Спеціальний дозвіл продовжено на 20 років

Цінніше за воду для людини є лише повітря, без якого важко обій­тись більше п’яти хвилин. Світ чим далі, тим гостріше відчуває нестачу води, адже придатної для вживання її не так багато. Україна належить до вододефіцитних країн, не дивлячись на наявність багатьох річок і озер. 1998 року комунальне господарство ХАЕС отримало ліцензію на видобування води, котра піднімається з глибини 220-250 метрів із 16 артезіанських свердловин і має найкращу якість в   регіоні. Потужність водозабору складає 18 тисяч кубічних метрів за добу, фактичне  ж середнє навантаження в межах 14 - 16 кубометрів.

Надходячи на станцію знезалізнення, вода збагачується киснем, знезалізнюється за допомогою фільтрів тощо. Очищена від заліза вода направляється в резервуари чистої води (6 штук по 2000 кубічних метрів кожний), де хлорується.

А далі за допомогою насосів подається на центральні теплові пункти (їх 18), які стоять у різних мікрорайонах міста. Холодна вода надходить споживачу без якихось процесів. Гарячу  ж отримують за рахунок підігріву теплоносія тепломережі і також подають в квартири.

Через систему водопровідних мереж від джерел водопостачання здійснюється забезпечення споживачів господарчо-питною водою­. Загальна довжина водопровідних мереж 88,74 км, у тому числі: господарчо-питні (протипожежні) - 66,804 км (В1); поливальний водопровід - 9,1 км (В2);  сирої води - 12,836 км (ВЗ).

Найбільшими споживачами питної води є населення, відділ освіти­ (школи, дитячі садки­, будинок дитячої творчості) та спорт­комплекс.

У відповідності до ч.4 ст. 4 Закону України «Про Оцінку впливу на довкілля» ВП ХАЕС інформує, що дія «Спеціального дозволу на користування надрами» №1702 від 22.12.1998 для ДП «НАЕК «Енергоатом» ВП Хмельницька АЕС на видобування питних підземних вод для централізованого та нецентралізованого водопостачання наприкінці минулого року наказом №480 Голови Державної служби надр і геології України Р.Опімаха  продовжена строком на 20 років до 22 грудня 2038 року.

ВП ХАЕС розроблений звіт з оцінки впливу на довкілля «Видобування ДП НАЕК «Енергоатом» ВП Хмельницька АЕС питних підземних вод Нетішинського родовища прісних підземних вод для водопостачання м.Нетішин та Хмельницької АЕС» та отриманий позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля. Експлуатаційні запаси питних підземних вод оцінені ДКЗ України протоколом №3852 від 23.02.2017 у кількості 18,0 м³/добу за категоріями (в тис. м³/добу): А – 12,0;   В – 5,2;   С1 – 0,8. На даний час експлуатуються 16  артезіанських свердловин.

Отже, і надалі у місті буде чудова питна вода.