Чи часто ми задаємось питанням, що стоїть за лаштунками будь-якого свята? Що народжує оте феєричне відчуття краси, гармонії, блиску? Що дозволяє провести будь-який концерт чи театральне дійство на одному подиху? Поспілкувавшись із керівником зразкового ансамблю бального танцю «Шарм» Ларисою Грищук та педагогом-наставником вокальної студії «Вернісаж» Ольгою Дьячиною однозначно для себе даю відповідь: одержимість і горіння своєю справою. А ще - щоденна копітка праця: над собою, своїм тілом, голосом, постановкою хореографічного та вокального номерів, роботою в колективі.
Нещодавнім сяйвом свого таланту вихованці «Шарму» вкотре вразили нетішинців і гостей міста, виконавши фінальний номер урочистостей, присвячених 30-річчю пуску першого енергоблока Хмельницької АЕС. Майже 200 дітей, одягнених у сині футболки з емблемою ансамблю на спині та логотипом «ХАЕС» на грудях, презентували композицію «Мирний атом». Вісім хвилин на сцені та у святковій залі шармівці творили диво, яке спостерігали заворожені глядачі. Вісім хвилин, затамувавши подих, очима та думками слідкувала за своїми дітьми Лариса Степанівна, коли танцюристи від великого до малого змінювали на сцені хореографічні замальовки із жовто-блакитними фітболами. «В той час я розуміла, що бурхлива реакція та захоплені вигуки глядачів лише підігрівали азарт моїх артистів. Дуже хвилювалася, адже таку кількість дітей важко навіть за кулісами розмістити, не кажучи про сцену. Проте мої переживання та хвилювання накрила хвиля радості, задоволення та гордості за своїх вихованців, коли я почула овації зали. Повірте, заради цього і варто жити, коли твоїм дітям скандують «Браво» із сльозами на очах».
Однією із складових успіху флеш-мобу «Мирний атом», на думку керівника «Шарму», стали саме фірмові сині футболки. Ідея народилася блискавично, незадовго до свята, і Лариса Степанівна поділилася  нею із представниками місцевого осередку Українського ядерного товариства. На пропозицію відгукнулись у центральному офісі, і за сприяння секретаря Товариства А.Д.Лавренова у дводенний термін юні артисти були забезпечені новим реквізитом-подарунком.
«Зірки, справді, зійшлися: все втілилося, як ми задумали. Нам усі йшли назустріч. Взагалі, приємно працювати із професіоналами, - відзначає Лариса Грищук, - мені особисто від душі хочеться подякувати і генеральному директору Хмельницької АЕС Миколі Панащенку, який є поціновувачем таланту нашого колективу, і заступнику гендиректора з економіки і фінансів Альвіні Шестак, яка завжди нас підтримує і словом, і ділом. Вони знаходять час і кошти на розвиток майбутнього, вкладаючи сьогодні максимум у нетішинську талановиту молодь. Ми дуже горді, що маємо таких друзів і покровителів. Безмежно вдячна їм і усьому великому колективу атомників за справжню любов і визнання! В такій атмосфері хочеться творити і творити».
Символічно, що наступного року зразковий ансамбль бального танцю «Шарм» також відзначатиме 30-річчя, а другий мільйонник Хмельницької АЕС – 15 років. Отож, ми побачимо ще багато нового, віртуозного та емоційного у творчості найкращих танцюристів Нетішина. Адже, за словами Лариси Степанівни, у них багато задумів, планів і мрій, які не можуть не збуватися. Для цього є все, що потрібно творчій людині: талант, працелюбність і величезне бажання, аби Нетішин звучав не провінційно.  
Ще одним місцем в Нетішині, де запалюються зірочки юних талантів, є вокальна студія «Вернісаж» та бойз-бенд «Нетішинські соловейки» з її творцем-педагогом Ольгою Дьячиною. Її вихованців знають і люблять не тільки в Україні, а й далеко поза її межами. Саме учасники «Вернісажу» своїми голосами запалювали свято на честь ювілею першого мільйонника Хмельницької АЕС, виконавши символічну пісню «Будущее наше – наша энергия».
