Не ризикуйте!

Незважаючи на те, що «грибна» проблема регулярно висвітлюється в засобах масової інформації, ситуація з отруєнням людей грибами викликає сьогодні велику стурбованість.

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небез­печним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Всі отруєння спричинені споживанням пластинчастих грибів, серед них оснований «вбивця» - бліда поганка. Якщо ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок.

Ніколи не збирайте і не їжте печериці, які мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко  рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляді на печериці, пластинки завжди білого кольору. Ніколи не збирайте і не їжте гриби, які мають бульбовидне потовщення на кінці ніжки, оточене білою оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки) і не куштуйте їх на смак.

Гриби, яких ви не знаєте і які викликають сумнів, не слід вживати в їжу і куштувати, тим більше в сирому вигляді. Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!

Не давайте гриби дітям. Гриби – це не продукт повсякденного споживання, а скоріше делікатес. У дітей ще не сформовані ферментні системи, а гриби містять хітин, який важко перетравлюється. Тому давати дикорослі гриби дітям – взагалі злочин з боку батьків.

Щодо грибів-мутантів – досконалих наукових підтверджень цього факту немає. Накопичення токсичних металів у грибах цілком вірогідне, якщо гриби ростуть обабіч автотрас, залізниць, біля промислових підприємств. Гриби, як губка всмоктують свинець, ртуть, кадмій та інші токсичні елементи.

Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі, поїдені черв’яками гриби потрібно, не шкодуючи, викинути. Гриби повинні бути в день збору або не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.

При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою. Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, судоми, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності. Одночасно, не очікуючи прибуття медичної допомоги, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими­.

Заборонити ходити до лісу – нереально. Але всі медики категорично радять – відмовитись від збирання пластинчастих грибів. В усьому світі немає ефективних ліків від токсину блідої поганки. Єдина вакцина від грибної епідемії – здоровий глузд, і переконання, що гриби – не хліб, отож без них можна прожити.

О .  Ігнатеску,

лікар-гігієніст відділу гігієни харчування