Слово за вами, законодавці

На збіглому тижні журналісти спілкувалися із начальником відділу супроводу нових блоків С.В.Карликом. Колектив очолюваного ним підрозділу зосереджує свої зусилля на обстеженні тепломеханічного обладнання, уже змонтованого на третьому і частково четвертому енергоблоках, а також того, що зберігається у Хмельницькому відділенні ВП «Складське господарство» ДП «НАЕК «Енергоатом», на майданчику «великоваговиків». Багаторічне затягування в часі будівництва нових потужностей вимагає постійного контролю за тим, як поводить себе устаткування, наскільки придатне для подальшого використання. Без проведення консерваційних робіт, які виконуються за результатами проведених обстежень, зберегти його у праце­здатному стані, було б неможливо. Співрозмовник стверджує, що навіть придбане кілька десятиліть тому обладнання не є морально застарі­лим і буде використане при добудові третього і четвертого енергоблоків. Його перелік об’ємний і не є сталим, піддаючись пості­йному коригуванню. Те, що з плином часу перестало відповідати сучасним вимогам і стандартам,  з переліку виключається. На обладнанні, яке експлуатуватиметься на нових енергоблоках, періодично виконуються консерваційні роботи, фактично, як каже Сергій Володимирович, через кожні рік-два. Сумніватися у його технічних характеристиках нема підстав.

- З обладнанням зрозуміло, а як з існуючими будівельними конструкціями?

- Їх обстеження завершено і виконано весь обсяг консерваційних робіт.

- Хто досліджував стан будівельних конструкцій і до яких висновків дійшли фахівці?

- Обстеження проводили фахівці спеціалізованих організацій, зокрема Держ­буду України. Висновки позитивні, конструкції готові нести відповідні навантаження під час експлуатації добудованих 3 і 4 енергоблоків. За роки, що минули, бетон тільки набрав міцності, що підтверджено дослідженнями.

Зауважу, що ґрунтовне обстеження проводилося у 2012 році, оскільки будівництво з того часу так і не розпочалося, управління капітального будівництва, як того вимагають чинні нормативи, укладає договір з Держбудом на додаткове обстеження. Тобто, ми не будемо послуговуватися тільки попередніми результатами, бо заці­кавлені у повноті інформації про істинний стан конструкцій.

- Зроблено багато, але будівництво так і не розпочалося. Що ж відділяє нас від омріяного проекту?

- Зовсім небагато, оскільки всю підготовчу роботу виконано. Маємо відкориговане і затверджене урядом техніко-економічне обґрунтування будівництва нових блоків з врахуванням вибору нового постачальника реакторної установки, маємо результати повторних громадських обговорень у зоні спостереження і транскордонних консультацій з цього приводу. Тепер вся надія на законодавців. Щиро віримо, що новообраний парламент виважено і відповідально підійде до розгляду питання добудови нових енергоблоків на майданчику Хмельницької АЕС і проголосує Закон, який дозволить дати старт будівельним роботам.