Слово, прирiвняне до багнета

Журналістам доводиться вникати у різноманітні сфери життєдіяльності людини. Це  вимагає постійного вдосконалення знань, зокрема й таких, як військова справа. Цей напрямок  у останні  п’ять років став актуальним для багатьох громадян нашої держави. Враховуючи таку обставину, секретаріат Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України налагодив тісні стосунки із прес-центром оперативного командування "Захід" Збройних Сил України з метою пропаганди діяльності військових, які забезпечують захист суверенітету та недоторканості України.

За домовленістю із військовими на збіглому тижні більше сорока журналістів Рівненської, Волинської та Хмельницької областей побували на Рівненському загальновійськовому полі­гоні.

Сирени, постріли, вибухи гранат…

Полігон - чимала площа землі в оточенні лісових насаджень. Перетин контрольно-пропускного пункту медійники здійснили з боку автошляху  Рівне - Костополь.

Згодом у супроводі військовослужбовців ми дістались смуги перешкод, де солдати строкової служби, контранктники відточують майстерність ведення бою у близьких до реалій умовах.

Негода тим часом нагадала про себе, внісши  у намічений план свої корективи, що не підлягають обговоренню, як і накази військових. Почалася злива. Через деякий час з’явилась надія, що демонстрація проходу смуги перешкод все ж таки відбудеться.

Першими на дистанцію вийшли військово­службовці, щоб продемонструвати навички ведення бою у парі, коли один воїн веденням інтенсивного вогню із автомата прикриває пересування напарника. Виконання цієї дисципліни супроводжується постійним розривом навчальних гранат, використанням димових шашок, пострілів з автомата та імітацією через гучномовці наявності танків і авіації.

- Є бажаючі спробувати свої сили? – звернувся до журналістів офіцер.

Дощ вже встиг зробити свою справу – верхній покрив землі на дистанції смуги перешкод став мокрим та в’язким. Це знівелювало бажання більшості учасників прес-туру опинитися на місці військових, що демонстрували свої професійні навички. Між тим, добровольці знайшлися. Зокрема головний редактор газети "Володимирецький вісник"  Сергій Скібчик,  керівник інтернет-порталу "ЧаРівне" Олександр Курсик та головний редактор газети "Сурми Радзивилів " Володимир Мартинюк. Їх одягли у  військову амуніцію – гімнастерка, бронежилет, каска та видали автомат «АК». Розпочалося долання перешкод. Під час проходження по пластунськи під колючим дротом низьких загоро­джень, журналістам доводилось, кажучи образно, вростати в землю й інтенсивно працювати коліньми та ліктями. Поряд розриваються гранати, які мов молотом б’ють по вушних перетинках, до гучної какофонії звуків додаються інтенсивні постріли з автомата, очі виїдає їдкий дим. А тим часом дощ знову нагадав про себе. До канонади пост­рілів та вибухів додалися і розряди блискавки.

- Це підтримка небесної артилерії, – пожартував один із військових.

Виручили сучасні технології

Під час прес-туру журналістів на Рівненський полігон було заплановано провести стрільби у польових умовах з пістолета, автомата, кулемета, снайпер­ської гвинтівки. На такий екстрим були налаштовані всі учасники. Проте злива посилилась. Військові вирішили не експериментувати зі здоров’ям непідготовлених медійників. Місцеве командування прийняло рішення перемістити всіх до інтерактивного комп'ютерного центру. Пістолети, автомати, рушниці із електронним начинням використовують для навчання.  Стріляти потріб­но у напрямку великого екрану, на якому демонструються різні види вуличних та польових боїв. Завдання просте –  за короткий час вразити якомога більше противників. Автор цих рядків та головний редактор газети «Перспектива» Віктор Гусаров не знехтували нагодою «повоювати».

Випала нагода всім охочим поспілкуватись із командувачем оперативного командування "Захід" генерал-лейтенантом Олександром Павлюком. П'ятьом членам Національної спілки журналістів України командувач вручив почесні відзнаки військового угрупування. Їх одержали головний редактор газети "Володимирецький вісник" Сергій Скібчик, громадський кореспондент газети "Вісті Рівненщини" і волонтер Любов Ярмолюк, журналіст ПАТ НСТУ "Рівненська регіональна дирекція" Сергій Татаренко, голова Рівненської обласної організації Національної спілки журналістів України Дмитро Тарасюк та головний редактор газети "Сарненські новини" Світлана Ляшко. Генерал високо оцінив роль журналістів у інформуванні населення про будні та традиції українських військових, проведенні патріотичного виховання молоді.

Нарешті дощ припинився і стала актуальною давня військова приказка – «Війна війною, а обід за розкладом». Журналістів чекав брезентовий намет. Виявилось, що дістатись до місця трапези не так вже й легко: в середині намету стояло справжнісіньке озеро. Військовим довелось розміщувати дерев`яні настили.

Ця обставина не завадила пізнавальному та дружньому спілкуванню із військовими, які займаються підготовкою бійців. Голова прес-служби Оперативного командування "Захід" Збройних сил України полковник Анатолій Прошин розповів про значення набуття військовослужбовцями  навичок із вогневої та інженерної підготовки, військової топографії, орга­ні­зації зв’язку, тактичної медицини, основ виживання, тактики на полі бою, облаштування та дій на спостережних постах. Він звернув увагу на  використання інтерактивного лазерного тиру під час вогневої підготовки,  проведення занять із використанням пейнтбольного обладнання.

Коли тривало дружнє спілкування із війсь­ково­службовцями, до намету підійшов лебідь в очікуванні різних ласощів.

- Це наш Юрко, - роз’яснює один із військовослужбовців, - він на полігоні живе вже третій рік. Його пораненим зі сходу доставили військові 24 бригади. Він полюбив озеро, де ми тренуємо танкістів. Взимку сам проситься до теплих пунктів спостереження.

Граційний птах одержав  «пайок» і попрямував на своє «бойове» чергування.

Олександр Шустерук

Фото автора та Віктора Гусарова