Співаю осанну жінці

Нетішинський міський краєзнавчий музей презентував нову виставку - «Осанна жінці». Світлини з альбомів нетішинців та фондів острозького музею книги розповідають про жінок краю за історичний проміжок у сто з лишнім років. Фотографії відображують як фізіо­логічний стан наших краянок, так і психологічні відтінки буття. За допомогою портрету, постановочних сюжетів, невимушених моментів, вловлених допитливим «фотооком», відтворено палітру переживань, атмосферу суспільних стосунків і станів жіноцтва за понадстолітній проміжок часу. Настрої, внут­рішні тривоги і віддзеркалення щастя та спокою легко «читаються» по очах, осанці, ледь вловимих напівобертах голови. Зібрані у єдину колекцію, світлини минулого наближають нас до таїни душі жінки – подруги, матері, доньки, бабці. Велике щастя, що чорно-білі знімки зберігаються у приватних та державних колекціях, у альбомах сучасників. Це погляд з минулого і у минуле, це частка історії, в якій жінка – освячений образ тепла, світла і добра.

Відкриваючи виставку, директор краєзнавчого музею Оксана Кононюк розповіла про місце, яке у житті людини займає пам'ять про най­дорожчих серцю людей. Вона за­значила, що дана виставка – продовження теми, що є наскрізною у діяльності закладу, а саме – відо­браження жіночої краси, величі нашої сучасниці. І у цій справі вірним партнером виступають колеги Музею книги міста Острога, на чолі з визнаним краєзнавцем Світланою Позіховською.

Автор виставки, її натхненник Валерій Походонько звернув увагу присутніх на творчі моменти при формуванні колекції. Його погляд на зібрання фотосвітлин і став формуючою базою оспівування жінки-волинянки. А першоосновою, звичайно ж, є фотограф, який у даному випадку залишився поза кадром.

Слово брали під час презентації Світлана Позіховська, Тетяна Захаревич-Любченко, Віктор Гусаров та інші учасники презентації. Кожен знайшов слова, щоб охарактеризувати свої враження від зустрічі із світлинами, що стали моментами епохи. І нетішинці мають щасливу нагоду насолодитись зустріччю з дивним світом жіноцтва.

Віктор Гусаров

Фото Олександра Шустерука