Страхування життя – фінансова стабільність та захист

Питання накопичувального страхування життя в Україні стає з кожним роком все популярнішим, і це неспроста. Актуальність добровільного страхування життя полягає в усвідомленій турботі людини про своє фінансове забезпечення у пенсійному віці.

Прогнози, які є на сьогодні, вельми невтішні. За даними Інституту демографії та соціальних дослі­джень НАН України, вже у 2028 році (тобто всього через 15 років) середня державна пенсія буде становити всього 18,7% від середньої заробітної плати. Така тенденція простежується не тільки в Україні.

Більшість розвинених країн вже зробили висновок, що держава не здатна повноцінно виплачувати пенсію своїм громадянам. Так, у 1994 році опубліковано звіт Світового банку, де вперше було узагальнено досвід пенсійних реформ у світі. Висновок звіту: солідарна пенсійна система в чистому вигляді себе вичерпала.

Таким чином, якщо людина хоче отримувати гідне пенсійне забезпе­чення при досягненні пенсійного віку, вона повинна сама потурбуватись про своє фінансове благополуччя. На сьогодні в Україні, як і у всьому цивілізованому світі, одним із найбільш надійних та ефективних інструментів для цього є накопичувальне страхування життя.

Сьогодні компанії, які здійснюють страхування життя, являють собою універсальний механізм, який дозволяє не просто накопичувати кошти, а інвестувати їх, отримуючи при цьому гарантований інвестиційний дохід одночасно із страховим захистом. Саме тому на сьогодні кожний, хто замислюється про своє фінансове благополуччя у пенсійному віці, а також про майбутнє своїх дітей та близьких, врешті-решт приходить до вибору компанії із страхування життя.

Як це працює?

Клієнт за договором страхування життя фактично формує в страховій компанії власний накопичувальний рахунок. Із сум, внесених на такі власні рахунки коштів, складається загальна сума резерву зі страхування життя, яка не належить страховій компанії, але знаходиться у компанії в управлінні.

Протягом строку накопичення (за вибором самого клієнта) діє страховий захист на суму, яка значно перевищує вже накопичені кошти і в кінці строку договору клієнту виплачується одночасно із сумою так званих бонусів – «складного відсотка» інвестиційного доходу за весь минулий період.

Оскільки незначна частина інвестиційного доходу (а саме 15%) належить страховій компанії, кожна компанія зі страхування життя зацікавлена отримати якнайбільший інвестиційний дохід як для клієнта, так і для себе. Однак отримати високий рівень доходу і при цьому одночасно гарантувати його отримання, не так просто. Адже навіть високонадійні активи, як правило, мають не найвищий рівень дохідності. Досягти бажаного результату, особливо з урахуванням нинішньої ситуації на ринку, можливо лише, будучи істинним профе­сіоналом.

Саме тому, обираючи страхову компанію, необхідно не тільки з“ясувати її надійність, вивчити та порівняти умови страхування, а й правильно оцінити її професіоналізм в управлінні коштами резервів зі страхування життя, від якого залежить кінцева сума виплат.

Наталія Манєнко, 

адміністратор ФС БРОКЕР