«Сили черпаю у Лесиному слові»

Нещодавно у Новоград-Волинському, місті, де народилася славнозвісна Леся Українка, відбувся творчий вечір відомої нетішинської мисткині Світлани Лелях-Бегутової під символічною назвою «Дві долі – одна філософія життя». Цей творчий проект, який авторка цьогоріч презентує містами України, присвячений 148-ій річниці від дня народження геніальної поетеси та 48-ій річниці мистецької творчості нашої сучасниці. Символічна гра цифр, гра доль, а за ними – велика праця і здобутки обох жінок. Саме це лягло у основу фільму «Дві долі – одна філософія життя», який створили журналісти та відеооператори нетішинської телекомпанії «Лотел» під керівництвом тогочасного головного редактора Галини Мисюк. Він увійде окремим додатком до однойменної книги, котра невдовзі побачить світ.

Творчістю славної доньки України Світлана Мефодіївна захоплюється змалечку, а мужність та непереборну силу поетеси не підкорятися важким життєвим обставинам взяла за своє життєве кредо. Ще у 2004 році Світлана Лелях виготовила меморіальну дошку Лесі Українці, яку було презентовано 22 березня 2004 року у Всеукраїнський день працівника культури та розміщено на фасаді Славутської районної бібліотеки. Також вона створила портрет геніальної поетеси методом крапкової графіки на кольоровому металі, одну із перших робіт у новій техніці.

Мабуть, саме доля розпорядилася так, що у 2012 році, перебуваючи на лікуванні у сусідньому Корці, Світлана Лелях-Бегутова вперше відвідала Лесину малу бать­ківщину:

- Щасливий день у моєму житті, коли я вперше відвідала музей, неповторний скарб святої Лесиної домівки, колиски великої поетеси України. Надзвичайно вдячна директору музею Вірі Омелянівні Римській та всьому колективу за збереження святині української культури, де народилася геніальна дочка нашого народу. Тому одразу для себе вирішила, що хочу подарувати портрет Лесі Українки Новоград-Волинському музею. Ця картина експонувалася у різних областях України та за її межами, здобула диплом та справила глибоке враження на відвідувачів виставки, що проводилася у 2009 році в Українському домі у Києві, - пригадує Світлана Мефодіївна.

А наприкінці липня 2013 року на батьківщині геніальної української поетеси відбулася персональна виставка нетішинської художниці-скульптора, приурочена 50-ти річчю створення музею Лесі Українки, її відвідало понад 9000 громадян. З того часу Світлана Лелях-Бегутова щороку відвідує славетну Звягельську землю, яка подарувала Україні і світу величну жінку, бере активну участь у проведенні щорічних «Лесиних джерел», які уже багато років поспіль проводяться наприкінці липня і об’єднують, передусім, поціновувачів творчості Лесі Українки з усього світу. Саме ці зустрічі і спонукали творчу нетішинку до написання та випуску масштабної книги «Дві долі – одна філософія життя», під палітурку якої вона зібрала роботи поважних та починаючих науковців, дослідників-мистецтвознавців, журналістів, письменників, викладачів та студентів. Видання невдовзі побачить світ, а однойменний фільм став своєрідною родзинкою презентації.

На творчий вечір до Світлани Мефодіївни завітали виконуюча обов’язків міського голови м. Новограда-Волинського Оксана Гвозденко, заслужений працівник культури України, директор музею Лесі Українки у Новограді-Волинському Віра Римська, завідувачка відділу культури та туризму Новоград-Волинської міської ради Лариса Заєць, місцева поетеса та краєзнавець Валентина Ксендзук, учнівська молодь міста, вчителі та працівники культури, поціновувачі мистецького таланту незвичайної жінки.

Від імені міського голови, громади, депутатського корпусу винуватицю свята привітала Оксана Гвозденко, зазначивши, що художниця сама всього досягла у своєму нелегкому житті, а силою своєї мужності та натхнення подає приклад любові до України.

- Зичимо вам міцного здоров’я, невичерпних життєвих сил, енергії, радості для здійснення неймовірних творчих планів, які у вас постійно народжуються. Дякуємо, що ви несете ім’я нашої славної землячки у світ і пропагуєте українську творчість.

Як зазначила Віра Римська, - Світлана Лелях-Бегутова, – це жінка, яка наслідує ідеали великої Лесі:

–  Перша зустріч із Світланою Мефодіївною вплинула на мене: я побачила в ній Лесину одержимість. Це дві жінки, життя яких зійшлися на одній дорозі служіння українському народу. Пані Світлана не боїться роботи, вона трудолюбива жінка. За свою сподвижницьку працю стала лауреатом премії імені Лесі Українки обласного відділення Українського фонду культури. З раннього віку хворіла, та, маючи велику силу волі до життя, любов до Батьківщини, народу, вона визначила своє майбутнє.

Слова вітань прозвучали і від Валентини Ксендзук, яка щиро подякувала авторці творчого проекту за те, що подає молоді гарний приклад любові до своєї країни.

Найзворушливішими були привітання юного учня Світлани Мефодіївни Ярослава Прокоповича-Примаковського, який переймає в художниці навики мистецтва, а ще гарно співає та грає на гітарі.

Із словами подяки й настанови звернулася до присутніх Світлана Лелях-Бегутова:

- Я щиро дякую усім, хто завітав на цю зустріч, особливо приємно бачити молоде покоління. Сьогодні особливо ретельно потрібно вивчати нашу історію, адже ви – майбутня зміна України. Вам є ким і чим пишатися, бо ваше місто має багату і славну історію – просто знайте, шануйте і бережіть її! Тільки ми самі можемо зробити свою країну великою, сильною, хорошою, незалежною, а секрет доволі простий: маємо всі згуртовано працювати і бути дружними.

На завершення творчого вечора завідувач культури та туризму Новоград-Волинської міської ради Лариса Заєць зауважила, що найкращі люди ті, які небайдужі, неспокійні, які щось прагнуть змінити на краще у своєму  житті і в долі країни.  Світлана Лелях-Бегутова належить саме до таких і несе свою творчу волонтерську місію, слідуючи ідеалам Лесі Українки.

Неповторна Леся, величі якої ніколи не перестане вклонятися весь український народ, говорила: «Хто вам сказав, що я слабка, що я корюся долі? Хіба тремтить моя рука, чи пісня й думка кволі?» Ці слова поетеси будуть завжди навчати усіх нас бути сильнішими, а її «Досвітні вогні» осяватимуть наш шлях.

Тетяна Степанюк

На знімках: заслужений працівник культури України, директор музею Лесі Українки у Новограді-Волинському Віра Римська та кавалер ордена Княгині Ольги III ступеня Світлана Лелях-Бегутова; диплом лауреата обласної премії ім. Лесі Українки.

P.S. Збіглої середи творча зустріч Світлани Лелях із нетішинцями, серед яких багато співавторів книги, що незадовго побачить світ, пройшла у Палаці культури міста. У зібранні взяли участь представники влади та  друзі, учні шкіл, гості з інших міст. Присутні ознайомились із творчим доробком Світлани Мефодіївни, її планами на майбутнє.