Співробітництво на користь атомників і регіону

Саме так розцінили факт підписання (на знімку) Угоди про співробітництво в галузі інформаційної полі­тики усі сторони, які взяли на себе спільні зобов`язання стосовно роз`яснювальної роботи серед громадськості зони спостереження ХАЕС. Документ скріпили підписами керівники Українського ядерного товариства, Асоціації територіальних громад 30-кілометрової зони ХАЕС, двох відокремлених підрозділів «Енергоатому» - Хмельницької АЕС і «Атомпроектінжинірингу», Славутської міської ради.

Угода, за словами керівника адміністративно-інформаційного усправління ВП «Атомпроектінжиніринг» Марії Дубовенко, носить рамковий характер, направлена вона на посилення співробітництва, взаєморозуміння, взаємодопомогу та узгодження дій у роботі з громадськістю зони спостереження. Координація зусиль дозволить вести її професійно, прозоро і результативно.

В ефективності співробітництва нітрохи не сумнівається і віце-президент, виконавчий секретар Українського ядерного товариства Сергій Барбашев. Він впевнений, що плідна праця усіх підписантів Угоди піде на користь і нетішинським  енергетикам, і населенню зони спостереження, і ядерній галузі в цілому.

– Угода з`явилася не спонтанно, до неї йшли довго, інтенсивно й продуктивно працюючи з УкрЯТ, НАЕК «Енергоатом» та іншими організаціями, – зазначив міський голова Славути Василь Сидор.

На першому етапі вдалося добитися, аби нарешті чітко було прописано у відповідному  «Законі...» фінансування програми соціального розвитку територій. І міста 30-кілометрової зони вже отримують кошти – 1% від обсягів виробництва електроенергії на кіль­кість населення, яке проживає у територіальній громаді. Але є ще ряд моментів, які мають бути врегульовані на законодавчому рівні, аби цілком прийнятні норми таки запрацювали. До речі, якраз у день підписання Угоди проходило засідання науково-технічної ради  Мінрегіонбуду, на якому розглядали попередній варіант розпорядження Кабінету Міністрів про схвалення проекту будівництва третього і четвертого енергоблоків ХАЕС. На його початок, як зауважив Василь Сидор, території покладають великі надії. Адже вони отримають ще одну можливість отримати суттєві фінансові вливання, і реалізація давно назрілих соціальних проектів перестане виглядати химерною.

Він задоволений, що завдяки співпраці сторін уже вдалося зробити чимало корисних справ, передусім в освітній галузі і на просвітницькій ниві. Вони, безумовно, матимуть продовження й розвиток, втілюватимуться також нові ідеї. Сторони зацікавлені в розвитку територій, осучасненні їх інфраструктури. Серед планів на перспективу – максимальний перехід на використання електроенергії замість газу, вугілля тощо. Для цього ще досить активно потрібно попрацювати над питанням прийнятних тарифів, аби регіональний енергоресурс став привабливим для споживачів.

 Присутня на церемонії підписання Угоди начальник ВРГіЗМІ Тетяна Лиситчук сказала, що новоявлений документ повністю відповідає вимогам нещодавно прийнятої постанови Кабінету Міністрів України щодо посилення просвітницької роботи в регіоні розташування АЕС.

Ця робота давно набула системного характеру, до заходів залучається все більше учасників різного віку й уподобань. Відразу після церемонії підписання Угоди відбулося нагоро­дження переможців акції «Атомна енергія – енергія розвитку» (читай на стор. 4). Її учасники продемонстрували широку палітру думок і підходів до розкриття теми, незаангажоване бачення дійсності і подальшого майбутнього. Дійство проходило в міському Палаці культури за участі керівників територіальних громад зони спостереження. Юні таланти підготували з приводу цього цікаву концертну програму.

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва