«Срібне сяйво» розлилось по країні

Нетішин дедалі більше заявляє про себе, як про солідний культурний центр не лише на теренах об­ла­сті. Відбулось два фестивалі-конкур­си молодих виконавців естрадної пісні «Вернісаж-ЕнергоФест», які заявили про себе чудовою організацією, великою кіль­кістю юних обдарувань з різних кінців України.

Підтримка талановитих молодих виконавців, пропаганда сучасної української пісні, популяризація та впровадження новітніх форм музичного естрадного мистецтва, взаємозбагачення культурних традицій регіонів України, утвердження та розвиток українського вока­льного мистецтва та української мови, формування та під­тримка позитивного іміджу атомної енергетики – завдання, що ста­вить перед собою цей фестиваль, втілюються у життя.

На збіглому тижні нову хвилю позитиву внесено у культурно-мисте­цьке життя міста і краю започаткуванням відкритого фести­валю-конкурсу «Срібне сяйво». Ініціаторами цього дійства виступили Інститут соціорозвитку, Національна хореографічна спілка, Українське ядерне товариство, Хмельницька АЕС, виконком Нетішинської міської Ради та відділ культури міськвиконкому, асоціація міст-супутників 30-кілометрової зо­ни АЕС, громадський рух «Рідна країна» та інші, аби піднести виконавський рівень юних обдарувань, наблизити мистецтво до проблем і викликів часу, збагатити знаннями про життя і працю атомників.

Близько п’ятсот учасників з п’яти областей України при­йняв Нетішин під час фестивалю. Насамперед юні митці мали можли­вість здійснити екскурсії у міський музей та галерею Арт-Пласт, побували на оглядовому майданчику Хмельницької АЕС, оглянувши величний промисловий комплекс електро­станції. Враження від побаченого і організації заходу не лише позитивні, але такі, що спонукають до подальших контактів.

Сам фестиваль-конкурс проходив у чотирьох залах Палацу культури та Школи мистецтв і галереї Арт-Пласт. Сімнадцять досвідчених і знаних фахівців, обтяжених званнями та досвідом роботи із творчою молоддю, оцінювали майстерність конкурсантів. До складу журі увійшли заслужені працівники культури України, заслужені діячі мистецтв України, художники-дизайнери, сценографи на чолі з головою журі, артисткою Національної телерадіокомпанії України, заслуженою артисткою України Ольгою Нищотою. Це було не просте завдання. Треба бачити ра­дість і гордість тих, хто став переможцем у тій чи іншій номінації. Перерахувати усіх надзвичайно складно, обмежимось лише найкращими, серед яких багато вихованців м. Нетішина­.

Отже, перші місця та спеці­а­льні  премії вибороли. Серед інструменталістів-клаві­ш­ників Юлія Борі­нова з м. Не­ті­шин. Спеціальним при­зом відзначений  Дмитро Чорний з Кам’янця-Поді­льського.

Серед струнників у різних категоріях спецпризами відзначені Софія­ Зульфікар та Ельвіра Правденюк (обоє з м. Хмельницький), Юрій Войтко з нашого міста.

І у категорії духові інструменти призи отримали нетішинці Максим Андрющенко та Олександр Герасимчук.

Хореографічне мистецтво також підкорилось вихованцям нашого міста. Відзначено зразковий ансамбль бального танцю « Шарм» у категоріях «А» та «С».

Крім цього переможцями стали Ліза Венгер, Маргарита Заграй                  і студія бального танцю «Пінна – балет»­ з Хмельницького; хорео­графічний колектив «Радість» Полонського РБК; зразковий ансамбль танцю «Яворочок» і зразковий ансамбль танцю «Забава» Чорноострівського РБК.

Серед вокалістів також точилась неабияка боротьба, адже оці­нювався ансамблевий спів, солісти, народний та естрадний вокал.

Дует у складі  Тараса Кучура та Анастасії Напцок, Вікторія Медляр­ська, Назар Новак, Марина Коваленко, Артем Хвостов, Юлія Крупене, Сергій Лесик, Анастасія Савчук, Надія Гусарова,  ансамбль вокальної студії «Камелія» надзвичайно потужно представили місто Неті­шин.

Спецпризи отримали кияни  Назар Железко та Максим Зубчук, народний ансамбль народної музики «Перевесло» з Ківерець на Волині,  дует «Поляночка» та  зведений хор Судилківської ОТГ, вокальний ансамбль «Кампанела» з м. Славута.

У напрямку «Образотворче ми­с­тецтво» відзначились нетішинки Софія Хоружа, Тамара Порада, Верон­іка Мукосій та Катерина Ковбель­ з Ізяславської ДМШ.

Відзначимо, що другі місця вибо­роли солістка народного ансамблю­ студії сучасної естрадної пісні «Синевір» Кароліна Каращенко, зразкова хореографічна студія» Серпантин» (категорія «А» і «В») та інші.

Переможці отримали призи, дипломанти – грамоти фестивалю-конкурсу. Кожен отримав позитивний заряд енергії і бажання знову продемонструвати свої сили під час чергового творчого змагання.

Після вручення відзнак відбувся короткий концерт кращих колективів і виконавців.

Ініціатор  проведення масштабного творчого заходу уродженка нашого краю, заслужений працівник культури України, голова правління ГО «ІСКРа» Галина Фурманчук зазначила: «У 2002-2005 роках я працювала начальником управ­ління культури виконавчого комітету Нетішинської міської ради, а тому добре знаю, що місто атомників має величезний культурний потенціал, гарну матеріально-технічну базу та професійні колективи, ось і виникла думка про організацію творчого конкурсу такого масштабу саме тут, і я не помилилась у виборі».

Всі працювали злагоджено та професійно, – підтвердила думку колеги співорганізатор «Срібного сяйва», директор КЗ «Палац культури міста Нетішина» Світлана Кириленко.

 Віктор Гусаров

Фото автора