Шорсткою мовою плаката

На Хмельницькій АЕС завершився конкурс плакатів з культури безпеки. Його підсумки під час господарської оперативки оголосив генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко. Найактивнішим учасникам були вручені Почесні грамоти та подяки. Найвищих оцінок від конкурсної комісії, яку очолював заступник генерального директора з кадрів та соціальних питань Хмельницької АЕС Віктор Демидюк, заслужили роботи слюсаря з обслуговування обладнання гідротехнічного цеху Михайла Несвіта, художника ремонтно-будівельного управління енергоремонтного підрозділу Наталії Летнячнин та художника електроцеху Галини Гончарук. Відзначено роботи ряду учасників конкурсу, зокрема  інженера з фізичного захисту служби фізичного захисту Юрія Новака, машиніста-обхідника турбінного устаткування турбінного цеху Тетяни Хлонь, лаборанта хімічного аналізу хімічного цеху Ольги Мікушинської, інженера з ремонту турбінного цеху Лілії Пашинської, прибиральника виробничих приміщень Лілії Ковальчук. Відзначено й колективні роботи працівників зміни «В» другого енергоблока турбінного цеху та транспортників.

На плакатах  відтворено різні  аспекти зі сфері безпечної експлуатації обладнання електростанції. Усі роботи об’єднує прагнення покращення рівня культури безпеки. Саме ця тема ніколи не втрачала актуальності. Хмельницьку АЕС відвідують представники різноманітних міжнародних місій. Під час таких візитів часто фігурує таке поняття, як «культура безпеки». Воно за останні роки стало базовим для працівників нашої електростанції і перебуває під постійним контролем. Загалом перевірка стану культури безпеки здійснюється за низкою напрямків - ад­мі­ні­стративне управління, охорона праці, екологія, радіаційна безпека, технічне обслуговування, ремонтні роботи тощо.  Разом з тим, зростають вимоги суспільства до цього аспекуту,  і це також змушує з кожним роком підвищувати рівень культури безпеки. Варто відзначити, що у персоналу Хмельницької АЕС накопичений чималий практичний досвід з культури безпеки. Колектив був відзначений Дипломом ДП «НАЕК «Енергоатом» за вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України, високі показники у праці, прихильність принципам культури безпеки – запоруки безпечної експлуатації ядерних установок. Кращим енергоблоком з культури безпеки визнавався перший енергоблок нашої електростанції.

Показовим є й те, що Хмельницька АЕС є пілотною у реалізації проекту «Вдосконалення управління культурою безпеки у НАЕК «Енергоатом» і на АЕС України», який реалізовується за участю представників Європейської Комісії, компанії Iberdrola (Іспанія) та фінансової підтримки Європейської Комісії та «НАЕК «Енергоатом». Цього року  Хмельницька АЕС приймала на своєму майданчику фахівців іспанської компанії «Ібердрола», які провели се­мі­нар та нав­ча­ння за проектом U1.05/09T5 «Удосконалення управління куль­турою безпеки у «НАЕК «Енерго­атом» та на АЕС України».

Знаковою подією стало засідання комітету з культури безпеки, на якому аналізувались результати виконання «Програми конкретних дій, спрямованих на становлення і розвиток культури безпеки у ВП «Хмельницька АЕС» на 2015-2016 роки». На її основі у першому півріччі 2016 року було проведено навчання з підготовки адміністративно-технічного персоналу і персоналу технічної підтримки ВП ХАЕС за курсом «Культура безпеки». Таке навчання пройшли 180 працівників атомної станції. Близько сотні працівників енергетичного під­приємства прой­шли курс навчань за «Програмою під­готовки персоналу ВП ХАЕС, що виконує аналіз безпосередніх і корінних причин відхилень в роботі АЕС». Важливою також є реалізація міжнародного проекту з культури безпеки ІСЯБ U1.05/09T3 «Розробка і впровадження автоматизованої інформаційної системи підтримки оператора на основі алгоритмів симптомно-орієнтованих аварійних інструкцій» (АІС СОАІ). Нині АІС СОАІ введено в дослідну експлуатацію на повномасштабному тренажері блочного щита управління ВП ХАЕС. Наступний крок – впровадження даної системи на БЩУ першого енерго­блока Хмельницької АЕС.

Після оголошення результатів конкурсу плакатів з культури безпеки автор цих рядків поспілкувався із його активними учасниками та попросив дати особисту оцінку концепції реалізації основних принципів культури безпеки на виробництві.

-Я не є дипломованим художником, - розповідає Михайло Несвіт. - Захоплення малюванням прийшло з дитинства. Самотужки опанував різні техніки образотворчого мистецтва. З рук не випускаю олівці та художні пензлі й понині. На власному досвіді знаю, що більшість людей цікаву інформацію сприймає на основі графічних зображень. Тому із великим задоволенням вирішив взяти участь у конкурсі плакатів з культури безпеки. Переконаний, що саме цим сприятиму кращому ставленню працівників електростанції до дотримання основних правих з охорони праці, техніки безпеки. Плакати із певними застереженнями змушують замислитись і зробити правильні висновки.

Своє бачення культури безпеки продемонстрували станційні художники. Наталія Летнянчин, Олена Балагуріна, Галина Гончарук вже багато років поспіль графічно відтворюють різні технічні маркування, вказівники тощо. Це також є одним із напрямків покращення культури безпеки. А плакати мають застерегти, задуматись закликають до суворого виконання правил з безпеки.

Олександр Шустерук

Фото автора