Світ врятує небайдужість

Зробити рідне місто значно зе ленішим та привабливішим – таке завдання поставили перед собою учасники та організатори акції «Посади дерево – збережи планету», яка стартувала з ініціативи комісії по роботі з дітьми і шефській роботі профспілкового комітету Хмельницької АЕС ще у 2012 році. В попередні роки вона мала назву «Зелений коридор», тоді в її рамках було озеленено ділянку дороги від мосту, що веде до ХАЕС, до навчально-тренувального центру атомної станції.

Цьогоріч,  шостий рік поспіль, ентузіасти не словом, а ділом доводили причет­ність до справи покращення планети: висадили понад 25 дерев за новою технологією догляду, - із крапельним поливом.

Погода суботнього ранку сприяла садінню дерев: найактивніші учасники акції, озброївшись лопатами, саджанцями та іншим знаряддям, облагороджували територію вздовж каналу до мосту поблизу кафе «Старий Томас». Саджанці викопали у лісі, фруктові принесли зі своїх дач.

- Цю акцію започаткувала  Людмила Малько, яка  раніше очолювала  профспілкову комісію цього напрямку, - свідчить теперішня очільниця комісії КП по роботі з дітьми та шефській роботі Рузіна Труфанова. – Наразі Людмила Михайлівна – пості­йний активний учасник будь-якого нашого починання. Приєднуються й інші пенсіонери ХАЕС. Восени ми саджаємо нові дерева, підкопуємо їх, готуємо до зими, а весною дивимось, що прижилось, а що – ні, доса­джуємо нові на місці загиблих чи зламаних. Намагаємось зробити тут ошатну алею, яка складається із фруктових, листяних дерев. Переважно, це вишеньки, сливи, горіхи. А ще берези, клени, горобина. Найбільше нас турбує, що байдужість і невігластво людей призводять до гибелі саджанців. Їх нищать собаки, яких тут вигулюють, ламають діти, а дорослі мовчки споглядають за цим. Проте, скільки буде наснаги і сил, стільки й будемо проводити цю акцію. Маємо ідею насадити тут бузкових дерев і дати назву «Алея дружби».

Під час висадки та підбілювання саджанців до активістів неодноразово підходили зацікавлені нетішинці, дякували за  працю та небайдужість. Одна з них, Раїса Саприкіна, з 1980 року живе в Нетішині.

- Приємно дивитися яке місто ошатне і зелене. Звичайно, це чиясь праця, і хочеться, аби містяни її належно оцінювали. На жаль,  вистачає невігласів, з яких діти беруть приклад. Душа болить, коли бачиш понищені молоді деревця, - бідкається жінка. - Такі суботники, які були у мого покоління, потрібно відроджувати. Під час таких акцій прищеплювалась любов до праці. Насправді, на таких небайдужих людях і тримається світ.

Цього ж року організатори за мету поставили не тільки благоустрій міста, а й навчальну та виховну функції: адже залучили до корисної справи дітей працівників ХАЕС. Запрошують і надалі усіх небайдужих нетішинців приєднуватися до ініціативної групи і робити наше місто зеленим, красивим і охайним.

 Фото Тетяни Степанюк