Страховики переконувались у надійності ХАЕС

На Хмельницькій АЕС відбулась інспекція Міжнародного Страхового ядерного пулу за участю представників Китаю, Великобританії, Росії та  України.

Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко розповів про здобутки станції, заходи з продовження експлуатації 1 енергоблока тощо.

Керівник інспекції, представниця Британського ядерного пулу  Валері Мартел перед початком роботи зазначила, що страхові компанії зацікавлені знати дійсний стан справ на підприємствах,  аби чітко розуміти ризики, що є предметом страхування.

Зазначимо, що державне підприємство НАЕК «Енергоатом» і ядерний страховий пул України  уклали договір обов'язкового страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду згідно з яким  ЯСПУ бере на себе фінансове забезпечення третіх осіб у випадку аварії. У договорі страхування беруть участь 28 українських страхових компаній-членів ЯСПУ. Ризики «Енергоатома» перестраховані у 18 іноземних ядерних страхових пулах. У випадку аварії 200 провідних страхових компаній світу компенсуватимуть збитки. З свого боку, крім страхування українських ядерних ризиків, ЯСПУ бере участь в перестрахуванні ризиків 15 країн світу (Швейцарії, Іспанії, Бельгії, Голландії, Росії, Китаю).

Світова система страхових пулів практикує раз на 4-5 років інспектувати АЕС для чергової оцінки існуючих ризиків, які відображаються в спеціальному звіті.

У відповідності з програмою, страховики цікавились станом робіт з продовження експлуатації енергоблоків, модернізацією з підвищення безпеки, експлуатаційними показниками роботи енергоблоків, органі­зацією контролю за ядерною безпекою, даними партнерських перевірок OSART  та BAO AEC. У галузі культури безпеки їх цікавила програма коригуючих дій, статистика порушень, підготовка персоналу, програми з попередження помилкових дій персоналу  тощо.

Вони оглянули  реакторне відділення та системи ліквідації наслідків аварій, баки запасів води, системи збереження і скидання рідких відходів, системи аварійного розхолодження, блочний щит управління. У турбінному відділенні та інших підрозділах страховиків цікавили резервні джерела живлення, кабельні траси та приміщення розподільчих пристроїв, приміщення акумуляторних батарей, головний, резервний та пусковий трансформатори і розподільчий пристрій, майстерні тощо. Інспектували страховики стан навколишнього середовища, характеристики радіоактивних викидів, наявні дозволи на викиди, дозові навантаження і таке інше.

 Серед тем, що стали предметом розгляду, аварійна готовність, стан пожежних засобів, радіаційний захист та дозиметричний контроль, поводження з твердими радіоактивними відходами, контроль стану обладнання, забезпечення якості ППР, перевезення палива, виконання вогненебезпечних робіт. Окремо розглядались питання, пов’язані з наслідками аварії на АЕС Фукусіма. А також питання планування, комп’ютерної надійності та ряд інших. 

Попередні усні підсумки  роботи були представлені керівництву станції на заключній нараді. Повний звіт буде офіційно наданий в НАЕК «Енергоатом».

Світова пулінгова ядерна страхова система існує більш ніж 50 років. Ядерними пулами застраховано близько 350 з-понад 400 діючих атомних енергоблоків, а також значна кількість підприємств ядерно-паливних циклів різних країн.

У світі діють 26 ядерних страхових пулів - об'єднань страхових компаній, які беруть на себе відшкодування ймовірного збитку від ядерних аварій.

Віктор Гусаров

Фото автора