«Сонячний дебют Ольги Прохорчук»

Саме таку назву має бібліографічний нарис, видрукуваний комунальним закладом «Обласна бібліотека для юнацтва імені Ва­силя Симоненка» Черкаської об­лас­ної ради з розповіддю про неті­шинку, лауреата Всеукраїнської  літературної премії  імені Василя Симоненка О.Прохорчук.

Видання інформує про книги, матеріали із збірників, періодичних видань, автором яких є О. Прохорчук, документи про творчий і життєвий шлях поетеси та Інтернет-ресурси.

Бібліографічна частина нарису складається із трьох розділів, у межах яких документи розмі­щено у зворотному хронологічному порядку за українською абеткою. Перший розділ «Твори» відображає бібліографічні описи окремо виданих творів та опублікованих у збірниках і періодичних виданнях.

Розділ «Про Ольгу Прохорчук» охоплює документи, присвячені життєвому і творчому шляху поетеси­. В третьому розділі «Інтернет-посилання» представлено найзмістовніші та безоплатні Інтернет-ресурси.

Видання налічує  33 позиції бібліографічних записів у  хронологічних рамках: 2007 – червень 2015 року.

Відзначається, що 2014 року у номінації «За кращу першу поетичну збірку» лауреатом стала Ольга Прохорчук за поетичну збірку «Привези мені сонця».

В  автобіографії Ольга Прохорчук пише: «Народилася у 2 грудня 1988 року у Нетішині, місті-супутнику Хмельницької АЕС. За 26 років встигла засвоїти три іноземні мови і побавитися у вивчення ще чотирьох, побути студенткою чотирьох університетів, написати кілька десятків віршів і побачити 20 країн». За словами Ольги, під час мандрівок до Таїланду, Малайзії, Намібії «траплялося куштувати коників-стрибунців та шашлики із зебри».  Як справжній філолог, поетеса вважає: «Коли ти говориш іншою мовою, ти стаєш трохи іншою людиною». Вона позиціонує себе як поетесу, блогерку, вільну журналістку.

Перші дитячі вірші Ольга Прохорчук писала із семи років, але свою творчу біографію відраховує від підліткового віку.  Публікувалася в літературному журналі «Дніпро» (2012, 2013), літературно-музичному альманасі «Нетішинських талантів дивоцвіт» (2007) та альманасі «Світло задзеркалля» (2008), збірці творів молодих Нетішинських поетів «Завдання завтрашнього дня», переможців обласного молодіжного конкурсу «І на сторожі – слово», присвяченого 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка­.

Ольга Прохорчук учасниця ХХ та XXI Форуму видавців у Львові, IV Міжнародного фестивалю “Книжковий арсенал», 10-го Sevama Fest’у, Країни мрій, Всеукраїнської наради творчої молоді 2013 року (м. Ворзель), випускниця Першої літньої літературної школи, дипломант Всеукраїнського конкурсу урбаністичної поезії «УРБА-Перехрестя – 2013», організатор поетичних акцій «Вільний куб» (2013) та «Поезія на районі» (2014) у Києві. Член Національної спілки письменників України (2014).

Творчість Ольги Прохорчук відзначається сучасною лексикою, глибокою образністю, хорошим володінням словом.    Вона вихованка Нетішинської міської літературної студії «Натхнення», що діє при центральній міській бібліотеці. І вже перші публікаціі її творів у альманасі «Нетішин­ських талантів диво­цвіт» давали підстави говорити про її самобутність.

Кандидат філологічних наук, письменник Анатолій Криловець у рекомендації поетеси до Спілки письменників України зауважує, що  «Ольга Прохорчук представила зрілу добірку поезій, в якій спостерігається знання класики і пошук нового слова, сучасної рими і свіжого повороту теми».

«У творчому диханні поетеси немал­о класичного і парадоксального, драма і спокійний, непоказний, внутрішній гумор переплітаються з глибокими переживаннями і сильними по­чут­тями­.

Виклик, пульсуюча енергія рядка характерні для більшості її творів. Ольга  Прохорчук шукає власну палітру для оцінки подій, має багату метафори­чність, широкий світогляд, гарну літературну школу, мислить об’ємно і свіжо», –  перегукується в характеристиці творчості поетеси із колегою по перу заслужений працівник культури України Василь Кравчук.

На сторінці в Інтернеті «Пое­тич­ні майстерні» Ольга Прохорчук на запитання анкети «У кого навчаюсь?» відповідає –  Л.Костенко, А.Ахматової, М.Цвєтаєвої, Б.Пастернака, В.Маяковського, С.Жадана.

У 2015 році літературних нагород у молодої поетеси побільшало – вона стала лауреатом премії імені Михайла Дубова, встановленої рівненським відділенням Національної спілки письменників України. Вручення літературної премії відбулося 27 лютого 2015 року в Рівненській обласній бібліотеці для молоді.

Сподіваємось, це не остання премія і бібліографічний довідник про нашу землячку.

На знімку: Ольга Прохорчук та учасниця літературної студії «Натхнення» при центральній бібліотеці Нетішина Тетяна Давиденко

Сторінку підготував Віктор Гусаров