Колектив готувався майже два місяці: відклавши свою основну роботу, займалися лише цією постановкою. За словами Ольги Сергіївни, їй хотілося привнести щось своє у пісню відомого композитора Володимира Засухіна, а тому вирішили зробити власне аранжування і розкласти пісню на дитячі голоси. В цьому колективу допоміг колишній колега Володимир Калішук, який нині мешкає в Італії і саме там написав фонограму композиції, так звану «мінусовку». Була ідея перекласти пісню українською мовою, проте пізніше вирішили залишити російський оригінал, адже колектив, який пускав блок, був і залишається багатонаціональним.
«Ми дуже переживали, бо знали, що це досить відповідальна справа – відкривати концерт, значущий і грандіозний для нашого міста, а тому маємо достойно і гідно це зробити. Для нас справді це була велика честь, адже у 80 відсотків моїх вихованців батьки, дідусі, бабусі та інші родичі працюють на енергопідприємстві. І від цього усім нам було вдвічі приємніше розпочати свято», - каже Ольга Дьячина.
В постановці було задіяно майже 45 дітей середнього та старшого складу вокального колективу. Солістами стали відомі зіркові нетішинці, які були учасниками таких проектів як «Голос. Діти», «Україна має талант», лауреатами та призерами багатьох вітчизняних та зарубіжних фестивалів та конкурсів: Євген Горлов, Анастасія Завадська, Владислав Кучерук, Вікторія Остапчук, Дарина Бродська, Юліана Лазарчук, Марія Головачук. Діти з неабияким досвідом, музичним і гастрольним, і їх незмінний наставник, друг і критик в одній особі – Ольга Дьячина – подарували справжні емоції щасливих спогадів, гордості за свою працю і ветеранам, і нинішньому поколінню атомників.
«Я дуже багато буваю на різних вітчизняних і міжнародних конкурсах, фестивалях, проектах в статусі педагога, члена журі, судді. Але так, як цього разу, я, мабуть, не переживала років 15. Для мене і моїх дітей це було дуже хвилююче: я відчувала їх настрій, а вони – мій. Коли почали співати, я зайшла в зал, аби побачити їх обличчя, а обернувшись, відчула це піднесення у всій залі, у собі. Маю надію, що всім сподобалось, адже бачила, як багато пенсіонерів утирало сльозу, в тому числі і мій свекор, який раніше також працював на ХАЕС. Для мене – це найвища нагорода» - стверджує Ольга Сергіївна, а ще завдячує своєму чоловікові Олексію, працівникові цеху ТАВ Хмельницької АЕС, який у вільний від роботи час підтримує її творчість, адже є постійним піар-менеджером та імпресаріо «Вернісажу», а для вихованців є добрим дядею Льошею.
«Я дякую долі, що ми живемо і творимо серед небайдужих людей, що моїми однодумцями є багато батьків, які підтримують нас і морально, і матеріально, і креативу підкинуть, коли потрібно. І, звичайно, складаю величезну подяку керівництву Хмельницької АЕС, які з року в рік підтримують наших талановитих дітей: виділяють кошти, транспорт для забезпечення їх участі у рейтингових конкурсах. Ми на всі свята, творчі ювілеї отримуємо подарунки. Дуже раді, що маємо такий надійний тил!», - підсумовує Ольга Дьячина.
В свою чергу, великий колектив Хмельницької атомної електростанції та адміністрація ХАЕС щиро дякують талановитим Ларисі Грищук, Ользі Дьячиній, директору Нетішинського будинку дитячої творчості Оксані Борковській, юним зірочкам із «Шарму», «Вернісажу», «Нетішинських соловейків» за майстерну і неповторну роботу та участь у концерті з нагоди  Дня енергетика та 30-річчя пуску першого енергоблока ХАЕС. Ви -  справжня гордість міста-супутника Хмельницької АЕС!
Тетяна Степанюк  
Фото Віктора Гусарова