Терміни ППР коригуються

 

У рамках заходів з продовження терміну експлуатації першого енергоблока, реалізованих під час планово-попереджувального ремонту, який розпочався ще в минулому році, було виконано колосальний обсяг робіт, в тому числі модернізаційного характеру. На самому початку мало хто вірив, каже начальник відділу модернізації і реконструкції О.П. Косік, що нашому колективу це під силу. Складнощі, за його словами, були у дещо запізнілому отриманні проектної документації та забезпеченні фінансуванням. Як наслідок виникла затримка із пого­дженням технічних рішень із ДІЯРУ на реалізацію заходів та проведення торгів із вибору виконавців будівельно-монтажних та пуско-налагоджувальних робіт. Крім того, ми не змогли вчасно закупити обладнання та допоміжні матері­али для реалізації заходів, пов’язаних із продовженням терміну експлуатації енергоблока №1.

- Зауважу, що основне обладнання, яке підлягало заміні, ми закупляли за кредитні кошти Європейського банку реконструкції і розвитку та Євратома, загальна сума яких перевищує два мільярди гривень. Сама процедура закупівлі обладнання за кредитні кошти досить тривала, а проектним органі­заціям, договори з якими на розробку проектно-кошторисної документації були укладені завчасно, потрібні були вихідні дані про вибраний тип обладнання, без чого вони не могли виконати свою роботу. Вихідні дані для розробки проекту могли бути видані тільки після проведення торгів, от і опинилися всі у своєрідному замкнутому колі. Вихід з ситуації шукали на рівні керівництва енергокомпанії, аби не зірвати торгів на закупівлю товарно-матеріальних цінностей і допоміжного обладнання, ще більше заганяючи себе в глухий кут, долучили до справи підрядників, включивши в договір на виконання будівельно-монтажних робіт постачання матеріалів.

- А в чому тут плюси?

- Наші партнери-підрядники не залежні від системи державних закупівель ProZorro, яка вимагає доволі тривалих термінів для проведення необхідних процедур. Оскільки обладнання, яке використовується на атомних електростанціях, не є товаром, що знаходиться у вільному продажі, і виробник береться за його виготовлення тільки після укладення відповідних договорів, зволікати не можна було. Отож, передача функцій щодо постачання певного обладнання й матеріалів підрядникам дозволила виграти час і виконати заплановані обсяги робіт у встановлені терміни.

- Отримання Ліцензії на продовження термі­ну експлуатації першого енергоблока вимагає, в тому числі, виконання заходів К(з)ПБ?

- Продовження терміну експлуатації будь-якого енергоблока передбачає насамперед виконання заходів Програми підвищення рівня безпеки. Якщо говорити конкретно про наш перший енергоблок, то в програму з ПТЕ, погоджену  ДІЯРУ,  були внесені  заходи К(з)ПБ. Деякі з них, за погодженням з регулятором, у цей ППР ми виконували частково. Наприклад, модернізацію керуючих систем безпеки із заміною УКТЗ у ЦТАВ провели тільки на двох каналах безпеки, на третьому зробимо це під час наступного планово-попереджувального ремонту. Те ж саме і з системою протидимового захисту,-  реалізували не в повному обсязі, а тільки перший етап, другий також будемо виконувати пізніше, у наступний ППР. Аналогічна ситуація була із реалізацією заходу «Впровадження скидання примусового тиску із СГО», виконувався тільки перший етап.  Саме такі обсяги були погоджені з ДІЯРУ.

В рамках К(з)ПБ ми виконали максимально все із запланованих так званих постфукусімських заходів. Під час поточного ППР роботи велися практично по 37 заходах Програми. Крім того виконувалися й інші роботи, які передбаченні галузевими програмами. Загалом обсяг дуже великий.

- Олександре Петровичу, ви називали значні суми кредитних коштів, витрачені на закупівлю основного обладнання. А з яких джерел фінансувалися інші заходи?

- Відповідно до кредитної угоди між НАЕК «Енергоатом» та ЄБРР та Євратом основне обладнання закуповується за рахунок кредитних коштів, а розробка проектно-кошторисної документації, закупівля допоміжного обладнання та матеріалів, виконання БМР та ПНР фінансується за кошти компанії. Що стосується заходів, які не увійшли до кредитних пакетів, то все фінансування відбувалось за рахунок коштів НАЕК.

- Яка зараз ситуація на першому енергоблоці?

- Частину заходів, які ми і декларували, і виконували на першому енергоблоці, не завершено. Не завершили в частині проведення випробувань, які можливо виконати при виході енергоблока на відповідні параметри потужності. І як тільки блок буде введено в роботу, ці випробування будуть проведені та підготовлені всі звіти про  їх виконання.

Щодо ситуації, яка склалася: при виконанні програми пускових операцій виявлено несправність допоміжних систем генератора, систем водневого та водяного охолодження, підвищення віброшвидкості на підшипниках турбогенератора, внаслідок чого випробування було зупинено. Термін відновлення працездатності генератора тривалий, орієнтовно - до кінця грудня, зараз триває узгодження графіку ремонту.

Зважаючи на проблеми, які виникли на першому енергоблоці, у нас помінялася вся концепція і підхід до зупинки енергоблока №2. За графіком планували зупинити його на ремонт 6 жовтня, тривалістю 198 діб. Такий великий ремонт викликаний необхідністю  виконання робіт у рамках К(з)ПБ. Загалом було заплановано виконання 13 заходів К(з)ПБ, основне обладнання для яких закуплялося за кредитні кошти. Частина його вже на складах, решта надійде найближчим часом. Усі ці заходи мають бути реалізовані, адже це міжнародні зобов’язання України. Основна особливість полягає в тому, що Європейський банк реконструкції і розвитку та Євратом платять постачальникам обладнання 90 відсотків суми договору по факту поставки, а 10 відсотків – після введення обладнання в промислову експлуатацію. Виходячи із ситуації, яка склалася на даний момент, уже зрозуміло, що ці роботи будуть виконуватись під час наступного ППР. В ППР-20 на енергоблоці №2 будемо мати великий обсяг робіт як у турбінному, так і у реакторному відділенні.

Зараз же, через тривалий ремонт турбогенератора енергоблока №1, прийняте рішення про зупинку енергоблока №2 на ППР тривалістю 52 доби. За цей час будуть виконані тільки всі регламентні роботи і незначна частина модернізаційних. Всі інші роботи з модернізації, які вимагають тривалих термінів реалізації, переносяться на наступний ППР. Попередньо зупинка енергоблока №2 запланована на 26-27 вересня. Однією із причин прийняття такого рішення є необхідність забезпечення теплом і гарячою водою нашого міста під час осінньо-зимового періоду.

Ольга Сокол