Тиждень слави у НетIшинi 

Цей кам’янистий клаптик землі й досі яблуко розбрату. Десятки тисяч матерів колишнього Радянського Союзку пережили невимовну тривогу за своїми синами, яких доля закинула в Афганістан. Політики набирали і втрачали очки від того, які події відбувались в Кабулі і Кандагарі. А юні бійці з геройськими намірами їхали «на війну», аби за якийсь час зрозуміти, що війна справжня, і вантаж 200 – буденність, яку важко збагнути розумом, покликаним міркувати аспектами майбутнього.

Про це говорив на зустрічі із допризивною молоддю у НВК №3 та в дитячій бібліотеці міста голова Нетішинської спілки ветеранів Афганістану, кавалер ордена Червоної Зірки, полковник запасу Валерій Шеліванов.

З 11 по 15 лютого в місті проводився тиждень афганської слави, присвячений 24 річниці виведення радянських військ з цієї країни. Кожен тридцятий українець, який брав участь у цьому збройному конфлікті, не повернувся  додому. Аби знати правду про Афган, згадати бойових побратимів,- в школах та бібліотеках Нетішина, професійному ліцеї воїни-ін­тернаціоналісти зустрічались з призовною молоддю, вели відверті розмови про мужність і недолугість, про славу і безслав’я, про вибір людини у житті.

Василь Пундик та Володимир Уфімцев спілкувались з молоддю у ЗОШ №1, Валерій Шеліванов та знову ж таки Василь Пундик мали бесіди у НВК №3, Петро Шиманський – у ЗОШ №4, Іван Станкевич і Валерій Ше­ліванов – в дитячій бібліотеці міста.

15 лютого урочистості відбулись біля пам’ятного знака полеглим у локальних війнах на території інших держав.  Дорослі та школярі прийшли сюди, щоб взяти участь у мітингу із назвою «Відлуння афганських гір» і вшанувати учасників бойових дій в Афганістані.

До учасників зібрання звернувся секретар міської ради Микола Степаненко, який висловив шану всім ветеранам та співчуття родинам, чиє життя скалічила афганська­ війна. Нетішинці серед тих, хто чесно­ виконував свій військовий обов’язок, залишаючись вірним присязі.  Насамкінець очільник міськради побажав, щоб більше наша історія не знала подібних сумних дат.

Микола Степаненко повідомив, що для 11-ти осіб, серед яких інвалід війни в Афганістані та афганські вдови, надана матеріальна допомога. П’ятьом учасникам бойових дій, членам міської організації Української спілки ветеранів Афганістану секретар міської ради вручив квіти та почесні грамоти виконавчого комітету міськради – за активну участь у роботі організації, вагомий внесок у патріотичне виховання молоді та незламність духу. У числі нагороджених – голова Нетішинської міської організації УСВА (воїнів-інтернаціоналістів), учасник бойових дій, Валерій Шеліванов. Микола Степаненко відзначив вагомий особистий внесок Валерія В’ячеславовича у справі згуртування ветеранського руху в місті та соціальний захист воїнів-інтернаціоналістів.

 У слові-відповіді В.Шеліванов згадав побратимів, привітав живих із черговою датою повернення синів з війни, яка для воїнів-інтернаціоналістів є святом, вручив відзнаки тим, хто примножує славу, хто не дає згаснути вогню пам’яті.  Відзначено Почесною грамотою УСВА республіки депутата міської ради VI скликання Петра Шелепала, який стояв біля витоків утворення Неті­шинської міської організації УСВА в місті. Грамоти обласної організації Спілки отримали воїни-афган­ці Іван Миронець, Сергій Васильєв, Леонід Холод, міської – Вадим Філіпов, Володимир Уфімцев, Олег Склярук. Звичайно, слова вдячності були сказані на адресу міської та обласної влади за придбання та надання житла ветерану афганських подій Григорію Герасимчуку.

Відбулось покладання квітів та вінків до пам’ятного знака. Відбувся молебень у соборі «Неопалима купина», який провів настоятель храму Віктор Тишкун.

 Хмельницька АЕС ви­ді­лила автобус, і ветерани мали змогу зустрітись з побратимами м.Славути та району на мітингу-реквіємі біля пам’ятника воінам-інтернаціоналістам. Польова кухня, фронтові сто грам – це данина шани відважним.

Тиждень слави минув. Слава не має часових кордонів.

Петро Глібовицький

Фото  Галини  Косік