Своїх партнерів підприємство не втрачає

До виконання великого комплексу робіт з продовження ресурсу першого мільйонника активно долучилися фахівці підрядних організацій, які по праву стали нашими партнерами, виправдовуючи такий статус роками плідної співпраці. За цей час сторони вибудували добрі взаємовідносини, як один з чинників успішної реалізації намічених заходів. З прийняттям в 2016 році Закону України «Про публічні закупівлі», значна частина робіт і послуг закуповується  через електронну систему закупівель «Прозоро». Тому з’явилися нові підрядники, з якими необхідно також­ налагоджувати взаємовідносини. Зобов’язання один перед одним чітко прописуються у відповідних договорах, якість яких відповідає всім необхідним критеріям, про що свідчать результати державного аудиту. За словами начальника договірного відділу Г.В.Гей, в порівнянні з попередніми роками в аудиторів зараз набагато менше питань до договорів, укладених на Хмельницькій АЕС.

Довершеності документів, якими врегульовуються виробничі стосунки нашого підприємства з підрядниками, передує клопітка робота в цехах, де визначають обсяги необхідних послуг, товарно-матеріальних цінностей. Працюють над цим кожен за своїм напрямком і відповідні відділи в управлінні капітального будівництва, управлінні виробничо-технічної комплектації, цеху господарського забезпечення. Ну й безумовно, у  договірному відділі, який в силу обставин суттєво оновився в 2014 році. Доволі швидко у підрозділі зуміли згуртуватися, об’єднати зусилля, примножити набутий попередниками досвід. Керівник відділу стверджує, що з покладеними обов’язками персонал ДВ справляється успішно. Ось і в цей тривалий ППР на першому енергоблоці основну масу договорів на виконання робіт і послуг, закупівлю обладнання вже укладено, жодних зривів у вчасному проведенні планово-попере­джувального ремонту через їх відсутність не було. Не завжди, щоправда, є в наявності необхідні кошти для розрахунків з підрядниками у встановлені строки.

- Не втрачаємо через це своїх партнерів? – цікавлюся у Галини Володимирівни.

- З виконавцями  робіт та послуг ми навчилися знаходити порозуміння і не породжувати недовіру до співпраці з ХАЕС. Свої борги - маємо вже зараз чималу суму - завжди сплачуємо і всі, хто з нами співпрацює вже давно, добре про це знають.

Інша справа, що спеціалізованих організацій, які кваліфіковано можуть виконувати досить специфічну роботу, маючи на те необхідні знання, досвід, навички, дозволи, - не так уже й багато. Тому не кожен з новачків на цьому поприщі може витримати конкуренцію і вибороти право надавати певний перелік послуг нашому підприємству. І все ж не хочу сіяти песимізм поміж людей: усі заплановані на ППР роботи будуть виконані вчасно і якісно, ліцензію на продовження експлуатації першого енергоблока Хмельницька АЕС отримає і він ще довго працюватиме на благо України. А свої зобов’язання перед партнерами ми обов’язково виконаємо.

- Галино Володимирівно, пригадую нашу розмову кількарічної давнини. Тоді ви нарікали на відсутність нормативних показників, які б дозволяли проводити розрахунок вартості наданих послуг. Щось змінилося?

- Все як і було. І, схоже, гри за єдиними правилами вже не буде. Раніше послуговувалися вказівками і рекомендаціями Держбуду, але минулого року комітет позбавив себе таких функцій. Згідно з наказом  Мінрегіону №196 від  27.07.2018 року  рівень середньомісячної зарплати при визначенні вартості робіт  для розряду складності робіт 3.8 визначається замовником.

- Який тоді вихід?

- Адаптуємо до своїх потреб деякі будівельні норми, враховуємо досвід власний і колег з інших АЕС. Згідно з порядком розрахунку розміру кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об’єктів, затвердженого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, рівень зарплати в розрахунках договорів має бути не меншим, ніж середній по регіону. Щоправда, залишається відкритим питання, який регіон тут ключовий: регіон розташування замовника послуг чи їх виконавця. У різних місцях ці показники різні, отож визначаємося з партнерами в особистих домовленостях, що маємо брати за основу. У нас, згідно з наказом НАЕК, при розрахунку вартості робіт у 2019 році, середня зарплата складає 10900 гривень.

Отож, по крупинках збираємо докупи окремі елементи, щоб якось заповнити прогалини у нормативній базі і рухаємося далі. Опускати руки просто не маємо права, щоб не зашкодити загальній справі, не загальмувати процес. Звикли бути послідовними і відповідальними, так діятимемо і надалі.

Ольга Сокол