Служити захисту життя

Захищати державу та її громадян від пожеж і надзвичайних ситуацій завжди було благородною справою, яку обирають тільки сміливі, сильні духом та самовіддані люди. Службовий обов’язок для рятівника на першому плані. Будь-то повінь, буревій, землетрус чи вибух снарядів – він на місці надзвичайної події. Адже саме на його допомогу під час стихійного лиха чекають люди. Обличчя саме рятівника першим бачать ті, хто сподівається на порятунок. Без перебільшення можна сказати, що працівники служби надзвичайних ситуацій – лицарі вразливого, як економічно, так і техногенного сьогодення.

Зустрічаючи професійне свято, рятівники, а в Нетішині – це працівники 1-го ЗДПО з охорони ХАЕС і м.Нетішин, із почуттям гордості відчувають свою особливу причетність до вирішення загальнодержавного вагомого питання – забезпечення надійного захисту населення. Поза сумнівом, що їх гасло: «Запобігти. Врятувати. Допомогти» втілюється саме завдяки високим фаховим навичкам, витримці, мужності та дос­віду рятівників.

Трохи історії

Для забезпечення протипожежного захисту Хмельницької атомної електростанції, яка на той час перебувала в стадії будівництва, наказом начальника УВС Хмельницького облвиконкому №062 від 28.05.1983 року була створена воєнізована пожежна частина №7 по охороні ХАЕС. Будівля частини (пождепо №1) була побудована польськими будівельниками в зручному з тактичних міркувань місці – між піонерною базою та містом на відстані 3,5 км від ХАЕС. Першим начальником частини був призначений на той час капітан внутрішньої служби Володимир Сигізмундович Паславський, заступником начальника - лейтенант Валерій Іванович Савчук, заступником по ДПН - капітан Анатолій Григорович Войтко.

Швидкими темпами зростало молоде місто енергетиків Нетішин – супутник ХАЕС. В зв’язку з цим виникла гостра потреба в посиленні захисту новобудов міста та населення від ймовірних пожеж. Тому наказом начальника УВС Хмельницького облвиконкому №074 від 03.09.1985 року на базі діючої ВПЧ-7 було створено загін воєнізованої пожежної охорони №1 по охороні ХАЕС і м.Нетішин з підпорядкованою воєні­зованою пожежною частиною №8 по охороні м.Нетішин. Начальником загону був призначений на той час старший лейтенант внутрішньої служби Анатолій Володимирович Манільчук (на фото), який очолював колектив частини загону весь період його створення та становлення – неповних п’ятнадцять років, до призначення його на посаду заступника начальника УДПО УМВС в Хмельницькій області. Підпорядковану воєнізовану пожежну частину №8 очолив капітан внутрішньої служби Апполінарій Григорович Швець. В той час розпочалося будівництво комплексу будівель пождепо №2 для ДПЧ-7, частина якої розташована безпосередньо біля ХАЕС в межах санітарно-захисної зони станції. Особливий склад ПВ ПЧ-8 та ВПЧ-7 розміщався в будівлі пождепо №1 до моменту здачі в експлуатацію пождепо №2, тобто до серпня 1988 року.

Не обійшла стороною працівників загону і Чорнобильська трагедія. Рятівники Нетішина брали безпосередню участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Так 9 травня 1986 року після виникнення аварії для участі в ліквідації наслідків був створений загін із пра­цівників пожежної охорони області, до складу якого увійшли 16 працівників ЗДПО-1 під керівництвом начальника СВПЧ-8 капітана внутрішньої служби А.Г.Швеця. Першими, хто увійшов до складу загону, були такі працівники, як Олександр Магдюк, Іван Журавський, Віктор Ткачук, Василь Матвійчук, Віктор Трофімов, Іван Пуц, Микола Третяк, Василь Лихолад, Юрій Бойко, Олександр Зінчук, Віктор Онойко, Іван Іванов, Василь Обуховський, Сергій Головко, Олександр Шеришов.

В подальшому у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС брали участь: Віктор Садовець, Микола Ніколайчук, Василь Друзь, Сергій Клімчук, Віктор Ламах, Сергій Підгурський, Анатолій Зайшлий, Іван Котик, Віктор Гуменюк, Володимир Пилип’юк, Сергій Федюк, Валентин Пізнюр, Анатолій Кондратюк, Юрій Ткачук, Леонід Слободян, Леонід Хижун.

В 1991 році особовий склад частини ЗДПО-1 прийняв присягу на вірність народу України та своїй молодій незалежній державі. Урочисте прийняття присяги відбулося в приміщенні СДПЧ-8.

За період існування підрозділу особовий склад брав участь в ліквідації складних пожеж на об’є­ктах ХАЕС та міста. Надовго залишаться в пам’я­ті пожежі на етажерці електротехнічних пристроїв, у машинному залі першого енергоблока, пожежа на будівництві третього енергоблока, загоряння Палацу культури тощо. Підрозділами загону неодноразово надавалась допомога у ліквідації пожеж іншим районам нашої області та сусідньої Рівненської. Відзначилися МНСники Нетішина на пожежі військових складів у с.Цвітоха.

