ДО РОБОТИ З ПОЗИТИВНИМИ ЕМОЦiЯМИ…

Голова спортивно-масової комісії профкому Хмельницької АЕС Степан Пенчук належить до когорти  людей, з якими приємно спілкуватись. Через деякий час співбесіди усвідомлюєш, що збагачуєшся чималим багажем пізнавальних фактів у такій царині як фізкультура і спорт.  Степан Григорович вважає, що рух і помірковані навантаження  є основою  підтримання фізичних кондицій. Для працівників, які задіяні в обслуговуванні складного обладнання на електростанції, це надзвичайно важливо. Якщо поринути у історію, то варто пригадати, що саме з легкої руки Степана Григоровича свого часу започатковано на ХАЕС Спартакіаду між цехами та відділами, до якої долучились сотні атомників. Тепер спортивні баталії між працівниками стали традицією. Степан Пенчук завжди радіє успіхам місцевих спортсменів та фізкультурників. Саме про аспекти фізичного виховання станційників розмова з активістом фізкультурного руху ХАЕС  кореспондента нашого часопису.

- Степане Григоровичу, спор­тивно-масова комісія профкому, яку ви очолюєте, причетна до органі­зації багатьох заходів, серед яких значимою є Спартакіада.

- Завдяки проведенню Спартакіад вдалося реалізувати концепцію залучення працівників електростанції до участі у різноманітних спортивних змаганнях. Це сприяє насамперед пропаганді здорового способу життя. Впевнений, що не потрібно нікого переконувати, що безпека електростанції значною мірою залежить від здоров'я і психолологічного настрою працівників підприємства. Під час проведення спортивних турнірів, що організовуються спортивно-масовою комісією та працівниками Спорткомплексу ХАЕС, є можливість проявити себе у 13 видах спорту. Загалом у Спартакіаді бере участь десять і більше колективів. Протягом останніх років у лідерах представники енергоремонтного підрозділу, турбінного цеху, електроцеху, цеху теплової автоматики та вимірювань. В їх досягненнях незаперечна заслуга фізоргів. До речі, вони є членами спор­тивно-масової комісії. Це сприяє ефектив­нішій роботі у організації спортивних змагань. Досвід та май­стер­ність, які плекаються у рідних спор­тивних сті­нах, допома- гають успі­шній участі у турнірах вищого рівня - Спартакіаді Атом­проф­спілки. Це завжди свято спо­рту працівників ядерної сфери України. Приємно кон- статувати, що завдяки зусиллям профспілкових активістів жодна спортивна споруда енергокомпанії не була передана у муніципальну власність.

- Часто можна почути, що на Хмельницькій АЕС унікальна ситуація: в складі первинної профспілкової організації станції знаходиться не лише спортивний комплекс «Енергетик», але й комплексна дитячо-юнацька спор­тив­на школа.

- Добитись цього було нелегко. Віддамо данину вдячності  наполегливості лідеру нашої профспілкової організації Михайлу Гуку, керівництву станції. Ми маємо гарну спортивну базу і можемо гордитись спортивними досягненнями. Олімпійських чемпіонок Пекіна шаблісток Галину Пундик та Ольгу Жовнір знає весь спортивний світ. Так само самбістів, якими опікується заслужений тренер України Геннадій Горохов. Пауерліфтингери, боксери, гандболісти, волейболісти, легкоатлети грають провідну скрипку на змаганнях різного рівня. Нетішин збагатив Атомпрофспілку  одинадцятьма з дванадцяти заслужених майстрів спорту, виплеканих у атомній галузі. Хмельницька АЕС давно тримає марку провідного фізкультурного колективу на теренах області та й України.

- Степане Григоровичу, а вас також можна побачити на атлетичних дистанціях серед молодих фізкультурників…

- По-іншому бути не може, бо тільки особистим прикладом можна пропагувати власні погляди і переконання. Ми започаткували традицію пробігів з нагоди Дня фізкультури та спорту – від адміністративно-побутового корпусу електростанції до міського стадіону. Це красиве та гідне наслідування видовище. Недарма хтось із мудрих сказав: «Хочеш бути здоровим – бігай! Хочеш бути красивим – бігай!».

- Як свідчить досвід, фізкультурою та спортом можна підігрівати інтерес до історичної минувшини. Як виникла ідея проведення турніру з волейболу на кубок пам’я­ті князів Остро­зьких?

- Наш тренер з волейболу Валерій Мазуров раніше мешкав і працював у  Старокостянтинові. Як відомо, ця місцевість пов’язана із князями Острозькими. У місті збереглась їх резиденція. А тут поряд – Острог, вотчина князів. Як мовиться, сам Всевишній повелів вшанувати світлу пам'ять князів, які лишили помітний слід у історії нашої держави. Ідею нашого земляка охоче сприйняли у Національному університеті «Острозька академія». Його ректор, Герой України Ігор Пасічник зацікавлений у співпраці.

- Не тільки історією живуть нетішинські спортсмени. Вони  пропагують й часопис Хмельницької АЕС – «Перспективу». Не кожне періодичне видання може похвалитись причетністю до орга­ні­зації спортивних баталій.

- Турнір із футзалу на призи газети «Перспектива» був започаткований  майже 24 роки тому. Біля його витоків стояв нинішній заступник директора спорткомплексу Віталій Карпюк. У перших спортивних баталіях, які відбулися  1992 року, кращим гравцем турніру став Євген Стасюк. Варто згадати пості­йних учасників футзальних баталій Олександра Лук’яновця, Леоніда Мандрійчука, Віталія Боцу, Юрія Ющука. Цей турнір є нагодою продемонструвати командний дух працівників електростанції. Сподіваємось, що у наступному році нам ніщо не заважатиме реалізувати всі спортивно-фізкультурні заходи, результати яких неодмінно будуть оприлюднені саме в газеті «Перспектива».

Під час зустрічі із головою спор­тивно-масової комісії профкому Хмельницької АЕС Степаном Пенчуком випало говорити й на інші теми. Варто відзначити, що він людина не байдужа, його діяльність не обмежується організацією спортивних змагань. Степан Григорович працює інструктором відділу психолого-педагогічного і фізичного забезпечення навчально-тренувального центру ХАЕС, разом із колегами займається профілактикою професійних захворювань. Комплекс оздоровчих процедур допомагає працівникам електростанції не тільки покращити самопочуття, а й одержати максимум позитивних емоцій, важливих у «спілкуванні» із складним обкладанням, яке задіяне у виробництві стратегічного продукту – електроенергії.

Олександр Шустерук