Сивочолий  Острог  вiтали нетiшинцi

Минулої неділі відбулося відзначення 100-річчя від­криття музею у замку князів Острозьких та 35-річчя створення Державного історико-культурного заповідника м.Острога. На святкування прибули науковці та краєзнавці, які знайомили присутніх із історією відкриття музейного закладу, розпо­віли про ці­каві історичні факти. До відзначення ювілею долучились жителі та гості старовинного міста.

Урочиста частина свята розпочалася фрагментом із вистави «Смолоскипи запа­ла­ли опівночі» за п’єсою журналіста і письменника, колишнього уродженця се­ла Крупець Славутського району Валерія Баталова.

Демонстрація п’єси мимоволі перенесла присутніх на Замковій горі у  часи, коли саме тут стояли рядом князь Василь-Костянтин Острозь­кий­, першодрукар Іван Федоров (Федорович), ректор серед­ньовічної Острозької академії Герасим Смотрицький, сотник Северин Наливайко, кобзарі, які стали свідками народження шедевру слов’ян­ського книгодрукування – Острозької Біблії. Наявністю цього видання гордяться працівники краєзнавчого музею Острога.

Щоб привітати з ювілеєм музейників до старовинного міста завітала чимала когорта гостей. Це представники владних структур Рівненщини, працівники культури, митці. Серед почесних гостей був зас­тупник­ генерального директора з кадрів та со­ціаль­ного розвитку Хмельницької АЕС Віктор Демидю­к. У Острозі пройшло його дитинство, він пам’ятає багатьох місцевих науковців та краєзнавців, які у різні роки долучились до примноження історичної слави міста. Любов до предмету «іс­торія» прищепив йому ко­лиш­ній дирек­тор Острозького музею, краєзнавець і педагог Пет­ро Андрухов, який став іні­ціатором відро­дження слав­­нозвісної акаде­мії. Віктор Демидю­к дорожить пам’яттю про цю непересічну людину. Крім цього, Віктор Андрійович, перебуваючи на різних керівних постах всіляко спри­яє розвитку музейної справи в Остро­зі. Склалась добра традиція організовувати зміс­товні екскурсії до Державного історико-­­культурного музею-заповід­ника представникам делегацій, які відві­дують Хме­льницьку АЕС. У фондах музею є експо­­нати­, подаровані атомниками. Тепер до них додасться подарунок, який Вік­тор Демидюк від імені генерального директора ХАЕС М.Панащенка вручив керівни­ку музейного закладу Сергію Кибкалу.

На Замковій горі того дня можна було побачити вироби прикладного мистецтва, колекції книг. Пізнавальною була демонстрація добірки підручників, які вийшли у світ у першій половині минулого століття. Такий напрям колекціонування започатковано у Оженин­ській ЗОШ №2 Острозького району.

Багато учасників святкування з допитливістю оглядали унікальні шахи, представлені майстром-ювеліром зі Славути Августом Вольським. Вони виготовлені з срібла та бурштину. За основу відтворення шахових фігур взяті історичні сюжети боротьби князів Острозьких із татарськими заво­йовниками. Можна впізнати князя Костянтина, княжну Гальшку Острозьку. Тури мають вигляд Круглої Вежі, яка й досі прикрашає Замкову гору.

- Над створенням шахів я працював вісім років, - розповідає майстер, - на кожній фігурі є багато елементів оздоби. Багато часу зайняло створення деревинної шахівниці. Тут також багато елементів декору­.

На загальний огляд свої роботи представила художниця з Нетішина, працівниця ремонтно-будівельного управління енергоремонтного під­роз­ділу Хмельницької АЕС Наталія Летнянчин. Основу експозиції складають роботи із авторської серії «Квіти України» та види Острога. Її перша персональна виставка демонструвалась  2004 року у Нетішині. Через два роки вона  порадувала творчістю гостей та жителів старовинного міста Острог. У даному випадку знову з’явилась нагода порадувати присутніх самобутньою творчістю.  На одній із її картин Наталії Летнянчин відтворено велич князівської Замкової гори. Цю роботу художниця подарувала у фонди Державного історико-культурного музею-заповідника Острога.

Розділити радість ювілею до старовинного міста над річ­кою Вілія прибули співаки. З великим піднесенням присут­ні зустріли відому землячку, лауреата багатьох пісенних конкурсів Юлію Сидорук. Вона закінчила Острозьку ЗОШ №1 і активно займалась у Неті­шинській студії естрадної пісні «Вернісаж», художнім керівником якої є Ольга Дячина.

Гостями свята були й інші знані люди краю, серед яких лауреат ряду пісенних конкурсів, бард, поет Віктор Гу­саров. Саме у Острозі надруковано його книги «Весна прийде» та «По улице Высоцкого», краєзнавче дослідження про знаних людей краю «Єнергія єднання», що відзначене премією ім.Сіцінського в галузі збереження пам’яток минувшини. Колишній музейний працівник, він понад 30 років плідно працює на ниві журналістики, збагачуючи сьогодення гідними творчими здобутками. Присутні нагородили виконавця власних пісень схвальними вигуками та оплесками.

Оригінально при­вітав музейників з ювілеєм поет Богдан Фединчук, який працює у Нетішин­ській міській раді. У його поетичних рядках було відтворено важливі віхи  історії старовинного міста, а також названі іме­на активних пропагандистів музейної справи.

Під час святкування було оголо­шено результати конкурсу «100 найвидатніших острожан», який проходив під егідою­ редактора місцевої газети «Замкова гора» Івана Глушмана. У списку значаться серед інших  прізвіща уродженців Хмельниччини – лікаря Йосипа Коваль­ницького, науковця Гри­горія Равчука, письмен­ника-журналіста Валерія Баталова. Можна гордитися й тим, що Подільський край подарував для Острога й двох відомих братів Мелетія та Герасима Смотрицьких.

Олександр Шустерук