Стежками Алтаю

 Приємно спілкуватись з людьми, яким притаманний творчий неспокій. Принаймні їх немало серед працівників ХАЕС. Для читачів нашої газети добре відоме прізвище інженера-фізика цеху дезактивації та переробки радіоактивних відходів Сергія Ремнякова. Він є дипломантом всеукраїнських та міжнародних виставок фотоаматорів. До визнання у царині фотомистецтва довелося йти не один рік. Захоплення фотографією прийшло ще в дитинстві: на день наро­дження подарували фотокамеру «Зеніт». На перших знімках було зафіксовано краєвиди рідного Томська,  тамтешніх мешканців.

Останніми роками свою відпус­т­ку Сергій Ремняков присвячує відвідина­м малої батьківщини. У Том­сь­­ку мешкає його мама Галина Петрівна. Вирушаючи у поїздку, він неодмінно бере з собою фотоапарат.

- Будеш у рідних краях, заїж­джай в гості. Я тобі покажу Алтай, - одного разу запропонував давній друг Андрій Шептухін.

До міста Бійськ Сергій дістався потягом. А потім друзі вдалися до численних мандрівок. Зокрема насолодились риболовлею харіуса. На швидкоплинній річці Катунь ловлять дещо специфічно: занурюють у воду півдесятка гачків на жилці з наживкою за відсутності поплавка. Клювання риби на течії можна визначити за вібрацією вудлища.

- Мені довелось бувати у різних місцях Сибіру, - розповідає Сергій Ремняков,- але я погоджуюсь з тим, що Гірський Алтай – справжня перлина Сибіру. Доводилось чути, що європейські туристи порівнюють це місце з Швейцарією. Алтай­ські гори багато в чому схожі на Альпи, але мають і низку відмінностей. У красі цих гір присутній особливий сибірський колорит. Тут надзвичайно красиві пейзажі. Коли ж ближче стикаєшся з їх геологічними­ особливостями, розумієш велику небезпеку, яку несуть прямі скелі чи ділянки річок з крутими віражами.

Тайга Сергію Ремнякову не в диковинку, бо поруч з нею пройшло дитинство та юність. Але на Алтаї підмітив, що край має чимало особливостей не лише в розмаїтті рослинності, тваринного світу, а й у ре­льєфі.  Саме на Алтаї знаходиться найвища гора  Сибіру – Білуха. Не дивлячись на те, що підкорення Евересту набагато складніше – схо­дження на Білуху так само вважа­ється особливим досягненням у аль­піністів. Тому щороку на штурм омріяної гори вирушають група за групою. Алтай за багато років обріс безліччю міфів і легенд. Принаймні місцеві жителі стверджують, що людина, якій відкриється вигляд на Білуху, може сміливо загадувати бажання, і воно обов’язково збудеться.

Подорож друзів по Гірському Алтаю розпочалась з села Усть-Муки. Тут розміщено численні туристичні бази і звідси починаються різні туристичні маршрути. Сергій з Андрієм вибрали власний маршрут. Коли відкривався цікавий краєвид – Сергій натискав на затвор фотокамери. У поле зору об’єктиву потрапляли і цікаві архітектурні ансамблі, створені підприємливими людьми для приваблення туристів.

Про те, що на березі швидко­плин­ної річки Катунь не можна ловити гав Сергій Ремняков згадав тоді, коли після вибору вдалого ракурсу послизнувся і полетів з фотоапаратом у воду. На щастя «електронний помічник» залишився в руках.

 - Спочатку подумав, що це останній день мого фотоапарата «Canon», - розповідає Сергій, - пожалів, що не зможу зробити цікавих знімків неповторного краю. Згодом провів процедуру сушіння його на сонці. І фотоапарат запрацював!

Бувалі люди кажуть, що Сергію поталанило, бо після такого «екстриму», зазвичай, техніка стає несправною. Можливо, невеликий секрет криється у складі гірської води – вона має мінімальний вміст солей та важких металів.

У Гірському Алтаї не тільки неповторною є природа, а й звірина. Під час одного з переходів Сергій помітив бурундука, який ласував на траві зернятками. Тварина близько підпустила до себе фотографа і позувала, пережовуючи свою зна­хідку.

Творчий доробок Сергія Ремнякова сформовано не тільки з фотознімків краєвидів Сибіру. Він часто навідується до старовинних храмів. Саме ця тематика кілька років тому була презентована у Нетішині. Його фотороботи були представлені також у  Острозі, Луцьку, інших містах країни. Як певний підсумок творчої діяльності два роки тому у світ вийшов збірник поезій Сергія «Поэтический фотоальбом», проілюстрований цікавими авторськими фотознімками. На черзі презентація Алтаю.

Олександр Шустерук