Спiвпраця iз «Турбоатом» матиме продовження

На Хмельницькій АЕС відбулась робоча нарада представників ВАТ «Турбоатом» із спеціалістами турбінного цеху, енергоремонтного підрозділу, ПраТ «Техенерго» з розгляду питань обслуговування та експлуатації турбіни у ході реконструкції системи регулювання.

- Турбінне обладнання, яке нині експлуатується на Хмельницькій АЕС, - розповідає заступник головного конструктора ВАТ «Турбоатом» Олександр Усс, - в основному було виготовлене ще на початку вісімдесятих років. Воно й зараз перебуває у працездатному стані і має відповідний ступінь надійності. Але, як відомо, під час експлуатації воно все ж таки зношується і з часом вимагає реконструкції, модернізації або повної заміни. Тут мова не може вестись про заміну цілого турбоагрегата або всієї системи теплообмінного обладнання. Спеціалісти Хмельницької АЕС зараз працюють над тим, щоб провести модернізацію окремого турбінного обладнання із залученням вітчизняних спеціалістів, зокрема, ВАТ «Турбоатом». Зараз мова йде про систему регулювання. Вона є складною за конструкцією. Ми практично зараз готові допомогти колегам на ХАЕС розпочати процес її модерні­зації та реконструкції.

- Як відомо, у машзалах діючих енергоблоків Хмельницької АЕС використовується обладнання, яке було раніше виготовлене в Російській Федерації. Наскільки це ускладнює процеси його заміни? – поцікавився автор цих рядків.

- Так, є певна різниця у нашій продукції та тій, що була виготовлена за межами нашої держави. Як показує досвід, вона не є суттєвою, бо наші фахівці можуть без проблем виготовити аналоги певних технічних компонентів, які за якістю не будуть гіршими або навіть кращими. Тут не треба бути голослі­вними. Ось свіжий приклад: на Хмельницькій АЕС виникла проблема із заміною робочих лопаток турбіни, які раніше поставлялися із Росії. Для її вирішення за проханням «НАЕК «Енергоатом» були залучені наші фахівці, які їх спроектували, виготовили та посприяли заміні. Зараз вони надійно працюють. Тепер можна говорити і про заміну інших робочих лопаток. Хочу наголосити, що сьогодні питання імпортозаміщення в атомній енергетиці є досить актуальним. До цього процесу залучаються різні вітчизняні товаровиробники, зокрема, й ВАТ «Турбоатом». Щодо заміни системи регулювання, то це трудомістка процедура. Крім виробів із металу там є багато електроніки, яка відповідає за безпеку всього обладнання. Сподіваюсь, що всі питання будуть вирішені, і наші фахівці згодом розпочнуть роботи з реконструкції та модернізації.

- Ви згадали про плідну співпрацю із фахівцями Хмельницької АЕС із заміни робочих лопаток. А як у цих складних  умовах відбувається діяльність підприємства на міжнародному рівні?

- Раніше у нас було багато контрактів з Російською Федерацією. Ми їх реалізували у повному об’ємі. Зараз ситуація докорінно змінилась, і ми повинні більше уваги звертати на налагодження контактів із вітчизняними підприємствами, серед яких наші діючі АЕС. При цьому наша міжнародна діяльність не припиняється. Нещодавно фахівці ВАТ "Турбоатом" для потреб АЕС Пакш здали механічну обробку вузлів модернізації циліндрів високого тиску і запасні частини вузлів системи регулювання. Зокрема були виготовлені і здані два ротори високого тиску. Також були здані ряди робочих лопаток першого, другого ступеня високого тиску і п'ятого ступеня низького тиску, обойми ущільнень циліндрів, деталі системи регулювання і кріплення тощо. У ході інспекції здійснювався контроль геометричних розмірів устаткування і всієї необхідної документації. Був підписаний відповідний протокол. Для угорських колег також будуть пред'явлені ротори вже оснащені лопатками.

Два контракти з АЕС Пакш були укладені підприємством у 2015 році. Відповідно до першого ПАТ "Турбоатом" здійснить модернізацію восьми турбін К-220-44 номінальною потужністю 220 МВт на всіх чоти­рьох блоках АЕС Пакш. Дана модернізація спрямована на приріст потужності, збільшення міжремонтного періоду і терміну служби турбін. Інший контракт передбачає поставку дванадцяти рядів робочих лопаток низького тиску останнього ступеня турбін для блока №2 АЕС Пакш.

- Зі сказаного можна робити висновок, що вітчизняний виробник має великий економічно-технологічний потенціал.

- Ми завжди про це дбаємо. Приємно, коли є можливість бути корисним саме рідній державі.

Олександр Шустерук

На знімку: заступник головного конструктора ВАТ «Турбоатом» Олександр Усс (перший справа) обговорює питання подальшої співпраці із заступником начальника турбінного цеху з монтажу та реконструкції Дмитром Карпінським, начальником відділу регулювання та захисту ПраТ «Техенерго» Леонідом Погуцем та начальником відділу регулювання ПАТ «Турбоатом» Іваном Бабаєвим.

Фото автора