Теплові лічильники запрацювали

Тривалі розмови про необхідність встановлен­ня загальнобудинкових приладів обліку тепла нарешті перейшли в практичну площину. Як повідомив нас керівник комунального господарства Хмельницької АЕС С.В.Сніщук, такі лічильники – всього 83, згідно з затвердженою НКРЕКП інвестиційною програмою, вже встановлені і здані в експлуатацію у житлових будинках міста. За їх показами вже почали надсилати споживачам платіжні повідомлення про нарахування плати за опалення в лютому. Встановлення теплових лічильників продовжується, наразі проходить налагодження ще 38, оформляються всі необхідні документи. 

- За цим напрямком інвестиційну програму ми виконали повністю, – каже С.В.Сніщук. – За іншими працюємо, зокрема, встановлюємо прилади обліку на каналізаційних насосних станці­ях, роботи ці йдуть до завершення.

У поточному році плануємо поставити у житлових будинках Нетішина 20 приладів обліку питної води, на більше наразі немає коштів. І надалі забезпечуватимемо приладами обліку решту КНС.

У минулому році ми провели реконструкцію і модернізацію наших артезіанських свердловин №14 і №16. Роботи завершено, обладнання здано в експлуатацію, свердловини ці успішно виконують свої функції. Впевнені, що встановлене насосне обладнання імпортного виробництва дозволить мати суттєву економію на спожитій електроенергії, яка, як бачимо, стає все дорожчою.  Думаю, через 3-4 роки витрачені кошти повернуться. Цьогоріч роботи з реконструкції і модернізації будемо проводити на свердловинах №3 і №12. За інвест­програмою працюємо спільно з управлінням капітального будівництва, вони контролюють проведення робіт з модернізації і реконструкції.

- Як нараховується плата за опалення у будинках, де встановлені загально будинкові прилади обліку?

- Кожен житловий будинок має індивідуальний тепловий лічильник і для кожного будинку тариф буде різний. Кількість тепла, яка облікується лічильником, залежить від того як утеплений будинок, чи не втрачається тепло через повибивані вікна, незачинені двері тощо. Є будинки, в яких встановлені індивідуальні теплолічильники в квартирах, власники таких помешкань мають знати, що до показів лічильника додаються ще витрати на площу загального користування. Що ж до інших помешкань, порядок наступний: від загальнобудинкового показника віднімаються покази індивідуальних приладів обліку  та обсяги тепла, які витрачаються на обігрів орендованих площ – офісів, магазинів, аптек тощо. Решта розподіляється на всі інші помешкання.

- Жителі міста звикли, що кожної весни зростають тарифи на комунальні послуги. Що чекати цього року?

- Наразі все без змін, щоправда НКРЕКП поставила завдання до 1 квітня розробити і подати на розгляд комісії тарифи на теплову енергію, водопостачання і водовідведення. Зараз наші спеціалісти цим займаються, затвердить їх НКРЕКП чи дасть на доопрацювання, побачимо. Яким буде остаточне рішення, обов’язково повідомимо споживачів через ЗМІ, як того вимагає чинне законодавство. 

Поки що одна Гігакалорія у нас вартує 85 грн 60 коп., 1м кубічний гарячої води у квартирах з рушникосушильниками – 10 грн 75 коп., без рушникосушильників – 10 грн 35 копійок, холодна вода – 5 грн 60 коп. за метр кубічний, водовідведення – 5 грн 44 копійки за кубометр. Один квадратний метр опалювальної площі обходиться нетішинцям у 2 гривні вісім копійок, до речі, після встановлення лічильників ця послуга коштуватиме трохи більше трьох гривень.

- Не можу не торкнутися такого чутливого для колективу вашого підрозділу питання як передача комунального господарства у відання міста. Як виглядає ситуація зараз?

- Питання передачі не нове, але єдиного рішення з цього приводу наразі нема. Нещодавно президент Енергоатома Ю.О.Недашковський призупинив дію попереднього наказу про передачу.

- Чи не викликано це проблемами з розрахунками за надані комунальні послуги на інших майданчиках?

- Напевне, цей чинник також­ присутній. Адже на інших майданчиках, де такі підрозділи як наш, передали у комунальну власність, ситуація непроста. Новостворені організації справно беруть від АЕС, передаючи споживачам, тепло, воду, надають послуги з водовідведення, а от розраховуються за них з атомними електростанціями вряди-годи. Як результат, утворилися великі заборгованості, з їх погашенням є проблема.

- Як справи зі сплатою за комунальні послуги в Нетішині?

- Відсотків 90 населення вчасно і в повному обсязі сплачує за надані послуги, на злісних боржників позиваємося до суду.

- До індивідуального відключення споживачів від комунальних послуг так і не вдавалися? Знаю, покладали надії на спеціальне устаткування ЧОП.

- Таку установку АЕС вже нам закупила, вона пройшла вхідний контроль, зараз оформляємо необхідні документи аби отримати її в своє розпорядження. Як тільки отримаємо, наші спеціалісти пройдуть відповідне навчання і почнемо застосовувати установку до злісних боржників. Вона дозволяє «відсікати» окремо взяту квартиру від надання компослуг без завдання незручностей сусідам з інших помешкань. Не подавати питну воду згідно з санітарними нормами не можемо, а от гарячої боржники можуть не отримати. Як і послуг з водовідведення. Ми вправі і будемо це робити, отож раджу споживачам не допускати такої ситуації.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука