Талант i творчiсть диво творять

Яскраве підтвердження тому – конкурс «Атомна енергетика і ми». Його перший етап, який проходив у містах-супутниках АЕС, показав наскільки широкий політ фантазії у підростаючого покоління, наскільки глибоко можуть зазирнути вони у серйозні і зовсім не дитячі теми. Зазирнути, щоб зрозуміти сутність проблеми, проаналізувати її причини і можливі наслідки, віддзеркалити своє бачення можливого розвитку ситуації. Показово, що попри зростаючі перестороги стосовно діяльності атомних електростанцій, спричинені чорнобильською катастрофою і підсилені не менш трагічними подіями на японській Фукусімі, школярі досить таки активно беруться за тему розвитку галузі, образно передаючи її перспективи словом, пензлем, глибинним аналізом. Так, на конкурс рефератів «Майбутнє ядерної енергетики» старшокласники Нетішина, Шепетівки, Славути, Білогір'я, Ізяславського, Білогірського та Славутського районів представили 17 робіт. За рішенням журі не було в ньому рівних одинадцятикласнику Нетішинської зош №2 Олександру Чмеруку. За розкриття теми «Дослідження нетипової вітроенергетичної установки за допомогою математичного моделювання» він став володарем Гран-прі конкурсу. Решту призових  місць вибороли школярі Шепетівки (Марія Молодець­ка, «Організація природоохоронної діяльності на ВП ХАЕС»), Білогірського району (Марина Бондар - «Атомна енергетика і ми. Білогірський район – мальовнича частинка Хмельницької області», Віталій Дячук - «Радіаційне забруднення лісових екосистем та заходи запобігання внутрішньому опроміненню жителів лісових територій»),  Славути (Наталія Синиця - «Атомна енергетика і ми. Хмельницька АЕС») та Ізяславщини (Альона Хом”як - «Вступ в атомну енергетику»). Друге і третє місце в цьому конкурсі розділили по два учасники. Окрім переможців ще чотири конкурсанти нагороджені заохочувальними призами, серед них і Олеся Пігольчук з Гориці Славутського району, яка минулоріч, до речі, була третьою.

Двадцять три роботи оцінювало журі в літературному конкурсі «Нетішин – місто енергети­ків». Були індивідуальні і колективні твори, поетичні і прозові, і жодного …з Нетішина. За кількістю конкурсних робіт абсолютна пер­шість у ізяславців – де­в’ять, на три менше в славутчан. Разом з ними в літературному суперни­цтві брали участь школярі з Білогірського, Гощанського та Рівненського районів.

Гран-прі присуджено Анастасії Белінській (автор) та Ірині Писаченко (ілюстратор) з Білогір'я за роботу «Серце, зігріте атомом». Визначаючи переможців, журі постало перед дилемою, адже чимало школярів зі своїм творчим доробком претендували на першість. Компромісне рішення стало втіш­ним для авторів шести літера­турних творів, оскільки за кожне призове місце конкурсантам присуджено не одну, а дві премії.

Наймасовішим, як і впродовж багатьох років, став конкурс дитячої творчості «Мирний атом Хмельницької АЕС». У різних жанрах і техніках юні митці передали в своїх малюнках безпечну для життя і здоров’­я людини, навколишнього середо­­­вища роботу ядерних енергоблоків. Мовою образів діти спробували змалювати майбутнє ХАЕС, яка продукує не просто електро­енергію, а несе добро і віру в завтрашній день у кожну оселю, кожну сім'ю.

У конкурсу вже навіть є свої постійні учасники, які протягом кількох років поспіль представляють свіжі роботи. Працюючи в одній темі, діти не збиваються на штамп, втілюють нові ідеї, знаходять нові теми для художнього прочитання. Завдяки своїй наполегливості, творчому пошуку і мистецькій передачі образів окремі учасники конкурсу впевнено зберігають за собою лідерські позиції. У порівнянні з минулим роком, наприклад, трійка найкращих мало змінилася, відбулася хіба що невеличка ротація на сходинках п’єдесталу. Так, володарка цьогорічного Гран-прі нетішинка Ірина Борцова у 2013-у була на першому місці, у Анни-Марії Макарик все з точністю до навпаки – замість минулорічного Гран-прі зараз вона посіла перше місце. Його розділила з нетішинкою Вікторія Клей з Киликиїва Славутського ра­йону, яка до речі, повторила свої минулорічні досягнення в конкурсі. Другу сходинку посіли Назарій Колодяжний з Вельбівного Острозь­кого ра­йону та нетішинка Людмила Квятковська, третіми були нетішинка Марина Пилипюк та учениця з Оженина Острозького району Марія Стецюк. Журі визначило також переможців у номінаціях – за краще живописне, графічне, декоративне та оригінальне вирішення теми. Багатьом учасникам прису­джено заохочувальні призи.

Церемонію нагородження переможців конкурсу провели заступник генерального директора з кадрів і соціального розвитку Віктор Демидюк, начальник відділу роботи з громадськістю і засобами масової інформації Тетяна Лиситчук, начальник ЕХЛ відділу охорони навколишнього середовища Олександр Голод, начальник відділу підготовки оперативного персоналу навчально-тренувального центру Володимир Фінчук.

З нагоди успішного завершення творчого суперництва конкурсантів привітав пісенний колектив будинку дитячої творчості «Криниченька». Організатори конкурсу впевнені, що в подальшому до нього долучатиметься все більше творчих особистостей.

Ольга Сокол

Фото  Віктора  Гусарова