Термін експлуатації енергоблока № 1 ХАЕС планується продовжити

Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомив генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко.

«Ми плануємо продовжити термін експлуатації енергоблока № 1 відповідно до вітчизняної стратегії розвитку паливно-енергетичного комплексу, яка передбачає, що такі атомні установки можуть працювати ще мінімум 15 років після закінчення їх тридцятирічного проектного функціонування», - сказав М.Панащенко.

За його словами, НАЕК «Енергоатом» реалі­зує відповідну програму, за якою ведуться роботи і на енергоблоці №1 Хмельницької АЕС, пуск якого відбувся майже 25 років тому - в грудні 1987-го.

Зокрема, тут склали графік підготовчих операцій, пов’язаних з обстеженням корпуса реактора, поступово замінюється обладнання. У майбутньому встановлять нові приводи виробництва чеської фірми «Шкода» в органах регулювання систем реактора (мають ресурс 30 років).

Зараз оцінюється залишковий ресурс тих вузлів механізмів, замінити які неможливо - корпусу реактора, головних циркуляційних насосів.

Що стосується парогенераторів, то проблем не виникає. Завдяки тому, що на ХАЕС сприятливий водно-хімічний режим, вони знаходяться в доброму стані - в них мала кількість заглушених трубок. Для кінцевого визначення їх якості застосують вихорострумовий метод контролю і діагностики.

Надалі використовуватиметься досвід Запорізької та Южно-Української АЕС, які раніше на своїх старих енергоблоках виконають процедури з продовження їх ресурсу.

На ХАЕС працює два енергоблоки ВВЕР-1000. У 2014 році тут почнуть добудову енергоблоків № 3 і 4 аналогічної конструкції, але з іншими реакторами модифікації ВВЕР-1000/В-392.

Віктор Мазаний