Строки стислi, але графіки заміни обладнання будуть витримані

В останню неділю травня професійне свято  відзначають хіміки, велика когорта яких працює і на Хмельницькій АЕС. Виконуючий обов`язки начальника хімцеху А.О.Са­хневич, з яким ми зустрі­чалися цими днями, ствер­джує, що з поставленими керівництвом станції завданнями колектив справляється  якісно та професійно. Серед основних завдань – забезпечення потреб енергоблоків у хім­знесоленій воді, реагентах, стисненому повітрі, а також переробка та кондиціювання рідких радіоактивних відходів, контроль за веденням водно-хімічного режиму.

- Я вдячний колегам за добросовісну працю і у переддень свята бажаю всім працівникам і їх рідним міцного здоров’я, миру, добра, удачі, нових трудових успіхів, безпечної та безаварійної роботи, - сказав співрозмовник.

- Анатолію Олександровичу, яка готовність хімцеху до проведення ППР?

 - У період планово-попереджувального ремонту наш персонал проводитиме хім­промивання парогенераторів на обох енергоблоках. Реагенти для цього вже закуплені, думаю, виконаємо все згідно із виписаними у відповідній програмі вимогами.

У розмові ми не оминули теми продовження строків експлуатації обладнання у понадпроектний період. На якій стадії роботи в цьому напрямку в цеху нам повідав в. о. заступника начальника ХЦ з мо­- дернізації М.В.Доценко.

- З метою якісного і вчасного виконання робіт із продовження строку експлуатації обладнання в хімцеху створено 2 групи. Одна  займається продо- в­жен­- ням термінів, виходячи з результатів проведення капітальних ремонтів обладнання, а також оцінки його технічного стану. Керує цією групою, у складі якої 5 інженерів, заступник начальника цеху з ремонту С.П.Лапигін. Інша група підпорядковується мені, в її обов’язки входить питання продовження строків експлуатації обладнання шляхом його заміни та виконання відповідних заходів К(з)ПБ.

Вже зараз роботи з проведення капітальних ремонтів тривають, оформляється необхідна ремонтна документація. Ми перевіряємо її на відповідність всім вимогам, і вже після перевірки буде оформлено технічне рішення на продовження строків експлуатації цього обладнання з обумовленням  конкретних часових рамок.

Крок за кроком просуваються роботи, пов’язані з проведенням оцінки технічного стану трубопроводів систем важливих для безпеки ХЦ. Уже укладено договір з підрядною організацією, яка має в цьому досвід. Наступного тижня очікуємо на приїзд спеці­алістів «Техенерго» і написання програми ОТС набере обертів. В ній будуть чітко виписані методи визначення відповідності наших трубопроводів вимогам нормативних документів. Після погодження звіт­них документів з ДІЯРУ на їх основі приймається рішення про подальшу експлуатацію трубопроводів систем важливих для безпеки у понадпроектний термін.

- Чи вже закуплено обладнання, яке підлягає заміні?

- Закупівлі такого обладнання, згідно з графіком, заплановані на поточний і наступний рік. Виконано підготовчі роботи, які передують закупівлі 2 баків та насосних агрегатів. У нас вже розроблені програми гідравлічних (для баків) та індивідуальних (для насосів) випробувань. Адже після монтажу насосні агрегати проходять необхідну перевірку, в ході якої свої заміри виконує персонал цеху налагодження та випробування устаткування і електроцеху. Думаю, впораємося з цими роботами якісно і вчасно, не «випадаючи» з графіка проведення заміни обладнання.

Ольга Сокол

Фото Віталія Ляшука