Гостi в захопленнi вiд атмосфери змагань

На водосховищі ХАЕС в районі річки Гнилий Ріг відбулися змагання із спортивної риболовлі на поплавкову вудку серед членів «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС» та представників РАЕС.

Гості з Кузнецовська прибули до Нетішина із візитом-відповіддю, адже на початку цього року наші рибалки відгукнулись на пропозицію взяти участь у зимовій риболовлі на Білому Озері, яке розташоване неподалік  Рівненської АЕС. Саме тоді одній із команд нетішинців поталанило вибороти друге призове місце. Під час церемонії нагородження голова "Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС" Сергій Онищук та начальник відділу соціального розвитку нашої електростанції Сергій Ільющенков висловили пропозицію провести спільні змагання із спортивної риболовлі на поплавкову вудочку на Хмельницькій АЕС.

Суботній ранок видався напрочуд сприятливим для риболовлі. Хоча небо було затягнуте сірими хмарами, відчутних поривів вітру не спостерігалось.

Після церемонії жеребкування водяне плесо неподалік берега зарябіло різнокольоровими поплавками. Їх тут можна було нарахувати більше шести десятків, - стільки учасників зголосилось взяти участь у спортивній риболовлі.

Головне правило таких змагань, - витягти з води якомога більше риби, адже перемагає той, у кого найбагатший улов. До цієї мети можна йти різними шляхами – чекати клювання великої за розміром особини, або примудритися ловити малу, але часто.

Початок спортивної риболовлі  о 6 годині 30 хвилин засвідчив, що за улови доведеться поборотись, бо клювання спостерігається, як мовиться, не з бажаною інтенсивністю. Дехто з рибалок вирішив скористатись спорядженням для ловлі дрібної риби. За основну наживку було взято опариш. Дещо пізніше стало зрозуміло, що така тактика виправдана. Верховодки різних розмірів затріпотіли у садках Володимира Завадського, Кадима Каржау та інших рибалок.

Гості із Кузнецовська все ж таки були налаштовані на  «солідні екземпляри». Для багатьох учасників змагань стало інтригуючою миттю, коли працівник Рівненської АЕС Максим Радіонов почав двобій із коропом. Це  дестабілізувало стратегію деяких рибалок, і вони знову взяли орієнтир на очікування великих екземплярів. Як згодом виявилось, це було оманою, бо риба значних розмірів клювала лише зрідка. В когорті мисливців за верховодкою можна було також побачити Олександра Гапончака, Федора Булька. Вони не жаліли прикормки, яка летіла у воду великими пригорщами. Бувалі рибалки розуміють, що це не марнотратство, а метод приваблення верховодок, які охоче реагують на каламутні кормові плями в товщі води.

Кузнецовські рибалки на водосховище ХАЕС потрапили вперше. Водойма вразила їх  розмірами, адже Біле Озеро, на якому біль­шість з них люблять ловити рибу, має площу 4 з половиною квадратних кілометри, а тут аж 22. Та й за кількістю видів риби наша водойма значно випереджає озеро поблизу Кузнецовська.

Відведені чотири години на риболовлю промайнули швидко. Частина рибалок опустили руки ще раніше, не сподіваючись на хоч якийсь улов…

Нарешті найдраматичніша і відповідальна процедура – зважування улову. Це компетенція суддівської колегії, на яку покладена відповідальність за дотримання основних правил спортивної риболовлі. За розмірами поліетиленових кульків стало зрозуміло, що «трофеї» будуть понад кілограм. І першість за її величністю верховодкою. Третій результат – один кілограм 129 грамів  було зафіксовано, як досягнення Олександра Гапончака. Федір Булько спромігся зловити найбільшу кількість рибин -129. Вони заважили один кілограм 228 грамів. Переможцем змагань визнано Кадима Каржау, особистий залік якого склав один кілограм 354 грами.

Найбільша рибина потрапила на гачок Максима Радіонова – короп вагою 698 грамів. Він загальним уловом подолав кілограмову межу, але до призового третього місця не вистачило кілька десятків грамів. Така ж ситуація і у Володимира Завадського.

Цікавою була процедура виявлення найменшої рибини. Її володарем став кузнецовський енергетик Геннадій Гумінський. Електронна вага навіть не могла зреагувати на «супер-улов». Судді винесли остаточний вердикт – один грам.

Переможцям у всіх номінаціях були вручені кубки, дипломи і цінні подарунки. Традиційно свою лепту до нагородження внесли підпри­ємці Нетішина. Ігор Борійчук презентував набори рибальських обладунків. Були й призи від крамниці Віктора Кондрацького «Мисливство та рибальство». Без уваги організаторів не залишилась єдина жінка, яка взяла участь у спортивній риболовлі, Інна Багінська. Її також порадували призом. У церемонії відзначення взяв участь голова профкому Хмельницької АЕС Михайло Гук.

- Це є  традицією змістовного відпочинку працівників електростанції, які обрали собі таке захоплення, як риболовля. Про проведення різноманітних змагань серед нетішинських рибалок тепер відомо принаймні на інших АЕС нашої держави, - відзначає Сергій Онищук. Приємно, що працівники ХАЕС та РАЕС не стали нехтувати нагодою взяти участь у спортивній риболовлі. Сподіваюсь на продовження започаткованої традиції.

Після завершення змагань автор цих рядків поспілкувався із рибалками від Рівненської АЕС.

- Ми вражені гостинністю нетішинців, - ділиться побаченим керівник делегації з Кузнецовська Андрій Ткач, - змагання проведено на високому організаційному рівні. Мої колеги відчули, що таке серйозна організація змагань, які пройшли цікаво і чесно. Нам не завадить перейняти досвід діяльності «Клубу рибалок-аматорів ВП ХАЕС». Було б добре цьогоріч разом позмагатись у донній риболовлі. Ми пересвідчились, що у водосховищі ХАЕС є велика риба, про яку може помріяти не один рибалка. Нам приємно їхати додому, як мовиться, не з порожніми руками. Але найголовніше – це позитивні емоції. А вони переповнюють душу.

Спортивна риболовля завершилась традиці­йною дегустацією ухи, яку приготували умілі кухарі цеху господарського забезпечення Хмельницької АЕС.

Олександр Шустерук

Фото автора