Такою має бути жінка

У  1896 році в  Санкт-Петербур­зі видруковано «Збірник правил, порад і настанов на різні випадки для жінок». Це цікавий документ епохи­.

Отже… Про розваги. Взагалі-то молода жінка повинна радіти, якщо вона вважає за краще науку або сімейне життя гучним світським зібранням. Але вже коли вона зважилася віддатися всіляким розвагам, то повинна дотримуватися певних правил.

Вихована дама повинна входити­ у будь-які громадські зібрання мовчки і скромно. Вираз її обличчя має бути веселим і привітним. Жінка не повинна підходити до буфету інакше як під руку з кавалером, який віддає наказ подати їй те, чого вона забажає. Порядна жінка має право образитися, якщо кавалер під час танцю тримає її руку за своєю спиною або притискає її до своїх грудей.

Про туалет. Туалет дівиці завжди повинен бути простішим туалету замі­жньої жінки,  кращий спосіб знайти­ собі хорошого чоловіка - це показати себе із витонченим смаком. Виходячи на вулицю пішки, одягайтеся скромно. Одягти капелюшок, придат­ний для карети, і піти в ньому пішки - ознака поганого тону. Одягати одно­часно чер­воне із зеленим або рожеве з жо­в­тим­, значить порушувати всі принципи смаку. Простота завжди елегантна. Рукавички і взуття складають дуже вагому частину жіночого костюма. Головне, щоб рукавички гармоніювали із сукнею. Виходити на вулицю без рукавичок дуже непристойно, і надягати їх слід у будинку, тому що надягати рукавички на вули­ці не менш не­при­стойно, як і зав’язувати на вулиці стрічки капелюха ...

Лягати спати молодій жінці слід близько години ночі. У ліжку - перегор­тати французький роман. Засинаючи­, ні про що сумне, неприємне і важке не думати, особливо про вбивць, жебра­ків, мишей, павуків, привидів, страшні хвороби і пожежі. Слід пам’я­тати, що спокійна совість - найкращий засіб для спокійного сну. Бачити непристой­ні сни - абсолютно неприйнятно моло­дій дамі. У подіб­ному випадку їй слід, аж ніяк не захоплюючись цікавіс­тю подивитися, що буде далі, негайно прокинутися і повернутися на інший бік. Сміх і сльози світської красуні повинні бути гарні й витончені. Сміх повинен бути не гучний­, але розсипчастий. При плачі можна упустити не більше трьох-чотирьох сльозинок і спостерігати, щоб не зіпсувати колір обличчя. Розмова світської красуні ведеться французькою мовою. Треба­ говорити так швидко і часто, щоб здавалося - горох сиплеться. Якщо навіть доводиться говорити по-російськи, то вона повинна не вимовляти звуків «р» і «л». Розмовляючи з чоловіком, особливо з холостим, панночка не повинна дивитися своєму співрозмовнику в очі. Слід сидіти, опустивши очі, і тільки зрідка піднімати їх на співрозмовника. Баришня взагалі повинна мати вигляд безневинний, але аж ніяк не дурний. Вона повинна навчитися червоніти тоді, коли це пристойно, і не червоніти, коли це не пристойно, - наприклад, якщо почує що-небудь двозначне. У таких випадках краще за все робити так зване дерев’яне обличчя.

Ні в якому разі не слід в суспільстві позіхати. Це і непристойно, і некрасиво. Якщо панночці нестримно хочеться позіхнути, то вже краще вийти в іншу кімнату. Точно так само слід чинити і в тому випадку, якщо захочеться чхнути. Ні в якому разі не слід самій надягати собі в передпокої калоші! Якщо немає відповідного кавалера, то цей обов’язок виконує прислуга або в крайньому випадку матуся. Баришня у розмові не повинна згадувати про чорта, акушерок, коханців, бородавки, кислу капусту, гриби, редьку, ковбасу, хвіст, нижню білизну, шлунково-кишкові захворювання, свиней, пиво, новонароджених дітей та бандажі. Вихована панянка повинна мати чарівний характер і чарівні манери. Панянки не повинні ні багато сміятися, ні багато плакати, ні багато говорити, ні багато мовчати, ні багато їсти, ні багато співати, ні голосно говорити, ні часто посміхатися, ні швидко ходити, ні голосно сякатися.

Всі рухи панянки повинні бути легкі, повітряні і граціозні. Грація досягається наполегливою працею, через вивчення жестів перед туалетним дзеркалом або трюмо. Дівочої грації багато сприяє хороший корсет. Тому корсети завжди треба робити собі на замовлення, за міркою. Не прийнято взагалі, щоб добре вихована панянка, перебуваючи в сторонньому суспільстві, особливо в чоловічому, плескала себе обома руками по стегнах, або сідала в крісло, поклавши ногу на ногу, або поправляла собі підв’язки. Або кричала на прислугу, або драла за вуха своїх маленьких братів і сестер, або грубила своєї матусі, або витикалася наполовину з вікна, побачивши мандруючого вулиею офіцера, або ікала, або несподівано йшла з кімнати без будь-якого слушного приводу. За їжею, тримаючи вилку і ніж, слід граціозно відсувати в сторони мізинці обох рук. Чайну ложку слід тримати великим і безіменним пальцями. Сидіти в суспільстві слід так, щоб здатися з найвигіднішого боку своєї зовнішності (анфас, чи в профіль, або в три чверті).