Сили спортивнi – то й ремонти надiйнi

Начальника цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу Хмельницької АЕС Романа Мельника знаю майже два десятки років. Коли виникала потреба розповісти читачам газети про хід чергової ремонтної кампанії у турбіному відділенні, помітив таку особли­вість, що Романа Григоровича важко застати у робочому кабінеті. Більшу частину  робочого часу фахівець проводить на території машзалу, де його підопічні займаються лагодженням різних систем та агрегатів турбінного відділення.

Зазвичай лагодяться циліндри високого та низького тиску, підшипники, проводяться інші важливі операції. Багато уваги приділяється усу­ненню наявних та можли­вих дефектів. Всі технологічні операції, які здійснюють працівники цеху, ретельно контролюються Романом Григоровичем. Він розуміє відповідальність, яка лежить на колективі, вірить у людей, загартованих ремонтами.Коли цьогоріч на першому енерго­блоці ремонтна кампанія добігала кінця, Роман Григорович  зустрівся із начальниками трьох його підпорядкованих дільниць, щоб вкотре пересвідчитись у надійності проведених ремонтних робіт, бо під час вихідних має намір взяти участь в унікальному легкоатлетичному пробігові Chornohora Sky Marathon в районі селища Ясиня Рахівскького району Закарпатскої області. Коли гарно попрацював – маєш право на змістовний  відпочинок.

За словами Романа Григоровича, той спортивний захід зібрав велику кількість прихильників здорового способу життя із різних куточків нашої держави та близького зарубіжжя. На 25 кілометрову трасу вийшло більше семисот учасників.

У «архіві» спортивних досягнень Романа Мельника  старти у легкоатлетичних пробігах півмарафону в таких містах як Київ, Львів, Івано-Франківськ, Рівне Іршава, Дрогобич, Вараш. В цьому році Роман брав участь у 5-ти трейлових забігах в Карпатах: «Гуцул-Трейл» із стартом в селі Виженька, чемпіонаті України серед гірського бігу зі стартом в місті Славське, «Бука- Милі» із стартом у Ворохті.

- Враження від участі у легкоатлетичному пробігові неймовірні, - розповідає Роман Мельник, - сили додавало те, що поряд з тими, кому вже виповнилося шістдесят і більше років, було чимало молодих спортсменів. Вони з повагою ставились до нас - «сивочолих», що зуміли «намотати» тисячі кілометрів за роки занять фізкультурою та спортом. Перед кожним учасником змагань ставилось завдання подолати трасу із підйомом та спуском із гори Петрос. Висота  Петроса над рівнем моря – 2020 метрів. Схили, а саме західний та південно-західний надзвичайно круті; північний та північно-східний – урвисті. У гарну погоду з Петроса відкривається захоплююча панорама навколишніх гір – чудовий краєвид на Чорногірський масив, який тягнеться на три десятки кілометрів - від Говерли до Піп Івана. Мимоволі пригадалось дитинство, яке пройшло у передгір’ї Карпат – селі Вікторів Галицького району на Івано-Франківщині.

Свого часу випала нагода проявити себе в унікальному атлетичному пробігу «Втеча з Міжгір’я», який проходив біля села Петрівка – колишньої резиденції сумно відомого четвертого президента України Януковича. Перед стартом організатори спортивного дійства надали можливість всім бігунам оглянути територію Міжгір’я, житлові та господарські споруди.

Романа Мельника вразила жага можновладців до розкішного життя, у той час як велика кількість громадян у державі ледь зводить кінці з кінцями.У розмові Роман Мельник пригадав, що пристрасть до бігу багатокілометрових дистанцій сформувалась ще у шкільні роки.

Коли продовжив навчання у енергетичному технікумі, то зразу ж привернув увагу до себе тренера з легкої атлетики. Опановування основ спортивного бігу тепер проходило, як мовиться, на твердому підгрунті. Роман Мельник захищав спортивну честь навчального закладу на різних за статусом змаганнях.

Гарна спортивна форма допомогла Роману під час служби у війську.Коли доля закинула Романа Мельника до Нетішина, де тривало будівництво першого енергоблока,  він і тут не зраджував захопленню фізкультурою та спортом. Неповторні місцеві краєвиди сприяли захопленню. Роман Григорович облюбував для себе два основних маршути для постійних легкоатлетичних мандрівок. Один пролягав до Голубих озер села Полянь, а інший - через ліс до села Бадівка.

Цій традиції він не зраджує й досі. Коли трапляється нагода, з великим задоволенням грає у футбол. Багато років поспіль захищав спортивну честь енергоремонтного підприємства у змаганнях із різних видів спорту.

Серед досягнень фізкультурника -  перше місце у багатоборстві серед ветеранів ХАЕС.Роман Мельник не любить хизуватись своїми спортивними досягненнями, але одна з відзнак прикрашає його робочий кабінет – Сертифікат про нагородження відзнакою «Лицар спорту ВП «Хмельницька АЕС». Ця нагорода є унікальною, бо виготовлена обмеженим тиражем і вручається справжнім пропагандистам фізкультури та спорту.

На Хмельницькій АЕС Роман Григорович трудову біографію розпочинав із просади майстра цеху централізованого ремонту, а 2005 року очолив дільницю. Саме тоді почали змінюватись підходи організації проведення ремонтів, акцент робився на збільшенні обсягу робіт власними силами. Перебуваючи на посаді начальника цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу, Роман Мельник фахово координує роботу досвідчених ремонтників, і впевнений, що  підопічні його не підведуть.

Олександр ШустерукНа знімках: Р.Мельник на легкоатлетичній дистанції Chornohora Sky Marathon та на виробництві