Важливою подією, яка відбулася в підрозділі за період його існування, є проведення в 1991 році на базі загону останньої в колишньому Радянському Союзі конференції працівників пожежної охорони з питань протипожежного захисту атомних електростанцій, в якій взяли участь представники Управлінь та учбових закладів пожежної охорони МВС СРСР, науково-дослідного Інституту пожежної охорони, представники від атомних електростанцій союзних республік колишнього СРСР.

1998 року в м.Нетішин на базі ЗДПО-1 проведено Всеукраїнський семінар-нараду з питань протипожежного захисту АЕС, в якому взяли участь представники та керівники пожежних підрозділів, які охороняють атомні станції, представники Головного управ­ління державної пожежної охорони МВС України, пожежно-технічних закладів освіти. Після проведення заходу керівництво ГУ ДПО МВС України дало високу оцінку роботі підрозділу щодо надійного протипожежного захисту об’єктів ХАЕС, висловлена подяка за належну організацію заходу.

З метою укріплення матеріальної та спортивної бази, розширення можливостей якісної фізичної підготовки особового складу загону,  1999 року на базі СДПЧ-8 по охороні м.Нетішин розпочато будівництво критої смуги перешкод.

28-30 березня 2007 року на базі спортивно-тренувального комплексу ДПЧ-7 проведено перший чемпіонат України з пожежно-прикладного спорту у закритих приміщеннях серед юнаків, в якому взяли участь 27 команд з усіх регіонів України.

Нині в спортивно-тренувальному комплексі ДПЧ-7 проводяться тренування і змагання з різних видів спорту, в тому числі пожежно-прикладного, між підрозділами МНС України Хмельницької області, а також функціонують дитячі та юнацькі секції спортивної школи м.Нетішин.

На сьогоднішній день загальне керівництво щодо забезпечення готовності підрозділів до дій за призначенням здійснює начальник 1-го ЗДПО полковник служби цивільного захисту Іван Степанович Козійчук. Великий досвід роботи допомагає Івану Степановичу тримати руку на пульсі подій, адже у будь-яку мить може пролунати сигнал тривоги й під завивання сирени пожежна команда вкотре помчить, аби надати допомогу, врятувати життя. Нині цю місію виконують 194 МНСника.

У розпорядженні 1-го ЗДПО сучасні пожежні автомобілі, одна з найкращих в області матеріально-технічна база. Сучасне оснащення дозволяє виступити на ліквідацію будь-якої над­звичайної ситуації, самостійно виконувати поставлені завдання. Також регулярно відбуваються спільні навчання, тренінги, польові розгортання з представниками інших структур.

Однак головне в справі рятівника – це особистісний фактор. Адже саме від моральних, ­духовних якостей людини, рівня підготовки й сумління залежить, чи буде вчасно подано руку допомоги потерпілому.

На теренах Нетішина, мабуть, не знайдеться людини, котра має сумніви щодо професіона­лізму й людських якостей рятувальників. Справжніми помічниками Івана Степановича Козій­чука є заступники начальника 1-го ЗДПО підполковник служби ЦЗ Володимир Валентинович Прилуцький, майор служби ЦЗ Ігор Миколайович Руй, підполковник служби ЦЗ Павло Іванович Гвоздяр, старший інспектор 1-го ЗДПО з питань планування та моніторингу майор служби ЦЗ Роман Миколайович Міськов, оперативний черговий підполковник служби ЦЗ Петро Ілліч Чмелюк, начальник ДПЧ-7 підполковник служби ЦЗ Вадим Федорович Шпак, заступники начальника ДПЧ-7 капітан служби ЦЗ Володимир Васильович Гонтарук, підполковник служби ЦЗ Тарас Васильович Скоробагатько, начальник СДПЧ-8 майор служби ЦЗ Віктор Леонідович Матвійчук та інші.

Непросто дається майстерність рятівника, чуття плеча товариша під час виконання складного завдання. Як тут не згадати кращих рятівників, які підтримують  високу марку 1-го ЗДПО м.Нетішина. Це інженер групи обслуговування ДПЧ-7 капітан служби ЦЗ Ігор Анатолійович Апанчук, начальник караулу ДПЧ-7 капітан служби ЦЗ Віталій Анатолійович Бурдинюк, старший водій ДПЧ-7 старший прапорщик служби ЦЗ Микола Анатолійович Котик, командир відділення ДПЧ-7 прапорщик служби ЦЗ Володимир Васильович Мельник, пожежний СДПЧ-8 прапорщик служби ЦЗ Микола Васильович Гайдук, командир відділення СДПЧ-8 прапорщик служби ЦЗ Олег Володимирович Кондратюк, командир відділення, водій СДПЧ-8, прапорщик служби ЦЗ Володимир Олександрович Довгий…

Напередодні професійного свята рятівників у багатьох виникне найперше побажання, щоб все-таки надзвичайних подій в Україні було поменше. І щире, від душі – за проявлені мужність й звитягу при порятунку – побажання козацького здоров’я, щастя і благополуччя, успіхів у подальшому вдосконаленні своєї майстерності. Хай вдячність за врятовані життя і безкорисливу допомогу стануть невичерпними джерелами сил для підвищення професійних досягнень служіння державі та народу України.

Петро Шелепало,

начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради

Фото  з  архіву  редакції