Хмельницьку АЕС «підірвали», побачивши викид пари

УНИАН, Віталій ТАРАНЕНКО, Укррудпром, 05.06.12

На вихідних місто енергетиків — Нетішин (Хмельницька область) прикувало увагу медіа-простору. “Хмельницька атомна станція вибухнула”, — рясніли красномовними заголовками деякі інтернет-ресурси.

Між мешканцями Хмельниччини та сусідніх областей за принципом «одна бабка сказала» масово ширилися чутки про трагедію з «мирним атомом» на ХАЕС, що знаходиться нині в очікуванні шалених іноземних інвестицій на добудову третього і четвертого енергоблоків.

Однак, на щастя, у приймальні гендиректора ХАЕС кореспондента УНІАН заспокоїли: “Невідомі особи розповсюдили інформацію про вибухи цілеспрямовано. Але ми працюємо у нормальному режимі. Два енергоблоки працюють безперебійно (енергоблок №1 Хмельницької АЕС працює на потужності 993 МВт. За минулу добу енергоблоком вироблено 22,83 млн. кВт•г електроенергії. Енергоблок №2 Хмельницької АЕС працює на потужності 907 МВт. За минулу добу енергоблоком вироблено 21,78 млн. кВт•г електроенергії. Радіаційний стан на промисловому майданчику та у прилеглих регіонах не зазнавав змін, знаходиться на рівні, відповідному нормальній експлуатації енергоблоків, і не перевищує природних фонових значень — дані інформаційного центру ВП ХАЕС на 5 червня). День Святої Трійці минув, у наших працівників хороший настрій”.

За словами колишнього міського голови Нетішина Ольги Омельчук, у даному випадку спрацював суб’єктивний фактор. “Хтось з непоінформованих журналістів побачив, як атомники викидають у повітря пару, — сказала вона. — До речі, такий процес відбувається щоночі, а інколи вдень. Тому ця біла пара, яка клубками піднімалася у небо, створюючи гучний свист, і привернула увагу немісцевих. Для нетішинців це повсякденна картинка, нічого особливого. Паніки немає ”.

На думку голови Хмельницької облдержадміністрації Василя Ядухи, за інформаційною “качкою” стоять «псевдопартіоти краю та безалаберна діяльність місцевої влади». «Хочу запевнити: жодних вибухів або змін у роботі Хмельницької АЕС не сталося. Все в нормі! Напевне, чутки породили ті люди, які звикли до безпорядків, що не так давно творилися у Нетішині. Зокрема, там п’ять років не виконувалися відповідні санітарні вимоги через бездіяльність місцевої влади», - стверджує губернатор.

Також керманич області розповів, що 29 травня був оформлений договір між Нетішинським міськвиконком та ХАЕС, який символізує тісну співпрацю. Зі свого боку атомна станція дає безкоштовно технічну воду, а місцеве житлово-комунальне об’єднання поливає нею центральні вулиці Нетішина та об’їзну дорогу, де є великі скупчення автотранспорту. Це робиться для того, щоб зробити повітря вологішим та зменшити кількість пилу. Паралельно зрошуються квітники і газони міста енергетиків. Так прописано у санітарних нормах, стверджує В.Ядуха.

Губернатор не виключає, що чутки про вибухи на ХАЕС можуть бути пов’язані з майбутніми російськими інвестиціями на добудову 3-го і 4-го енергоблоків. «До таких заходів вдаються псевдопатріоти нашого краю, котрі намагаються створити недоброзичливий інформаційний клімат. Тим паче, громадські слухання на прилеглих територіях ХАЕС, що стосувалися добудови двох енергоблоків, засвідчили: більшість подолян підтримують ідею уряду та президента щодо завершення будівництва енергоблоків ХАЕС», — наголосив він.

Наостанок В.Ядуха заявив, що на державному рівні чутки про аварію на атомній станції швидко «зам’ялися» зусиллями Міністерств закордонних справ та надзвичайних ситуацій.

 

 

Навчальні дії на Хмельницькій АЕС люди сприйняли як пожежу

ОГО.ua, 05.06.12

 30 травня у Вінниці та Хмельницькому розповсюдились чутки про небезпечний викид радіації на атомній електростанції в Нетишині Хмельницької області.

Вінничани, які їздили на оптовий ринок у Хмельницький, побачили чорний дим з боку атомної станції. Вирішили, що там пожежа. Зразу повідомили про небезпеку рідних і знайомих.

"Мені родичка подзвонила з Хмельницького. Працює в садочку. Сказала, що хтось попередив їх телефоном не пускати дітей на вулицю. Перелякались, і своїх не пустили гуляти, кватирки позакривали. Нам подзвонили. Вінниця ж поруч. А на другий день чув на ринку "Урожай", як всі продавці про це говорили. І червоне вино купили на 5-6 людей пляшку. Вирішили так від радіації захиститись", - розповів Віктор Марчук з Вінниці.

У санстанціях обох міст попередили, щоб частіше вимірювали радіаційний фон. 30 травня — що дві години, потім тричі на день. Усі три дні він був у нормі.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко зауважив, що 30 травня МНСнки на станції проводили навчання.

"Люди побачили, що на станцію їдуть пожежні машини. Вирішили, що тут пожежа. Насправді, у нас радіаційна робота в нормі. Два блоки працюють у звичному режимі", - зауважив він.

 

 

 

Чутки про пожежу на атомній станції не підтвердилися   

"Газета по-українськи", Тетяна ЩЕРБАТЮК, 06.06.12

30 травня на ринку Урожай у Вінниці всі продавці пили червоне вино.

— Учора 29 травня гахнула Хмельницька атомна, — розповідає червонощока 37-річна Марія Васильчук. — Позвонили знайомі з Нетішина, казали, що дітей у місті наказали не пускати надвір два-три дні, а дорослим пити вино і йодні таблетки. Викид невеликий, але він був.

Підприємці з Центрального ринку у вівторок їздили на базар у Хмельницький.

— Там усі гуділи, що непорядок на атомній. Люди бачили, як туди їхали зо два десятки пожарних машин, — говорить 55-річна Галина Найчук. — У той день голова в усіх страшно боліла, а хто вернувся з Хмельницького почав кашляти. Причому кашель сухий, поверхносний. Але хіба там скажуть про радіацію, Євро ж на носі. Чиновники бояться, що сюди вобщє ніхто не поїде, то й замяли то всьо.

У Хмільнику кілька днів поспіль міряли радіацію.

— Вона не перевищувала норми, — запевняє працівниця санстанції, просить її не називати. — Та про пожежу нам теж говорили. Що там горіло, непонятно.

Кашель зник за три дні, після того як пішов дощ.

— Уночі 31 травня над Вінницькими Хуторами літав вертольот і кропив хати прокурорів і мєсних крутіків якоюсь гидотою, — згадує вінничанин 42-річний Василь Гусятинський. — Довго літав, десь 1,5 години. Коли вийшов надвір, воздух пах чимось гірким і приторним. Видно, раствор спеціальний від радіації. На другий день пішли в аптеку за йодомарином, а там кажуть, що весь розкупили. На Хмельницькій атомній електростанції спростовують інформацію про викид радіації. Мовляв, тут 29 травня проходили навчання рятувальників. Люди побачили їх, подумали, що пожежа. Звідси й чутки. Наголошують, що небезпеки немає, два блоки працюють у звичному режимі.