Школа мистецтв Нетішина, ТЕОРЕТИЧНИЙ  ВIДДIЛ

Теоретичний відділ є сполучною ланкою між усіма відділами, адже учні школи  вивчають сольфеджіо та музичну літературу. Кожен музикант знає, що творче зростання, професійне удосконалення неможливе без ґрунтовного, систематичного вивчення музично-теоретичних дисциплін.

В. Сухомлинський писав, що: «Музика – могутнє джерело думки. Без музичного виховання неможливий повноцінний розумовий розвиток».

На уроках музичної літератури викладачі наближають дітей до розуміння творчості композиторів, навчають розрізняти музичні стилі та напрямки, формують мистецький кругозір, виховують музичний смак.

Сольфеджіо розвиває музичний слух, ритм, пам’ять, логічне мислення, виявляє творчий потенціал учнів.

З моменту відкриття школи до 2016 року на відділі працювала В.Й.Нагорнюк, яка протягом 25 років очолювала його. Валерія Йосипівна завдяки високому професіоналізму та творчому підходу до улюбленої справи здобула повагу та любов учнів, їхніх батьків та колег. Уроки викладача завжди були змістовними, цікавими, сповненими любові до дітей.

В різні часи на відділі працювали викладачі-теоретики: О. Ю.Суховенко, О.В. Насенюк, Ю.В. Каняк, О.А.Рудик, Т.В.Куришина, Н.Г.Терлецька, Г.В.Мислик.

Склад теоретичного відділу оновлювався, у творчий колектив однодумців влилися педагоги О.І.Шевчук, О.К.Буренко, випускниці школи І. В.Доля, С.В. Форсюк та О.Ю.Олійник.

На сьогоднішній день на теоретичному відділі ПСМНЗ «Нетішинська міська школа мистецтв» працюють: О. Ю.Олійник, І. В.Доля, С.В.Форсюк та завідувач теоретичного відділу О.К.Буренко.

Роботу викладачів-інструменталістів чи хоровиків можна оцінити, слухаючи виступи дітей на сцені, тоді як праця теоретиків залишається за лаштунками. Та вона не менш важлива і нелегка, адже педагоги намагаються  передати свої знання, вміння, досвід та любов дітям.

Музична грамотність відкриває широкі горизонти для майбутніх митців. Учні школи щорічно беруть участь в обласних музично-теоретичних олімпіадах і демонструють високі результати. За період існування школи переможцями обласних олімпіад стали 28 учнів: з них  перше   та друге місця отримали по 13 учнів,  третє - двоє.

Всі випускники, які вступають у спеціалізовані музичні заклади, окрім спеціальності обов’язково складають іспит з сольфеджіо. Наші викладачі-теоретики дають кваліфіковану, професійну, ґрунтовну підготовку з цього предмету.

Восьмеро випускників нашої школи обрали професію викладача теоретичних дисциплін, а саме: Ю.Макарова, І.Доля, С.Форсюк, О.Олійник, Т.Цой, Ю. Лавренчук, О. Блажкун та О.Мельничук.

Викладачі відділу беруть активну участь у творчому житті школи. Всі педагоги-теоретики готують змістовні сценарії, влучний музикознавчий супровід до  шкільних концертів та проводять їх.

Дружний та творчий колектив теоретиків вітає своїх колег з 35-річчям рідної школи. Бажаємо вам з легкістю долати музичні моря та океани, підкорювати нові творчі вершини, досягти гармонії у музиці та  серцях!