Син і тато зловили риби багато

Як людина далека від рибальства, цю процедуру я сприймаю за однойменною картиною Василя Перова та оповіданням Антона Павловича Чехова «Донька Альбіона».

Це ж треба таке: людина годинами зо­се­реджено розглядає водну поверхню у твердому переконанні, що змилується матінка природа і підкине на гачок божественний улов. Найдивніше, що часом таке заняття приносить плоди у вигляді плотвички, ка­расика, навіть сома.

Чехов додає мені  грайливо-райдужного настрою. Разом із Уилькою Чарльзівною Тфайс я дивуюсь іншим героям оповідки, які поводяться незрозуміло і дива­кувато, бо ж вони справжні рибалки, і заради того ж таки карасика чи головля готові на жертви репутації.

Проте, у Нетішині є великий загін людей, що знаються у риболовлі не за картинами великих худо­жників пензля і слова. «Клуб рибалок-аматорів Хмельницької АЕС» об’єднує не одну сотню прихильників тихого полювання, члени цього громадського об’єд­нання мають історичні надбання у вигляді Кубків різ­ного гатунку, грамот, інших відзнак.

Спочатку це було товариство рибалок-аматорів, яке у 1998 році об'єднало близько 50 працівників станції. Очолив любителів Сергій Онищук. Згодом товариство переросло в клуб. Клуб має статут, положення, програму та правила діяльності. У цих документах окреслені правові норми діяльності членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». Згодом діяльність Клубу знайшла своє відображення у додатку до Колективного договору між адміністрацією електростанції та її профспілковим комітетом.

В усі часи святими для членів об’єднання були державні правила про риболовлю. Станційні рибалки й екзамени відповідні складають, інструктажі різноманітні проходять – без цього на риболовлю зась.Не менше чотирьох разів на рік проводяться зма­гання: з берега, на човнах, зимові і таке інше. Спор­тивну риболовлю здійснюють різними видами вудок – поплавковими, фідерними, карповими, спінінгами, зи­мовими... 

Є чудесники, яких допускати до цього процесу можна лише на обмежений проміжок часу – виловлять геть усю рибу. Кадим Каржау та Олег Гей, Володимир Завадський, Василь Тихолаз, Олександр Єсін, Олек­сандр Нікіфоров, Вадим Якимчук, Володимир Єфре­мов, Олександр Власюк, Юрій Чередниченко, Федір Булько, Сергій Ільющенков, Василь Лановенко, Олек­сандр Стефанович, Микола Кон­ченко, Олександр Га­пон­чак, Сергій Третяк, Олег Ричун… Цих людей риба знає за манерою поведінки, при­кормкою, наявністю тих чи інших лаштувань.

До речі, цього разу для змагань з нагоди Дня рибалки, що пройшли традиційно в районі річки Гнилий Ріг, фірма «Флагман» вирішила, що усі мають бути у однакових умовах і презентувала власні упаковки прикормки кожному із 35 учасників змагань. Риба ласувала, а гачки оминала. Довелось поклада­тись на досвід.

У переможній трійці батько та син Савченки. Олександр натягав 2 кілограми 564 грами риби і став переможцем, а Юрій, хоч і старший та досвідченіший, опинився на третій позиції, поступившись за друге місце майже 60 грамами Віталію Скопчаку. Усі вони представники електроцеху.

Савченки вже кілька років поспіль є лідерами змагань різного рангу, навіть Все­українських. Щось то вони знають, коли рибку усюди хапають!

Нагороду у номінації «За волю до перемоги» отримав Владислав Полейчук, а найбільшу рибину вагою 173 грами упіймав Василь Пенчук.

Усі отримали кубки, грамоти та інші відзнаки з рук заступника гене­рального директора ХАЕС з персоналу Богдана Леонідовича Шмигельського. Він побажав учасникам міцного здоров’я і подальших успіхів у захоплюючій справі риболовлі та організації змістовного дозвілля.

Кажуть, що у газеті була об’ява наступного змісту: «Продам рибу за собівартістю. Ціна 21 733 гривні». Виявляється, продавець заніс у собівартість ціну вудки і усього причандалля разом із гачками,  рибальський одяг, витрати на бензин, намет і навіть коньяк.

Приготування ухи – це незмінний ритуал змагань. У атомників із цим суворо, адже під час офіційних змагань має бути все офіційне, тобто і юшка відповідно до санітарних норм. Фінансову сторону забезпечує профком,  і голова ППО ХАЕС Михайло Гук прискіпливо стежить, аби все відбувалось за регламентом. Саму ж юшку варять досвідчені кухарі  цеху господарського забезпечення.

За юшкою і рибалки, і представники суддівської колегії вже почуваються розкуто, як пан Грябов у присутності гувернантки Уильки Чарльзівни Тфайс, яка не розуміється у загадковій душі рибалки.

Віктор Гусаров