Спартакіада об’єднує нас

Спартакіада Атомпрофспілки – свято спорту працівників ядерної сфери України. В компанії цій складовій приділяється надзвичайна увага і, відзначимо, жодна спортивна споруда не була передана у муніципальну власність чи бізнесу. На Хмельницькій АЕС унікальна ситуація: в складі ППО станції знаходиться не лише спортивний комплекс «Енергетик», але й комплексна дитячо-юнацька спортивна школа. Відтак і результати нетішинців на спортивних аренах гучні та вагомі. Олімпійських чемпіонок Пекіна шаблісток Галину Пундик та Ольгу Жовнір знає весь спортивний світ. Так само самбістів, що ними опікується заслужений тренер України Геннадій Горохов. Пауерліфтингери, боксери, гандболісти, волейболісти, легкоатлети грають провідну скрипку на змаганнях різного рівня. Нетішин збагатив Атомпрофспілку  десятьма з одинадцяти заслужених майстрів спорту, виплеканих в атомній галузі. Хмельницька АЕС давно тримає марку провідного фізкультурного колективу на теренах області та й України.

Спартакіада для працівників ХАЕС – можливість продемонструвати свої найкращі якості перед колегами. І другий тур змагань, - жіночий волейбол, легка атлетика та шахи,- проведений на базі спорткомплексу ХАЕС, довів, що пороху в порохівницях у наших фізкультурників багато. Зразу відзначу, що нетішинці почали успішну погоню за лідером у загальному заліку – командою ЗАЕС, скоротивши відставання до двох очок. Після семи видів в скарбничці збірної ХАЕС 25 очок і вона, перебуваючи на 2 місці, випереджає фізкультурників Жовтих Вод на 4 очки. Далі южноукраїнці та команда РАЕС: 18 та 14 очок відповідно.

В Нетішині найуспішнішими були волейболістки Хмельницької АЕС. Вони не дали жодних підстав для суперників сумніватись у їх силі. Зігравши вісім сетів з усіма іншими командами, жіноча дружина набрала переможні вісім очок. Тренеру Сергію Кузмінчуку є чим пишатись. Друге місце за кращим співвідношенням партій з волейболістами ЗАЕС та РАЕС (5:4), присуджено саме волейболісткам з Кузнецовська. Далі – енергодарці і представниці Жовтих Вод.

Шахи – «тихий» вид боротьби. Тут стримують емоції, напружують мізки і внутрішню енергію спрямовують на битву коней, слонів та пішаків. Це гра інтелектуалів, яка вимагає тонкого розуміння динаміки гри, «підводних» течій, що закладені у непоказному ході пішака чи ферзя. А десь в ендшпілі цей хід виявиться складовою цугцванга і супротивник змушений буде визнати поразку. Всі суперники Вікторії Сафронової (Хмельницька АЕС) змушені були капітулювати. Загалом тут нетішинці поступились лише енергодарцям. У ЗАЕС 13 очок, у ХАЕС 10, южноукраїнці мають 8 з половиною і третю позицію в активі.

Звичайно ж, легка атлетика – вид видовищний, силовий, динамічний, емоційно забарвлений. Нетішинці гідно змагались на біговій доріжці та  у секторі для стрибків. Серед жінок була кращою Ганна Подрядова. Вона перемогла усіх суперниць на дистанції 100 метрів, стрибнула далі всіх і була у змішаній естафеті (Г.Подрядова, Н.Самурай, С.Захарченко та В.Каращенко) другою. Відзначимо третю позицію у бігу на півтора кілометра Оксани Цимботи. Її брат на дистанції три кілометри також був тре­тім.

Особливих слів заслуговують футболісти. Цього разу змагання з футболу не проводились, але саме постійні учасники футбольних баталій на призи газети «Перспектива» Віктор Каращенко, Сергій Захарченко, Іван Бортник та Олександр Чутченко задавали тон. В командах суперників були майстри спорту з легкої атлетики, але і нетішинці бились за сантиметри  та секунди до останнього. У секторі для стрибків практично до останньої спроби  з результатом 5 метрів 98 сантиметрів лідирував Віктор Каращенко. В одній із спроб він «вилетів» далеко за 6 метрів, але мав заступ. Переміг майстер спорту Карнафель з результатом 6.04 см. І у фінальному забігу на сто метрів В.Каращенко виклався до кінця. У нього другий результат з пристойним часом менше 11 секунд. Підтримали лідера друзі по футбольних баталіях, інші спортсмени. У легкій атлетиці ХАЕС поступилась лише Жовтоводській дружині, причому у естафеті була кращою за лідера.

Наступний етап Спартакіади Атомпрофспілки відбудеться у Кузнецовську. Тут змагатимуться жінки і чоловіки з пляжного волейболу, пауерліфтингу та тенісу.

Директор спорткомплексу ХАЕС заслужений працівник фізичної культури та спорту Станіслав Араратович Балаян впевнений, що наша дружина додасть на наступних етапах, бо це випливає з послідовної підготовки нетішинців до змагань, ставлення керівництва станції до фізичної культури.

Віктор Гусаров

Фото автора

На знімках: важливі моменти змагань Спартакіади Атомпрофспілки у Нетішині