Терористів «повязали» і нову техніку показали

З 31 травня по 2 червня 2016 року на Хмельницькій атомній електро­станції проходили загальностанційні протидиверсійні та протиаварійні навчання, в яких взяли участь представники НАЕК «Енергоатом», територіальних та місцевих управлінь з питань надзвичайних ситуацій, силових структур, місцевих органів виконавчої влади та міжнародні спостерігачі. Відпрацьовувались навички з фізичного захисту та аварійного реагування на ядерному об’єкті. За словами виконавчого директора з виробництва ДП «НАЕК «Енергоатом» Валерія Кравця, тренування було складним та масштабним.

Навчання проходило за заздалегідь підготовленою легендою - вісім озброєних терористів мали намір здійснити теракт із важкими радіаці­йними наслідками. Зловмисники підірвали опори ліній електропередач, внаслідок чого відбулося повне знеструмлення ХАЕС з відмовою об’є­днаної резервної дизельної електростанції і системи електропостачання споживачів другої групи наді­йності енергоблоків. Відтак кері­вництвом навчань було введено в дію «План аварійного реагування ВП ХАЕС», активізовано внутрішній кризовий центр, проведено збір аварійних груп та бригад, здійснено збір штабу керівника аварійними роботами на майданчику. Протягом трьох днів представники різних відомств навчалися синхронізувати свої дії в рамках протидиверсійних та протиаварійних навчань.

За перебігом тренувань спостері­гали міжнародні експерти. Коментуючи їх перебіг, експерт з фізичної безпеки Агентства зменшення загрози Міністерства оборони США Вейн Лі Такет зазначив, що  співпраця із українськими партнерами триває вже майже рік. Основна його мета – надання допомоги Національній гвардії України в покращенні боєздатності  охорони важливих стратегі­чних об’єктів, зокрема,  Хмельницької АЕС. Він особисто задоволений результатами навчань, в яких продемонстрована взаємодія між різними структурами. Про це буде зазначено у спеціальному звіті.

Жителі міста енергетиків на території гелікоптерного майданчика мали змогу ознайомитись із зразками техніки, яка знаходиться на балансі ВП «Аварійно-технічний центр» НАЕК «Енергоатом» і задіювалась під час навчань.

В ході  демонстрації зразків техні­ки зазначалось, що мета створення ВП «Аварійно-тенічний центр» полягає в забезпеченні постійної готовності України до швидких та ефективних дій у разі виникнення аварій на підприємствах атомної енергетики і промисловості відповідно до міжнародних зобов’язань України та вимог Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Техніка ВП "Аварійно-технічний центр" також може задіюватись для виконання окремих видів робіт із виведення з експлуатації та консервації ядерних установок і об’єктів.

У презентації спеціальної техніки разом із учасниками загально-станційних тренувань взяв участь генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко.

Першим експонатом для оглядин став гелікоптер Мі-2. Це багатофункціональний літальний апарат, аналоги якого добре себе зарекомендували під час виконання  пошукових  та аварійно-рятувальних   робіт   у ході ліквідацій  надзвичайних ситуацій  техногенного  та  природного характеру. У структурі НАЕК «Енергоатом» цей транспортний літальний засіб використовують для розвідки та обстеження під час проведення різних тренувань та навчань.

- У тренуваннях були задіяні п’ятнадцять одиниць нашої техніки, - доповів заступник головного інженера ВП «Аварійно-технічний центр» НАЕК «Енергоатом» Анатолій Долотов, - яка якраз і представлена на оглядовому майданчику. У ході тренування ми успішно справились із поставленими завданнями. Такий досвід нам корисний. Доводиться  констатувати, що наша структура єдина в державі, що здатна повноці­нно проводити організацію, підготовку та виконання аварійних робіт під час ліквідації наслідків радіаційних аварій, транспортування радіоактивних матеріалів (крім ядерного палива). Спеціалісти центру мають навички здійснення  моніторингу параметрів енергоблоків, що визначають критичні функції безпеки. Перелік наших функцій широкий і вони направлені на те, щоб в разі виникнення нештатних ситуацій чи аварій мінімізувати негативний вплив на населення та довкілля.

Були  продемонстровані зразки робототехніки, серед яких – мініекскаватор, з дистанційним управлінням. Великий інтерес  учасників презентації був викликаний до  пристроїв ліквідації аварії на газогонах.

До демонстрації спеціальних транспортних засобів долучились і нетішинці. Працівники 3-го державного пожежно-рятувального загону представили пожежні машини, які здатні забезпечувати постачання води на значні відстані. Їх постійно використовують у ході різних тренувань на проммайданчику електростанції. Нацгвардійці військової частини 3043 показали чотири нові броньо­вані автомобілі «Козак», що були придбані на кошти американських партнерів. Їх наявність сприятиме ефективнішій охороні Хмельницької АЕС.

Після закінчення демонстрації спеціальної техніки учасники загальностанційних тренувань на спільній нараді провели аналіз виконання основних заходів. Структури, які слідкували за перебігом цих навчань, належно оцінили професіоналізм їх учасників.

Олександр Шустерук

Фото автора