Сильні командною роботою

ППР на другому енергоблоці у розпалі, наразі пройдено заледве не третину шляху із часового відрізку тривалістю 198 діб. Про завдання, які стоять під час проведення середнього планового ремонту перед персоналом ЦТАВ, ми вели розмову із начальником підрозділу Русланом Шапольчуком.

- На період ППР заплановано виконати великий обсяг робіт з ремонту й технічного обслуговування основного та допоміжного обладнання, – каже Руслан Іванович. – Йдеться як про обладнання систем безпеки та систем нормальної експлуатації, так і обладнання СУЗ, СВРК, автоматичних систем регулювання та дистанційного управління, технологічних захистів і блокувань та контрольно-вимірювальних приладів.

Додатково у період ППР заплановано виконати обстеження та продовження терміну експлуатації близько 1400 одиниць обладнання ЦТАВ, з яких майже 900 одиниць – це обладнання систем важливих для безпеки.

У день нашої розмови з керівником цеху спливала 60 доба ремонту. На цей час персонал підрозділу завершив ремонтні роботи і приступив до налагодження та перевірки обладнання 3 каналу безпеки. Наш візаві наголосив, що виконання робіт на обладнанні ЦТАВ дуже суттєво залежить від стану технологічного обладнання, що забезпечує безпечну експлуатацію енергоблока для поточного стану реакторної установки. Відтак, дотримання графіка ремонту можливе завдяки злагодженій роботі оперативного і ремонтного персоналу.

- Хочу зазначити, - зауважив Руслан Шапольчук, - що робота персоналу очолюваного мною підрозділу не обмежується  технічним обслуговуванням і ремонтом обладнання. Адже в наші обов’язки входить також розробка нової експлуатаційної та ремонтної документації, внесення відповідних змін, участь у супроводженні монтажних та пусконалагоджувальних робіт, навчання персоналу.

- Руслане Івановичу, чи забезпечений персонал усім необхідним для проведення ремонту?

- Так, запчастини і матеріали закуплені в достатньому обсязі. Придбано датчики для системи внутрішньо-реакторного контролю, засоби ущільнення, датчики тиску, термоперетворювачі, вогнезахисні матеріали. Подбали про забезпечення людей засобами індивідуального захисту, наш персонал, як і підрядники, задіяні в ППР, перед початком ремонтних/модернізаційних робіт пройшов відповідну підготовку та необхідні інструктажі.

- Які заходи Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій виконуватиме персонал цеху під час ППР?

- Таких заходів чотири, їх персонал ЦТАВ реалізовуватиме спільно із фахівцями підрядних організацій. Якщо конкретизувати, то це «Модернізація системи управління резервних дизель-генераторів», «Модернізація силових і керуючих гермопроходок через контайнмент. Заміна герметичних кабельних проходок типу ПГКК», «Модернізація системи нормальної експлуатації важливої для безпеки реакторного відділення (контрольно-вимірювальні прилади)». Аналогічні роботи виконуватимуться по турбінному відділенню.

Крім того, ЦТАВ бере участь у виконанні заходів інших підрозділів, як от: «Впровадження системи примусового скидання тиску із СГО» і «Реконструкція системи регулювання турбіни К-1000-60/3000». Також наш персонал задіяний у виконанні заходів, які не входять до програми К(з)ПБ: «Модернізація обладнання системи контролю вібраційного стану лобових частин обмотки генератора» та «Установка на трубопроводі подачі борного концентрату регулюючого клапана з електроприводом і дистанційним управлінням з БЩУ». За всіма заходами, відповідно до затверджених графіків, ведуться демонтажні/монтажні роботи, за деякими – частково виконуються пуско-налагоджувальні роботи.

- Які підрядні організації залучені до виконання запланованих робіт?

- Щоденно на зміні ЦТАВ допускається майже 130 осіб з числа підрядників. Нам допомагають фахівці КВП МУ №13 «Електропівденьмонтаж», ТОВ «Атоммонтажсервіс», ПрАТ «Техенерго», СНВО «Імпульс», ТОВ «Вестрон», ТОВ «Приладсистеми».

У розмові ми не обійшли увагою питання дотримання карантинних заходів, на що Руслан Шапольчук резонно зауважив: «Сезонні захворювання та ситуація з COVID-19 змушують враховувати всі, пов’язані з цим моменти, при плануванні виконання робіт. Наразі на дистанційній формі роботи перебувають 14 працівників, на лікарняному – 16. Питання під постійним контролем, за необхідності оперативно вживаються коригувальні заходи. Персонал підрозділу у повному обсязі забезпечений засобами захисту органів дихання та дезінфікуючими розчинами».

- Чи вдається витримувати графіки виконання робіт?

- Так. З метою оптимізації часу та дотримання термінів ремонту обладнання для частини персоналу на період ППР-20 розроблені графіки роботи окремих дільниць з врахуванням роботи у вихідні дні. Якщо є в цьому потреба, залучаємо додатковий персонал підрозділу.

Для Р.І.Шапольчука нинішній ППР перший на посаді керівника підрозділу. Зізнається, що після призначення відразу ж занурився у вир проблем, вирішувати які допомагає колектив фахівців і спеціалістів ЦТАВ, сформований роками. Бо ж разом ми – сила.

Ольга Сокол