Скарбниця знань і ії зберігачі

Бібліотека – це не тільки книги, це,  насамперед, колосальний концентрат спресованого часу, поєд­нан­­ня тисячоліть людської думки, перенесеної на папір. У бібліотеці народжуються вчені, зустрічаються­ покоління. Бібліотека – схованка най­сучаснішого мислення, книги в ній – своєрідні кораблі, що доставляють читачеві нові технології, сучасну медицину, свіжий аромат життя.

Бібліотеки України мають значний досвід запрова­дження інновацій, цікавої проектної діяльності та створення умов для творчого розвитку. Програма «Бібліоміст», що реалізується в країні, принесла гарні результати громадянам невеликих міст і сіл. Зросла ідея розвитку суспільної місії бібліотек та перетворення їх у потужні інформаційно-сервісні центри.

Історія бібліотек міської ЦБС різна: бібліотеці для дітей – 29 ро­ків; бібліотеці для юнацтва –18;   біб­ліотека №3 нещодавно відсвяткувала дев’яностоліття, а  бібліотека №4 – 60-ту річницю.

А от  центральна міська бібліотека святкує 35-річчя.

Створення міської централізованої бібліотечної системи розпо­ча­лась у 1995 році, і біля витоків ЦБС стояла Марія Леонідівна Омельчук.

Бібліотечна установа має власні, десятиліттями напрацьовані, позитивні традиції, досвід роботи з грантами, які були отримані від міжнародних фондів. Це бібліотека нового формату, з новим баченням на­дання інформацій, оперативністю, креатив­ністю, партнерством та співпрацею з громадськими, освітніми та культурними структурами. Вона центр відпочинку і духовності, частими гостями її є талановиті письменники, поети, музиканти, просто цікаві особистості.

Бібліотека надає доступ до: власних електронних ресурсів, баз даних, Інтернет-мережі, електронного урядування, Skype спілкування. За допомогою послуг електронного урядування кожен користувач має можливість здійснювати платежі за допомогою Інтернет чи мобільного банкінгу; замовити авіа, - автобусний чи залізничний квиток; здійснити пошук роботи чи запропонувати вакансію на веб-сайтах із працевлаштування; заповнити в онлайн-режимі декларацію про майновий стан і доходи; оплатити покупку, послуги комунальних служб, зв’язку чи навчання, здійснити онлайн-реєстрацію на здачу ЗНО, подати документи на вступ до вищих навчальних закладів тощо.

Користувачі бібліотеки  мають можливість поспілкуватися не тільки з рідними та друзями, а ще й проводити вебінари та конференц-зв’язки, отримати консультації психологів, юристів.

Центральна міська бібліотека є співкоординатором  Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна» в місті Нетішин. У ході проведення акції,  було зібрано та передано до 42-го гарнізону будинку офіцерів м. Староконстянтинів понад чотири десятки примірників книг.

На базі бібліотеки відбуваються зустрічі волонтерів, які надають допомогу учасникам АТО і вимушеним переселенцям.

Центральна бібліотека долучилася до волонтерського руху,  взяла участь у загальнообласних конкурсах «Кращий відеопрезентаційний матеріал «Інформаційний пункт електронних послуг» та «Кращий краєзнавчий посібник», в ярмарку соціальних ініціатив «Бібліотечні інновації для розвитку громад», також­ у науково-практичній конференції «Роль бібліотек в інформа­ційному забезпеченні громад».Напередодні Дня міста центральна міська бібліотека отримала подарунок від сім`ї Троценків, колекцію книг з-понад 430 примірників. Збагачення мудрістю не має обмежень, і кожен може посприяти у передачі знань та досвіду з поко­ління в покоління.