Свято, що завжди з нами

В числі завершальних, але далеко не останніх у прямому і переносному значеннях свят року – День енергетика. Напевно це професійне свято має бути позначене червоним кольором, адже енергія в числі першопричинних компонентів життя людини. У книзі Битія сказано: Да буде світло. І стало світло. І назвав Бог світло днем…

Відтак, енергетики доповнюють створення світу вогнями електролампочок, теплом власних сердець.

Українській електроенергетиці трохи менше 140 років, але її значення для держави неоціненне, бо у 20 столітті вона стала рушієм прогресу, піднесла економіку на значні висоти. Атомна енергетика і сьогодні, у 21 столітті, є переднім краєм наукової думки, промислових здобутків.

У відеозверненні до присутніх президент компанії Ю.Недашковський дав високу оцінку фаховим здобуткам атомників, побажав нових звершень у роботі.

Менше 30 років на календарі Хмельницкої АЕС  - промислового гіганта краю, найуспішнішого платника податків. Разом з цим підприємством виросло місто Нетішин, яке, безсумнівно, є одним з кращих в Україні для проживання, відпочинку, прикладання творчих сил та реалізації професійних амбіцій. Тут отримали путівку у життя та самоутвердились вісімнадцять заслужених енергетиків України, два заслужених працівники освіти, п’ять лауреатів обласних премій у галузі культури та мистецтва, два заслужених працівники культури та мистецтва, три члени Спілки письменників України, заслужені будівельники України, знані дослідники краю, 15 заслужених майстрів спорту, сім заслужених тренерів України, понад 60 майстрів сорту, плеяда кандидатів наук тощо. Внесок  в економіку краю колективу ХАЕС надзвичайно великий. Про це під час урочистостей з нагоди нашого професійного свята проголосив генеральний директор ХАЕС Микола Сергійович Панащенко. Зокрема він відзначив, що електроенергії, виробленої за час експлуатації станції, вистачило б на сто років для такої області, як Хмельницька. У 2016 році у бюджет Нетішина перераховано 82 мільйони гривень. Рік, що минув, позначився безпечною роботою станційників, достроковим виконанням планів, активними діями на шляху вирішення питання продовження роботи енерго­- блока №1, виконанням заходів щодо добудови 3 та 4 енергоблоків. Колектив діяв злагоджено, надійно, професійно. Тому для святкування є не лише привід, але й  причина гордитись успіхами.

Доповнюючи промовця, директор з кадрів ДП «НАЕК «Енергоатом», голова Українського ядерного товариства Григорій Миколайович Муляр зазначив успіхи колективу компанії у виробництві електроенергії та тепла. Незважаючи на непрості обставини у економіці, компанія планує зберегти усі надбання соціального плану, пролонгувати існуючий Колективний договір, дбати про добробут членів колективу.

Профспілковий лідер станції Михайло Володимирович Гук подякував колективу за виробничі здобутки, за сумлінність у праці,  за вміння і бажання відстоювати свої права, за небайдужість до потреб воїнів, що боронять рідну землю.

Додамо, що в ході урочистостей присутні вшанували пам’ять керівників атомної електростанції, які пішли у кращі світи, залишаючи прекрасні справи і тепло своїх сердець серед живих.

Святкування Дня енергетика – нагода розділити радість із людьми, що є гордістю підприємства, чиї заслуги перед суспільством відзначені на галузевому рівні. Представник компанії та генеральний директор ХАЕС виконали почесну місію. Грамоту Міністерства енергетики та вугільної промисловості було вручено дозиметристу ЦРБ А.Турасу. Від імені профільного міністерства оголошено подяки начальнику зміни загально станці­йного персоналу А.Бабкіну, майстру дільниці з дезактивації устаткування, трубопроводів та приміщень ЦДПРВ Г.Олійнику, слюсарю з ремонту реакторно-турбінного устаткування ЕРП Р.Шпаруку.

Знаком «Заслужений працівник атомної енергетики» ДП «НАЕК «Енергоатом» нагороджений начальник дільниці електроцеху Б.Комарницький. Начальник зміни реакторного цеху О.П’янков отримав відзнаку «Почесний працівник атомної енергетики» ДП «НАЕК «Енергоатом», а його колега тур­бініст О.Федорчук – «Відмінника атомної енергетики» енергокомпанії.

 Зазначимо, що в числі відзначених з нагоди Дня енергетика велика група фахівців станції. Серед них є старожили підприємства, чиї імена називаються з повагою у підрозділах. Серед них начальник відділу документації ВТС С.Іщук, помічник генерального директора із загальних питань А.Бойко, заступник головного інженера з ядерної і радіаційної безпеки К.Щербінін, провідний інженер з експлуатації устаткування ТЦ В.Кунець, заступник начальника ЦНВУ з діагностики С.Черепанов. Ці фахівці відзначені найвищою нагородою підприємства - знаком «Заслужений праці­вник Хмельницької АЕС».

Про кожного можна написати окрему оповідку, адже понад чвертьвіковий стаж роботи на ХАЕС, великий обсяг обов’язків, що лягав і лягає на їх плечі, заслуговують гарного слова.

Про незаперечну роль лідера у господарській діяльності міста колективу Хмельницької АЕС говорив зі сцени міський голова Олександр Супрунюк. Він підкреслив, що атомна електростанція  є базовим підприємством, без урахування досягнень якої неможливе існування міста. Атомники заслуговують на весь спектр добробуту, який тільки можливий у провінційному місті. Він оголосив прізвища людей, відзначених з нагоди Дня енергетика міською владою і вручив грамоти та подарунки.

 В числі тих, хто прийшов привітати енергетиків, були представники ПАТ «Управління будівництва». Голова акціонерного товариства Дмитро Оцабрика з сумом відзначав, що будівельники зачекались роботи зі зведення 3 та 4 енергоблоків ХАЕС.  Представник енергокомпанії «Хме­ль­ницьк­обленерего» з свого боку зазначив, що тандем генеруючого і транспортуючого до споживача підпри­ємств гарно позначається на економіці області, приносить плідні результати.

В заключній частині урочистостей генеральний директор ХАЕС М.Панащенко та голова ППО ХАЕС М.Гук виконали почесну місію нагородження призерів XVI Спартакіади серед цехів та підрозділів станції. Відзначимо, що боротьба за призи Спартакіади носить безкомпромісний характер, фізкультурники б’ються за кожне залікове очко. Як і минулого року, першість утримали турбіністи. Представники цього підрозділу у підсумку набрали 107 залікових очок і випередили команду ЕРП на п’ять пунктів. ЕРПівці покращили минулорічний показник, перемістившись з третьої позиції на «срібний» щабель. Третє місце дісталось за підсумками виступів у 14 видах змагань збірній ГТЦ+КГ+в/ч.  Відбулось фотографування на па­м’ять із трофеями, що заслужено потрапили у руки найкращих.

Завершальна частина урочистостей пройшла за участі артистів з різних куточків України. Пісні, запальні танці довго розважали атомників.

А енергоблоки у цей час виробляли електроенергію, аби в Україні було світло в оселях і душах, аби теплом зігрівались домівки і серця.

Віктор Гусаров

Фото автора