Славута приємно  здивувала рекордами

У багатьох містах вже стало доброю традицією свята відзначати встановленням культурно-мистецьких та соціальних рекордів. 1 вересня до реєстру Національного проекту «Книга рекордів України» потрапила Славута.

У День знань жителям міста та його гостям було представлено незвичайну лавку, яку спору­джено на набережній неподалік міської ради. Щоб подивитись на архітектурний витвір місцевих умільців, на місце урочистої церемонії відкриття прийшли тисячі жителів Славути. Але найпочеснішими гостями виявились місцеві школярі, для яких того дня пролунав перший дзвоник. Саме вони скористались нагодою ви­пробувати новинку. У місті ще ніхто не бачив такої великої ватаги дітлахів, які сиділи одночасно на одній лавці. Як згодом було підраховано, більше тисячі осіб.

На церемонію презентації великої лавки прибув представник Національного проекту «Книга рекордів України», заслужений діяч мистецтв Ук­раїни Віталій Іваницький. Кульмінацією дійства стала процедура вимірювання лавки. Її довжина склала 213 метрів 12 сантиметрів. Це найбільша лавка в Україні, значно менший аналог завдовжки п’ятдесят метрів має лише Дніпропетровськ.

Представник «Книги рекордів України» за­фіксував результат і вручив диплом-сертифікат автору проекту, міському голові міста Славута Василю Сидору. У документі зазначено, що лавка визнана найдовшою в Україні  у номінації «Розміри».

На цьому приємні сюрпризи не завершились. Як відомо, впродовж тривалого часу у місті проводили унікальну акцію «Вишиваємо прапор міста Славути разом». Для цього обрали біле полотнище розміром 128 на 86 см (площа більше 11,008 см2), на якому нитками зеленого, синього, червоного та жовтого кольорів вишивали прапор міста. Було попередньо підраховано, що на ньому майже 1 мільйон стібків. Серед тих, хто долучився до вишивання прапора разом із славутчанами, був заступник голови Верховної Ради Микола Томенко, Блаженніший митрополит Володимир та інші знані в Україні люди. Організатори фіксували кожного, хто долучився до акції, і вручали відповідні сертифікати. Весь процес створення полотнища документально фіксувався, це допомогло представнику «Книги рекордів України» точно встановити кількість вишивальників. Їх було 12 тисяч 12 осіб. Дані зафіксовано у відповідних документах, а автор безпрецедентного проекту, міський голова Василь Сидор отримав диплом-серти­фікат за визнання вишитого прапора як рекорду України у номінації «Масові заходи».

Сьогодні Василь Сидор не тільки опікується життєдіяльністю територіальної громади Славути, він є головою асоціації міст, які розташовані у зоні спостереження ХАЕС. Одне слово, знає проблеми регіону. Під час свого виступу він закликав усіх втілювати у життя проекти, які здатні об’єднувати громадян. Встановлення найбільшої лавки,  створення прапора територіальної громади, без сумніву, є хорошим прикладом для наслідування.

Коли закінчилась церемонія презентації двох рекордів, багато дітей та їх батьків не поспішали залишити унікальну лавку. Вони милувались місцевими краєвидами, яких не спотворила тотальна урбанізація.

Олександр Шустерук

Фото  автора