Славутські сапоніти, як матеріал для геніальних відкриттів

16-річна хмельничанка Христина Ганзюк, дочка заступника начальника Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Хмельницькій області Андрія Ганзюка, посіла третє місце на Міжнародному конкурсі «Олімпіада геніїв», що проходив у американському місті Освего, штат Нью-Йорк.

На розгляд журі дівчина представила наукове дослідження на тему «Роль природних мінеральних сорбентів у процесах очистки води та в повсякденному використанні». Унікальність цієї роботи полягає у застосуванні наших вітчизняних мінералів — сапонітів, які до цього залишалися поза увагою науковців та технологів.

На основі цих природних і доволі дешевих мінералів дівчина розробила спеціальну технологію очищення води від різноманітних забруднень, зокрема, паливно-мастильними матеріалами та миючими засобами, а також виготовила серію косметичних засобів, які можна використовувати у побуті: мило, скраб для тіла та пасту для чищення різноманітних поверхонь.

Право на участь у такому престижному міжнародному конкурсі хмельничанка отримала як володарка другого місця всеукраїнського конкурсу «Intel-Еко Україна-2012» — національного етапу міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF 2012 (International Science and Engineering Fair).

Цього року в індивідуальному заліку Олімпіади геніїв Христина була єдиною представницею України, і серед семи сотень учасників посіла почесне третє місце. Випередили її лише представники США та Туреччини.

Такою успішною і переможною темою дослідження дівчина завдячує своєму науковому керівнику, вчителю хімії Хмельницького технологічного багатопрофільного ліцею, Наталії Зимі. Наталя Володимирівна, в свою чергу, з гордістю відзначає, що відтепер Хмельницький буде відомий не тільки як великий торговельний центр, а й як батьківщина юних науковців.

Не приховує гордості за дочку-розумницю і її батько Андрій Ганзюк, заступник начальника НДЕКЦ при УМВС України в Хмельницькій області. До речі, саме потужна науково-технічна база Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру дозволила Христині провести більшу частину практичних експериментів.

Захоплено розповідаючи про свою роботу, школярка вільно оперує надскладними для пересічного громадянина термінами і поняттями. Та із розмови з Андрієм Леонідовичем стає зрозуміло, звідки бере початок цей непересічний талант. Справа в тому, що обоє батьків, а також дідусь з бабусею по батьковій лінії — теж хіміки. Дідусь, до речі, свого часу очолював кафедру хімічних технологій місцевого університету.

Андрій Леонідович напівжартома каже, що першими словами дочки були, мабуть, не «мама» й «тато», а «молекула» і «атом», бо ж буквально з чотиьох-п’яти років дівчинка уже приходила до батька на роботу і з великим зацікавленням спостерігала за роботою експертів.

До речі, наша героїня — не тільки розумниця, а й справжня красуня. Це саме про таких, як вона, кажуть: талановита людина — талановита в усьому. Дівчина професійно займається бальними танцями, вчиться співу та грі на гітарі. Раніше також займалася східними єдиноборствами. Та й у школі — справжня акти­вістка учнівського самоврядування.

За кілька днів Христина Ганзюк стала справжньою зіркою і своїм прикладом довела, що успіху та визнання таки можна досягти власним розумом. Перемога дівчини дала привід для гордості не тільки її батькам, а й державі в цілому.

Наступного року дівчина закінчує школу і обиратиме своє професійне майбутнє. Христина планує стати медиком, і завдяки гучним перемогам на міжнародній арені перед нею відкриваються широкі можливості, але, сподіваємось, цей непересічний талант працюватиме на розвиток нашої держави.

За матеріалами СЗГ УМВСУ

в Хмельницькій