Служба, що дбає про надійність і економічність

1 квітня 1983 року наказом директора ХАЕС О.Троценка організовано цех налагоджування і випробування устаткування (ЦНВУ), а 18 квітня переводом із Нововоронезької АЕС на посаду керівника підрозділу прийнято Станіслава Залуцького.

До пуску першого енергоблока серед основних робіт підрозділу було складання переліку приймально-здавальної документації  пускового комплексу блока №1;   налагодження і випробування парових котлів ПРК; налагодження теплопостачання об'єктів міста; організація, координація і контроль роботи пусконалагоджувальних організацій.

1987 року були укомплектовані персоналом перші дві лабораторії ЦНВУ - лабораторії 1 і 2 контурів.

У 1988-1990 роках персоналом лабораторії 2 контуру ЦНВУ спільно з «Південнотехенерго» були налагоджені теплові мережі проммайданчика станції і міста. Надалі і по теперішній час налагодження тепломережі проводиться цехом самостійно, без залучення підрядних організацій.

У 1992 році була реконструйована і введена в роботу система виробництва підживлювальної води для тепломережі і системи підживлення тепломережі.

У 1989 році в ЦНВУ організована лабораторія вібродіагностики.

Упродовж 1986–2003 років структуру очолював Микола Нікітін, згодом Євген Носиков, а 2017 року посаду обійняв Анатолій Чумак. В історії цеху також вписані імена Олександра Білаша, Олександра Анохіна, Сергія Троценка.

Цех налагодження та випробування устаткування – багатопрофільний підрозділ, який дбає про підвищення наді­йності та економічності режимів роботи тепломеханічного устаткування, інженерну підтримку процесу експлуатації енергоблоків ВП ХАЕС згідно з проектом. До складу цеху входять такі лабораторії: першого та другого контурів; випробування арматури та трубопроводів; локалізуючих систем безпеки; діагностики та систем технічної діагностики.

Основні завдання лабораторій 1 і 2 контурів – розроблення й упровадження надійних та економічних режимів роботи тепломеханічного устаткування реакторного відділення енерго­блоків №1 і №2, а також спецкорпусу (для лабораторії 1 контуру), а також тепломеханічного устаткування турбінного відділення (для лабораторії 2 контуру). Ці лабораторії доводять експлуатаційні характеристики тепломеханічного устаткування до проектних значень. Фахівці підрозділів вирішують проблемні питання ведення технологічних режимів, пов’язаних із компетенцією експлуатаційних служб декількох цехів, зокрема реакторного, турбінного, електричного, хімічного та інших. Важливе місце у ро­боті лабораторій посідає впровадження економічних, ресурсозберігальних і безпечних технологій. Персонал підрозділів виконує заявки цехів-власників обладнання АЕС на розроблення робочих програм випробувань, їх супровід упродовж терміну експлуатації, бере участь у експлуатаційних випробуваннях тепломеханічного обладнання систем безпеки й систем, важливих для безпеки, як технічні керівники випробувань.

Основні завдання лабораторії діагностики - контроль вібраційного стану обертових механізмів, діагностика їх стану і, як результат, розробка рекомендацій щодо його поліпшення; балансування роторів насосів, вентиляторів і турбоагрегатів.

Декілька років поспіль лабораторія почала виконувати контроль вібраційного стану трубопроводів технологічних систем реакторного та турбінного відділень.

На даний момент контролем з боку лабораторії охоплені всі механізми першого і другого енергоблоків і загальностанційних об'єктів. Тільки за минулий рік фахівцями лабораторії виконано більше трьох тисяч обстежень обладнання.

2004 року з добудовою енергоблока №2 на персонал цеху налагодження устаткування та обладнання було покладено обов’язки, пов’язані із супроводом робіт на системі попередньо­го напруження захисної оболонки, випробуванням локалізуючої арматури. Для вирішення цих завдань було створено лабораторію локалізуючих систем безпеки.

П'ять працівників ЦНВУ були відзначені відзнаками «За спорудження блока №2».

У січні 2005 року створено лабораторію випробування арматури й трубопроводів, діяльність якої спрямована на вирішення проблем, пов’язаних із налаштуванням і перевіркою функціональної здатності імпульсно-запобіжних пристроїв компенсатора тиску, імпульсно-запобіжних пристроїв парогенераторів та інших запобіжних пристроїв систем безпеки й систем, важливих для безпеки, за допомогою спеціалізованих заводських тестових пристроїв. Спеціалісти цієї лабораторії надають рекомендації з підтримання надійних режимів роботи арматури і трубопроводів, рекомендації щодо регулювання опорно-підвісних систем трубопроводів на основі результатів проведених випробувань.

У травні 2007 р. для впровадження й експлуатації систем діагностики обладнання реакторних установок Хмельницької АЕС з урахуванням передового вітчизняного та закордонного досві­ду створено лабораторію систем технічної діагностики ЦНВУ, завдання якої полягають у збиранні, зберіганні, обробленні й аналізі діагностичної інформації. Фахівці лабораторії контролюють технічний стан устаткування, виявляють на ранніх стадіях аномальний стан устаткування реакторної установки, а також прогнозують технічний стан об’єкта діагностування. Розуміючи вплив своєї діяльності на безпеку, працівники цеху постійно підвищують свій професійний рівень, щоб мати необхідні знання для виконання завдань, які на них покладено.

Виконуючи повсякденні функціональні обов `язки, персонал підрозділу вносить вагомий внесок у забезпечення безпечної, надійної, без­аварійної й економічної експлуатації Хмельницької АЕС та постійно працює над вирішенням завдань щодо підвищення безпеки атомної станції.

Тридцять п’ять років функціонування цеху засвідчили важливість цієї роботи і професіоналізм працівників підрозділу. Попереду нові завдання, з якими, безсумнівно, колектив впорається.

Віктор Павлов

 Фото  Олександра Шустерука