Славимо мiсто енергетикiв, красу його i велич!

Місто Нетішин відзначило 470 річницю від дня першої достовірної писемної згадки. Село мало щасливі і не надто сприятливі для розвитку періоди життя. Його не минули події боротьби великих держав за панування, світових воєн тощо.

Вже у радянську добу, 5 травня 1981 року, Нетішин стає селищем міського типу, 8 серпня 1984 року – містом районного підпорядкування, а 21 жовтня 1993 року – містом обласного значення.

Останні три перетворення напряму пов’язані з будів­ництвом Хмельницької атомної електростанції. Вона стала містоутворюючим об’єктом, вона по-новому вдихнула життя в цю місцевість, вона перетворила його в енергетичний центр краю.

За роки будівництва та експлуатації станції тут відбулись тисячі важливих історичних подій, зокрема виробіток першого і вже на сьогодні 210 мільярда кіловат-годин електроенергії, народження першої дитини у місцевому пологовому будинку, відзначення перших Олімпійських чемпіонів Ольги Жовнір та Галини Пундик...

 Святкування Дня міста можна розкласти на певні візерунки калейдоскопу, адже проходило воно у різних місцях і в різний час. Зокрема у центральній бібліотеці для дорослих відбулось засідання літературної студії «Натхнення», у міському краєзнавчому музеї віншували Почесного громадянина Нетішина Петра Трохимовича Кальніченка.  Відбувся традиційний пробіг кросменів від головного корпусу Хмельницької АЕС до фінішу на міському стадіоні. Цікаво, що участь у ньому брали і маленькі жителі міста, тримаючись за руку матусі чи батька. І не важливо, що вони пробігли лише частинку траси, - вони були учасниками значимого дійства.

А ще маленькі нетішинці на площі біля колишнього кінотеатру засобами мистецтва намагались розказати про своє ставлення до життя міста. Традиційно малюнок на асфальті креслили вихованці міської художньої школи.

Не обійшли стороною  малят і гості Нетішина – ветерани футбольного клубу «Динамо». Вони завітали у один із дитячих садочків, аби поспілкуватись    з майбутньою зміною, дати   настанови, поділитись дарунками.

Загалом, футбол у святкуванні Дня міста зайняв чільне місце. Насамперед відбувся турнір для дітлахів, який зібрав 12 команд з України та Литви. Три литовські колективи вели боротьбу за трофеї, хоча у підсумку кращим виявився колектив з міста Володимир-Волинський. Згодом на стадіоні відбувся матч між футболістами Нетішина та ветеранами київського «Динамо». Майже 50 любителів футболу з Нетішина зажадали спробувати свої сили у очних протистояннях з такими легендами, як Безсонов, Ващук, Леоненко, Яремчук… Нетішинці забили гол на першій хвилині, однак на перерву пішли при рахунку 3:1 на користь іменитих гостей. Вже у другому таймі, коли у боротьбу втрутились молоді футболісти, рахунок змінився до нічийного. В пам’яті сотень земляків залишиться ця гра, фотознімки із кумирами.

В рамках святкування відбулось традиційне нагородження кращих спортсменів міста унікальною відзнакою – «Лицар спорту». Вона існує лише в колективі ХАЕС і вручається за відданість фізкультурі, за спортивну гідність. З-поміж інших цьогоріч відзнаку отримав заслужений майстер спорту, чемпіон світу з боротьби самбо Іван Васильчук.

А ще цього дня вирувало життя на головній площі міста – біля Палацу культури. Тут відбувся ярмарок народних промислів. Вироби із шкіри, бісеру, дерева, інших мате­ріалів привезли майстри Івано-Франківщини, Новоград-Волинського, Луцька, Острога. Кращі зразки рукоділля, полотна, написані олією, темперою, іншими техніками представили викладачі та вихованці художнь­ої школи. Нові роботи продемонстрували майстрині пензля з Хмельницької АЕС, а також самодіяльні художники.

Зрештою на площу прибули колони святкувальників, аби разом відзначити чергову річницю нашого прекрасного міста. Групі нетішинців були вручені відзнаки від міської влади, прозвучали здоровиці від керівників сусідніх міст, які зажадали розділити спільну радість з нами, короткі промови проголосили кандидати у народні депутати по мажоритарному округу, в який входить і Нетішин. До самої ночі на площі звучала музика. Виступали самодіяльні артисти і відомі професійні колективи. Завершував свято знаний на теренах СНД колектив «Електроклуб». Феєрично виглядала композиція з вогнем.

Наостанок небо розірвав грандіозний феєрверк.

Віктор Гусаров

Фото  автора  та  Валерія  Валуєва