Системний пiдхiд до вирiшення проблем

Він сформувався в електроцеху завдяки зусиллям колишнього багаторічного керівника підрозділу О.Р.Куртяка. Колектив важко переживає його дочасний відхід у інші світи і свято береже пам’ять про колегу. За визначенням В.М.Панасюка, котрий на час відпустки В.Ю. Семенова виконує обов’язки начальника ЕЦ, «Олег Романович – велика постать в електроцеху. Саме він запровадив багато правил для підрозділу, провів велику роботу з підбору кадрів, формування структури цеху, навчив тому самом­у системному підходу  до вирішенн­я проблеми. Шляхи роз­в’язання, порою нестандартні, не нав’язувалися вольовим рішенням, вони народжувалися в професійних дискусіях».

Започатковані справи стали міцним і надійним фундаментом для подальшої розбудови плідної діяльності електроцеху. Зараз на порядку денному  – підготовка до проведення ППР на енергоблоці №1, а відразу після його завершення, - і на другому енергоблоці. Кожна дільниця чітко знає свої обов’язки й обсяги робіт, і готова приступити до виконання. Серед найбільш  об’ємних завдань, які стоять перед електроцехом на період ремонтної кампанії, – роботи на блочному трансформаторі, трансформаторі власних потреб, генераторі, відкритому розподільчому пристрої, у гермозоні тощо. Переважну більшість запланованих робіт виконуватимуть власними силами, на деяких об’єктах залучатимуться підрядники, зокрема персонал ВП «Атомремонтсервіс».

Звісно, що окрім ППР, колектив задіяний у виконанні заходів, передбачених Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки енергоблоків і програмою продовження термінів експлуатації нашого першого мільйонника. В числі пріоритетних завдань також – роботи з реконструкції і модернізації, зокрема й на ВРП 750/330 кВ, пов’язані з перезаведенням лінії ХАЕС-ЧАЕС на підстанцію Київська. Щоправда, тут практично завершено лише перший етап, далі справи загальмувалися через затримку монтажу самої лінії на Київщині. Там ніяк не вирішується питання з відведенням землі для встановлення опор. Як тільки все владнається, в цеху відновлять процес.

У розмові з Василем Микола­йовичем ми поцікавилися, чи не завдала, бува, нещодавня стихія якої шкоди електрогосподарству.

–  На щастя, обійшлося, –  каже він. – І від спекотних днів проблем не додалося, обладнання працює в нормальному режимі, приміщення завдяки роботі кондиціонерів охолоджуються досить добре.

Не оминули ми теми нещодавньої фактично одночасної зупинки кількох енергоблоків на наших АЕС. Серед причин, що призвели до такої ситуації, називалися і проблеми з генераторами.

–  Чекаємо на висновки комісії, яка вивчала це питання, - каже В.М.Панасюк. – Особливо цікаво якими будуть результати розслідування по ситуації, що мала місце на Рівненській АЕС. Адже у наших сусідів-колег точнісінько така ж машина, як і у нас. Вона так само свого часу була модернізована за участі фірми ALSTOM. Відмінність одна – генератор з РАЕС був модернізований першим, можливо, не все прорахо­вано, не все відпрацьовано. Дочекаємось висновків комісії і обов’язково перевіримо в себе стан «вразливих» вузлів і деталей, які, можливо, можуть дати збій, щоб не допустити таких ось наслідків.

Ольга Сокол

Фото Віталія Ляшука