних захворювань. Лікарі можуть і повинні переконувати своїх пацієнтів змінити спосіб життя, а не тільки прописувати ліки. Цілком ймовірно, що лікар поряд з рецептом буде прописувати 20 відтискань на день і пробіжку.

Але концепція здорового способу стосується не тільки медицини. Тут багато залежить від виховання підростаючого покоління у сім’ях, закладах освіти. Не варто забувати про позитивні приклади. Переконаний, що розповіді про людей, які мають досягнення у фізкультурі, спорті, допомагають у правильному вихованні.

Хочу наголосити, що Нетішин не обділений щодо надання пропозицій для активного заняття спортом. Завдяки Хмельницькій АЕС у місті енергетиків утримується велика інфраструктура спортивних закладів, де діють різні секції. Крім цього, станційні ентузіасти часто організовують різні спортивно-фізкультурні естафети для популяризації здорового способу життя.

– Сергію Анатолійовичу, коли йдеться про профілактику хвороб, то рекомендацій та порад – хоч греблю гати. А є більш-менш оптимальні?

– Мені більше імпонують настанови, які у спадок залишив Лікар з великої літери – Амосов. Він стверджував, що для здоров'я потрібні чотири умови: фізичні навантаження, обмеження в харчуванні (їсти в режимі поганого апетиту), загартування, уміння відпочивати. Щодо харчування, корисне те, що несмачне. Від далеких предків ми успадкували біологічні відчуття, здатні перетворюватися на недоліки. Перший – лінощі, їх не треба й тренувати. Другий – жадібність до їжі. За задоволення розкішно й смачно поїсти та відпочивати раніше, ніж втомилася, людина має платити хворобами. Не варто сподіватися, що усі будуть дотримуватися суворого режиму, але можна спробувати переконати бути поміркованими. У середньому ми маємо п'ятикратний резерв потужності. Навіть коли клітина «захворіє», якщо створити їй нормальні умови, через певний час вона поновить свою структуру й одужає. А щодо старіння, то воно запрограмоване в наших генах. Цей процес можна лише уповільнювати за рахунок здорового способу життя.

 

Олександр Шустерук