Сховищу бути

7 березня 2012 року набрав чинності Закон України «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій». Закон врегулював питання розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), що надходитиме до нього з трьох українських атомних станцій – Рівненської, Хмельницької та Южно-Української.

Для розміщення централізованого сховища обрано майданчик у зоні відчуження, що зазнала радіоактивного забруднення в результаті катастрофи на  Чорнобильській АЕС, між селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка та Степанка Київської області. Загальна площа території під ЦСВЯП – 18,2 га.

Техніко-економічне обґрунтування проекту ЦСВЯП розроблене Київським науково-дослідним та проектно-конструкторським інститутом «Енергопроект» і схвалене Кабінетом Міністрів. Згідно з ТЕО майбутнє сховище зможе прийняти 16529 відпрацьованих тепловиділяючих збірок (ТВЗ) типу ВВЕР-1000 та ВВЕР-440, а його спорудження відбуватиметься чергами протягом 40 років. При цьому для зведення пускового комплексу сховища, розрахованого на 3616 відпрацьованих ТВЗ, знадобиться 3 роки, а на заповнення – близько 10. Початок експлуатації цього об’єкту намічено на 2015 рік.

Спорудження Централізованого сховища дозволить «Енергоатому» значно скоротити витрати, пов’язані з поводженням з відпрацьованим ядерним паливом. Адже сьогодні тільки ВЯП Запорізької АЕС залишається на території нашої держави. ВЯП інших вітчизняних АЕС вивозиться на тимчасове зберігання до Росії. Річна вартість таких послуг складає близько 160 млн. доларів США і має тенденцію до зростання. Щорічні ж витрати на експлуатацію ЦСВЯП оці­нюються на рівні 20 млн. доларів.

НАЕК «Енергоатом» у 2003 році оголосила міжнародний тендер з відбору постачальника технології та обладнання для створення ЦСВЯП «сухого» типу. У 2005 році американська компанія Holtec International, яка подала пропозиції щодо технології та заснованого на ній обладнання, а також щодо проектування сховища та будівництва і введення в експлуатацію його пускового комплексу, визнана переможцем тендеру. Того ж року НАЕК «Енергоатом» уклав із згаданою компанією контракт на проектування,  будівництво та введення в експлуатацію пускового комплексу сховища. Фінансування робіт планується забезпечити, в основному, завдяки кредиту, що залучатиме  Holtec International. Кредит повертатиметься після введення ЦСВЯП в експлуатацію за рахунок коштів, які сьогодні витрачаються на оплату послуг російських підприємств з тимчасового зберігання та переробки ВЯП вітчизняних атомних станцій.

ЦСВЯП стане першим об’єктом в Чорнобильській зоні відчуження, який не потребуватиме фінансування з Державного бюджету. Навпаки, експлуатація сховища забезпечить значні додаткові надходження за рахунок діяльності, спрямованої на забезпечення національних інтересів, - зберігання відпрацьованого палива українських АЕС.

Крім економії коштів, спорудження ЦСВЯП значно підвищить рівень енергетичної безпеки України.

Створення в Україні сховища відпрацьованого палива для РАЕС, ХАЕС та ЮУАЕС разом із вже діючим сховищем ВЯП на Запорізькій АЕС дозволить уникнути залежності від іноземного монопольного постачальника послуг у цій сфері. 

У ЦСВЯП буде використана технологія поверхневого «сухого» зберігання відпрацьованого палива з двобар’єрною системою ізоляції, яка забезпечується   спеціально спроектованими інженерними системами контейнерного типу. Комплекс обладнання сховища дозволить не тільки безпечно зберігати, але й безпечно транспортувати ВЯП від АЕС до ЦСВЯП. Виробництво контейнерів зберігання відпрацьованого ядерного палива за обраною технологією планується розгорнути в Україні.

Спорудження ЦСВЯП принесе і певні позитивні екологічні наслідки: відбудеться не тільки реабілітація частини зони відчуження, але й її повернення до господарської діяльності. Важливо, що рівень безпеки експлуатації сховища гарантуватиме відсутність впливу на навколишнє середовище поза кілометровою зоною спостереження.

Особлива увага буде приділена вирішенню соціальних питань. Будівництво та експлуатація сховища створять у регіоні додаткові робочі місця, поліпшать умови проживання населення. Адже в прийнятому Законі відзначено, що 10 відсотків загальної кошторисної вартості будівництва ЦСВЯП будуть спрямовані на спорудження об’єктів соціального призначення у місті Славутич, Іванківському та Поліському районах Київської області.

Прес-реліз ВП «Атомпроектінжиніринг»

ДП НАЕК "Енергоатом"